null Beeld

Nu al voor u gelezen: hoe zal de wereld er uitzien als Humo 8000 verschijnt?

Vorige week hebben we teruggeblikt op de eerste 4000 Humo’s, vandaag kijken we naar de toekomst! Hoe zal de wereld eruitzien als Humo nummer 8000 verschijnt, ergens rond het jaar 2090?

tp/mvs/sw

'Moeten we bang zijn dat robots de macht overnemen? Een beetje wel, ja'


Humo 4050: Ruimtetoerisme gaat van start

Is onze volgende citytrip er één naar de ruimte? Op een symposium in Colorado Springs zei Amazon-baas en miljardair Jeff Bezos deze maand alvast dat zijn bedrijf Blue Origin in 2018 – dat is inderdaad volgend jaar al – de eerste toeristen de ruimte in wil sturen.

Koen Geukens (Vereniging Voor Sterrenkunde) «Blue Origin is niet als enige klaar. Ook Virgin Galactic van Richard Branson wil zo snel mogelijk met het ruimtetoerisme van start gaan. Een paar jaar geleden is er met één van hun testvluchten een ongeluk gebeurd, waardoor hun programma wat vertraging heeft opgelopen. Maar als er nu niets meer misloopt, zie ik ze over een tweetal jaar ook beginnen.»

HUMO Hoe verloopt zo’n ruimtevlucht precies?

Geukens «Je klimt met een toestel tot net boven de 100 kilometer, de grens met de ruimte. Dan ben je officieel een astronaut. Op zo’n vlucht ben je overigens maar een paar minuten echt in de ruimte. Bij Blue Origin zal een vlucht van boarding tot landing ook maar een goeie veertig minuten duren.»

HUMO En hoeveel zal het kosten?

Geukens «Blue Origin heeft bij mijn weten nog geen prijzen vrijgegeven, maar bij Virgin Galactic betaal je 250.000 dollar voor een ticket. Ondertussen hebben zich al meer dan 600 gegadigden ingeschreven, onder wie beroemdheden als Stephen Hawking, Tom Hanks, Katy Perry, Brad Pitt en Angelina Jolie. Of die laatste twee nog samen zullen reizen, durf ik wel niet te zeggen (lacht). Of het ooit iets voor iedereen wordt? Moeilijk te zeggen. Maar als het aantal vluchten toeneemt en de prijs daalt omdat raketten goedkoper worden, zie ik mensen het bijvoorbeeld wel op hun bucketlist zetten.»


Humo 4150: Organen komen uit de printer

null Beeld

In de niet zo heel verre toekomst zal niemand nog nagelbijtend op een orgaandonor moeten wachten voor een transplantatie. Organen zullen gewoon uit de 3D-printer rollen. Voor wie geen transplantatie nodig heeft, is er ook goed nieuws: tegen 2035 zouden er hele huizen kunnen worden geprint.

Lieven Annemans (hoogleraar gezondheidseconomie UGent) «De verwachting is dat men in de loop van de jaren 2020 routinematig organen of delen van organen door exemplaren uit de 3D-printer zal kunnen vervangen. 3D-printing kan al lang met hard weefsel: er bestaan vandaag al geprinte heupprothesen, waarbij mensen een heup op maat krijgen. Maar het printen van zacht weefsel is nog in volle ontwikkeling.»

HUMO Zullen in de toekomst alle organen geprint worden? Een lever of een milt is toch nog iets anders dan een long of een stel hersenen.

Annemans «De voorspelling is dat het printen eerst zal worden toegepast bij botziekten en hartziekten. Eén van de grote voordelen van 3D-printer is dat er geen risico is op afstotingsverschijnselen, omdat er met cellen van de patiënt zelf wordt gewerkt. Er wordt momenteel ook geëxperimenteerd met bioprinting rechtstreeks op het lichaam, bijvoorbeeld om wonden te herstellen. Nu: voor zware brandwonden is dat zeer nuttig, maar bij eerder gewone wonden ruikt het toch een beetje naar spektakelgeneeskunde. Je moet je altijd afvragen of die nieuwe technologieën een meerwaarde hebben. Mensen een nieuw hart of een ander vitaal orgaan geven, is een kwestie van leven en dood. Maar waarom zou je op iemands lichaam zitten printen voor een banale wonde als er ook heel goeie andere therapieën bestaan?

