null Beeld

Novastar fonkelt weer

Het is nooit de bedoeling geweest, maar toch was het weer vijf jaar wachten op een nieuwe plaat van Joost Zweegers als Novastar. De vorige keer dat hij er zo lang over deed – van ‘Another Lonely Soul’ tot ‘Almost Bangor’ – was een val van het podium van Vorst Nationaal stokken in de wielen komen steken, dit keer speelde de revalidatie zich af in het hoofd van de artiest. ‘Inside Outside’ heeft hij er zich voor moeten keren, maar ’t is een wedergeboorte die er wezen mag.

Jürgen Beckers

Zweegers belandde na vele omzwervingen uiteindelijk in de Rockfield Studios in Wales met de befaamde John Leckie (zie o.a. Radiohead en Stone Roses) achter de knoppen. Maar eerst had Leckie al een week in Zweegers kelder gezeten.

Joost Zweegers: 'Ik was ‘m gaan opzoeken in Londen, en een week later belde hij: of hij bij mij mocht komen logeren? Hij wilde zien waar mijn muziek vandaan kwam. Tussen Kerst en Nieuwjaar is hij hier geweest, eind 2012. Heel bizar. Eenenzestig is-ie, maar zo gepassioneerd. Ik heb ooit in het voorprogramma van Neil Young getourd, en daar had ik hetzelfde gevoel bij: een ouwe kerel met de ogen van een youngster. (lacht) Een week heeft hij hier bij mij in de kelder gezeten, John Leckie, en op 31 december is hij terug op de trein naar Londen gestapt.'

HUMO Wat hebben jullie in die week gedaan?

Zweegers: 'Alles doorgenomen wat ik had. En een selectie gemaakt. En er kwamen ook constant nieuwe dingen uitgerold. Raar hoor: Leckie is geen muzikant hè, bespeelt geen enkel instrument. Hij wilde gewoon muziek horen waar hij enthousiast van werd. Zat ik hier om twee uur ’s nachts in mijn kelder met John Leckie. ‘Could you please play that again for me’ (lacht). De A&R-man van EMI wilde dat ik ‘m ging afhalen aan het station, maar ik zei: ‘Nee, dat doe ik niet. Ik wil ‘m hier aan mijn gate verwelkomen. En ik wil ook farewell zeggen aan de gate’. En zo heb ik het gedaan. Het laatste wat hij zei was: ‘We’ll figure out how to get it organised’. Hij ging weg, ik ging terug naar binnen, en ben helemaal ingestort (lacht). Echt waar, hé-le-maal. Als een klein kind ben ik jankend in een hoek gaan zitten. Alles kwam eruit. Alle emoties, alle frustraties over het feit dat het niet vooruitging, alle twijfels… . Mijn vrouw Isabelle heeft mij in de wagen geduwd en is met mij naar Parijs gereden. Twee dagen heb ik niet kunnen spreken. Mijn moeder belde om te vragen hoe het was geweest – zij wist dat Leckie ging langskomen, en dat ik eraan dood zou gaan, mocht ik mijn passie kwijtspelen. Maar ik kon niet met haar spreken, lukte gewoon niet. Ongelooflijk, nog nooit in mijn leven meegemaakt.'

HUMO Ik snap er niks van.

Zweegers: 'Ik ook niet hoor (lacht).'

undefined

De favoriete sounds of the sixties van Joost Zweegers:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234