»Nog één kanttekening: door al die nieuwe technologieën bestaat het gevaar dat we onze levensstijl nog meer gaan verwaarlozen dan we nu al doen. Bewust of onbewust zullen mensen denken dat het geen probleem is om één of een andere ziekte op te lopen, want het valt toch te herstellen. Dat is ook nefast voor ons gezondheidssysteem, want repareren zal altijd veel duurder zijn dan voorkomen. Investeren in een gezonde levensstijl en een gezonde omgeving is daarom nog altijd de beste aanpak.»

HUMO Wij staan al op de loopband!


Humo 4250: kledij wekt elektriciteit op

Tegen het jaar 2022 kun je tijdens het joggen je smartphone opladen, dankzij enkele nanowetenschappers van het Georgia Institute of Technology. Die ontwikkelden een vezel die zowel kinetische energie (van beweging) als zonne-energie in elektriciteit kan omzetten. Het vederlichte en flexibele materiaal is uitstekend geschikt om kleding, armbanden en andere accessoires te maken, waarmee je – tijdens het joggen, maar ook terwijl je op een bankje in de zon zit – je gsm of gps kunt inpluggen.


Humo 4400: zelf rijdende auto’s zijn normaal

We mogen dan met zijn allen stilstaan, de autowereld zelf is volop in beweging. Tegen 2022 zou de elektrische wagen goedkoper moeten zijn dan een wagen met een verbrandingsmotor, en tegen 2025 zouden volgens het Amerikaanse ministerie van Transport overal zelfrijdende auto’s in gebruik moeten zijn.

HUMO Met andere woorden: vanaf 2025 staan we gezellig aan te schuiven in de file in onze zelfrijdende auto op elektriciteit?

Kris Peeters (verkeersspecialist) «Dat is het nadeel van dit soort voorspellingen: de toekomst hangt niet alleen af van de technologische ontwikkelingen, maar ook van de keuzes die wij als maatschappij maken. Als we niet tegelijk het hele systeem rond mobiliteit herdenken, zullen zelfrijdende auto’s niet voor minder files – of minder parkeerproblemen – zorgen, maar net voor meer.

»Hetzelfde geldt voor de impact op het milieu. De logica zegt dat alles wat niet duurzaam is en voor problemen zorgt, zal moeten verdwijnen. De auto in z’n huidige vorm – vervuilend, antistedelijk, gevaarlijk – is dus ten dode opgeschreven. Maar de elektrische wagen is ook geen mirakeloplossing: een Tesla verbruikt vandaag jaarlijks evenveel elektriciteit als een modaal gezin, die moet ook ergens vandaan komen, hè?»

HUMO Wat moet er dan veranderen?

Peeters «Ik denk dat we alleen elektrische zelfrijdende auto’s moeten willen als voldaan is aan een aantal voorwaarden. De elektriciteit moet hernieuwbaar zijn en zelfrijdende auto’s moeten zich aanpassen aan fietsers en voetgangers, en niet omgekeerd. Bovendien zullen we veel meer aan autodelen moeten gaan doen – het concept van een auto als privébezit is eigenlijk zelf ook gedateerd.»

HUMO Dat lijkt goed op het project van de Finse hoofdstad Helsinki, die tegen 2050 alle auto’s wil vervangen door voertuigen die gedeeld worden.

Peeters «Steden zullen sowieso autovrijer moeten worden als ze leefkwaliteit willen blijven bieden. En dan zullen er wellicht hybride vervoersvormen ontstaan, zoals een zelfrijdende deelauto – lichter, kleiner en minder gemotoriseerd. Maar we moeten niet alleen kijken naar technologie: als het gaat over mobiliteit in de stad, zijn er twee dingen die hun nut en positieve effecten allang bewezen hebben. De fiets en onze voeten. Die zullen nog altijd bestaan als de auto verdwenen is, dus moeten we daar veel meer op inzetten.»

undefined

'Over een paar decennia zullen we alle kankers zullen kunnen genezen. Hoe betaalbaar de behandelingen zullen zijn, is een andere kwestie'


Humo 4600: computer wordt slimmer dan de mens

De zogenaamde ‘singulariteit’, het moment waarop computers zo krachtig zijn dat ze het menselijke brein voorbijsteken, is maar twaalf jaar meer van ons verwijderd. Dat zei Ray Kurzweil, ingenieur bij Google én bedenker van de term, een paar weken geleden nog op het multidisciplinaire SXSW-festival in Texas.

null Beeld

Dirk Bollen (doctor in de psychologie, gespecialiseerd in de interactie tussen mens en computer) «Het lijkt snel, maar de technologische vooruitgang gáát ook snel. Tien jaar geleden dacht men nog dat sommige dingen altijd te complex zouden zijn voor computers. Autorijden, bijvoorbeeld. En nu heb je zelfrijdende auto’s.

»Sinds de jaren 70 worden computers ongeveer om het anderhalf jaar dubbel zo krachtig – de zogenaamde wet van Moore. Puur rekenkundig is een computer tegen 2030 dan even slim als een zoogdier, en tegen 2040 even slim als een mens. Maar daar zit een foutenmarge van tien jaar op, én met de quantum computing die nu in opmars is, kan het nog sneller gaan. Kurzweil zal er dus niet ver naast zitten. Nu: rekenkracht is niet hetzelfde als intelligentie of bewustzijn, maar niemand kan voorspellen hoe snel dat komt.»

HUMO Als ik iets geleerd heb uit sciencefictionfilms, dan toch dat dit géén goed nieuws is.

Bollen (lacht) «Ja, ook Stephen Hawking heeft al de alarmklok geluid: hij noemde in een interview artificiële intelligentie ‘potentieel de grootste bedreiging uit de menselijke geschiedenis’. Als je ervan uitgaat dat de meest intelligente soort boven aan de piramide staat, dan zullen wij inderdaad het onderspit delven. Moeten we bang zijn dat robots de macht zullen overnemen? Een beetje. Maar ik ga ervan uit dat een robotsoort die intelligenter is dan de mens ook haar eigen normen en waarden zal ontwikkelen om met ons om te gaan.»

HUMO Zolang ze Humo lezen is het goed!


Humo 4650: smart- phone wordt vervangen door ar-headsets

De flop van de Google Glasses doet anders vermoeden, maar headsets die met augmented reality werken, zullen de komende jaren spectaculair doorbreken, aldus een rapport van Citigroup. Bij augmented reality (AR) voegt de computer beelden toe aan de werkelijkheid; het bekendste voorbeeld is wellicht de Pokémon-rage van vorige zomer. Het is inderdaad in de gamewereld dat AR het eerst zal scoren, maar daarna ook in dierentuinen en themaparken, op concerten en bij films, muziek, tv-programma’s en sportwedstrijden. Tegen 2030 zullen AR-headsets volgens het rapport de smartphone zelfs volledig vervangen.


Humo 5400: kanker onder controle

Volgens een studie van het University College London uit 2015 zal nog voor 2045 niemand onder de 80 nog aan kanker sterven. Is binnenkort de smerigste aller smerige ziekten definitief overwonnen?

Lieven Annemans «Dat is perfect mogelijk. De geneeskunde evolueert zo snel dat we over een paar decennia alle kankers zullen kunnen genezen. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. De ontwikkelingen gaan ook veel sneller dan men tien of twintig jaar geleden had gedacht.»

HUMO Momenteel verwacht men veel van immuuntherapie.

Annemans «Bij die techniek probeert men het immuunsysteem van de kankercellen te verzwakken. Maar misschien nog veelbelovender is stamceltherapie, die onze eigen immuniteit versterkt. Nog een spectaculaire ontwikkeling is de nanogeneeskunde, waarbij minuscule robotjes in het lichaam worden ingebracht om de kanker echt op celniveau te bestrijden.

»Hoe betaalbaar die behandelingen zullen zijn, is een andere kwestie. Nu al kosten sommige kankergeneesmiddelen 100.000 euro per jaar. De overheid – niet alleen in België, maar in heel Europa – zou daarom dringend aan tafel moeten gaan zitten met de farmasector. Anders zullen er nog altijd mensen aan kanker sterven, omdat mensen zich een behandeling niet kunnen veroorloven, en dat zou mensonwaardig zijn.»


Humo 5450: de mens wordt een cyborg

Onsterfelijkheid: dat is het doel van de Russische miljardair Dmitry Itskov, de man achter het 2045 Initiative. Hij wil tegen 2045 – wanneer hij zelf de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt – zijn brein kunnen uploaden in een robot, zodat hij eeuwig kan voortleven.

Bollen «Dat klinkt heel futuristisch, maar uiteindelijk is het ook wat Elon Musk voor ogen heeft. Die vindt dat we, om te vermijden dat we de huisdieren worden van onze eigen artificiële intelligentie, slimmer moeten worden sámen met onze robots. En dat betekent een bionische uitbreiding van onze hersenen. Opnieuw sciencefiction, maar mensen en robots groeien nu al naar elkaar toe: je hebt bionische armen en benen, de eerste bionische ogen zijn er ook, dus waarom zou een bionisch brein binnen afzienbare tijd niet kunnen?»

HUMO Maar jezelf uploaden in een robot? Onsterfelijk worden?

Bollen «Tja, stel dat je een soort microprocessor op je hersenen kunt aansluiten, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om al die processoren overal ter wereld op elkaar aan te sluiten. Dan krijg je een soort collectieve intelligentie, die bovendien sneller dan ooit slimmer zal worden, dus wie weet? Je kunt je afvragen of we zoiets wel willen, als mensheid. Als je mij nu vandaag zou voorstellen om deel te worden van een groot computersysteem, zou ik heel hard weglopen, maar dit soort evoluties gaan stapje voor stapje. Voor onze kinderen is virtueel met elkaar verbonden zijn, via sociale media, via games enzovoort, al heel normaal, dus misschien zullen hun kleinkinderen er heel anders tegen aankijken.»


Humo 5700: de aarde is twee graden warmer

In 2016 waarschuwden klimaatexperts dat de aarde tegen 2050 met twee graden zou kunnen opwarmen. Die twee graden is het gevreesde tipping point, het kritische punt waarop de klimaatverandering echt gevaarlijk wordt en de gevolgen duidelijk merkbaar worden. Concreet: meer overstromingen, droogten, bosbranden en stormen, meer mislukte oogsten en hongersnoden. Gemiddeld zou er tegen 2050 per persoon 3 procent minder voedsel beschikbaar zijn, schatte een onderzoeker van de universiteit van Oxford in een artikel in ‘The Lancet’. Jaarlijks zouden daardoor een half miljoen mensen extra sterven, vooral in China, India en andere landen met een laag gemiddeld inkomen.

Het goeie nieuws? De opwarming kan volgens de klimaatwetenschappers nog afgeremd worden, maar dan moeten we met onmiddellijke ingang drastische maatregelen nemen, en bijvoorbeeld op elektrische wagens overschakelen, de ontbossing stoppen en massaal bomen planten, en werk maken van de opslag van CO2. Dat Donald Trump het klimaatakkoord van Parijs wil herzien, belooft echter weinig goeds.

undefined

null Beeld


Humo 6250: Mars is een kolonie

Tegen 2060 leeft er een miljoen mensen op Mars, zo liet Elon Musk zich vorig jaar ontvallen op het International Astronautical Congress – en liefst worden ze daar afgezet door raketten van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX. Een realistische droom van een visionair? Of marketingpraat van een geslepen ondernemer?

Christoffel Waelkens (professor sterrenkunde aan de KUL) «Tegen die tijd zullen er wel mensen op Mars zijn, maar één miljoen lijkt me toch wat veel. Als je daar een leefbare omgeving wilt hebben, moet je namelijk de bodem ontgassen en de samenstelling van de atmosfeer wijzigen, en daarvoor heb je honderden jaren nodig. Tot het zover is, zullen we er in afgeschermde stolpen of bunkers moeten leven. Ik vrees dat de grote massa pas zal warmlopen voor een verblijf op Mars als ze er vrij en blij zullen kunnen rondlopen.»

HUMO Wat zijn momenteel nog de grootste obstakels om op Mars te raken?

Waelkens «De reis. Fysiek, want je wordt onderweg blootgesteld aan alle soorten straling, maar ook psychologisch: je bent zes maanden onderweg, dat moet je toch ook niet onderschatten. Ter plekke zullen we ook voor ons voedsel moeten zorgen. Dat wordt evenmin een evidentie.»

HUMO Maar in principe leent Mars zich wel tot kolonisatie?

Waelkens «Zeker. Je kunt de atmosfeer zo manipuleren dat het er warm genoeg wordt. En je vindt er, in vergelijkbare hoeveelheden, dezelfde chemische elementen als hier op aarde. Bovendien is er, zoals bijna overal in het heelal, water. Maar eerlijk gezegd: Siberië koloniseren is veel makkelijker, en er is daar ongeveer evenveel plaats (lacht). Maar ja, het is de eeuwige exploratiedrang van de mens.»

HUMO Wanneer ziet u ooit mensen op Mars staan?

Waelkens «Ik zou zeggen: over vijftig jaar. Maar ik wil daar meteen aan toevoegen dat men dat vijftig jaar geleden – toen we pas op de maan stonden – ook zei (lacht). Ooit komt het er zeker van, maar ik hoop wel dat men er goed over nadenkt. Dat men elkaar niet probeert af te troeven om de eerste te zijn, maar dat het een project van de hele wereld wordt. Het is misschien de laatste grote stap die we als mensheid kunnen zetten. Laten we het alstublieft op een verstandige manier doen.»

undefined

null Beeld


Humo 6750: we leven in drijvende steden

Investeer tegen het jaar 2070 alvast in een stevig paar rubberlaarzen: u zult ze, samen met de naar schatting 150 miljoen andere aardbewoners wier levens drastisch zullen veranderen door de stijgende zeespiegel, nodig hebben. Gelukkig ontwierp de Belgische visionaire architect Vincent Callebaut de Lilypad, een drijvende stad van 500.000 vierkante meter die plaats biedt aan 50.000 inwoners. Of liever: een uit recycleerbaar materiaal gemaakt organisme dat z’n eigen energie, voedsel en drinkwater produceert, zijn CO2 en afval recycleert en voorts netjes meedobbert op de oceaanstromingen. Prachtidee, al wordt het vast drummen in het water tussen de continenten: voor 150 miljoen klimaatvluchtelingen zijn maar liefst 3.000 Lilypods nodig, en die vormen een sliert van hier tot in Ankara.


Humo 8000: we zijn met 11 miljard

Groepsknuffel! Mocht u zich nú al een ongeluk storen aan de files of aan de bladblazer van de buurman, denk dan eens aan onze arme nazaten: over een kleine tachtig jaar krioelen we met 11 miljard op de aardbol rond, of bijna de helft méér dan nu. Dat betekent, behalve meer potentiële Humo-lezers, ook: dubbel zo dicht op elkaar staan in de metro of de tram, op het treinperron, bij de bakker en op Rock Werchter. Gouden tijden voor fabrikanten van deodorant!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234