General managerLuc Van Emmerik
Nu besteld, 10 minuten later in huis: flitsbezorger Gorillas komt nu ook in België boodschappen brengen
Zin in een stuk fruit of zakje chips? Voor je met je ogen kunt knipperen wordt het thuisbezorgd. Dat is wat Gorillas belooft. ‘Mensen kopen bij ons naast boodschappen ook tijd’, zegt Luc Van Emmerik.
Sinds woensdag kunnen inwoners van Antwerpen en Brussel ook proeven van wat in Berlijn, Amsterdam en Londen een heuse hype is. Flitsbezorgers die uw boodschappen aan huis leveren. Chips, frisdrank, luiers, verse groenten, bier. Je noemt het, amper tien minuten later zal een van de fietskoeriers met zijn tas vol koud bier of verse luiers bij de klant aanbellen.
Flitsbezorging wordt het genoemd. Het is de nieuwste on-demandtrend en Gorillas is de eerste in zijn soort die onze markt bedient. Om dat waar te maken, kunnen alleen mensen die binnen tien minuten fietsafstand van een magazijn wonen via de app van Gorillas bestellen. Luc Van Emmerik (31), de general manager Benelux die de lancering in goede banen moet leiden, legt uit.
Wat zijn de plannen voor België?
VAN EMMERIK «We beginnen in Antwerpen-Zuid, Brederode, Zurenborg en Sint Andries. Het Eilandje en Centrum moeten snel volgen. In Brussel beginnen we in Ukkel, Elsene, Etterbeek en Sint-Gillis. Daar openen we enkele warehouses die telkens een regio bedienen waar we met onze elektrische fietsen binnen de tien minuten kunnen leveren. Vandaar willen we doorgroeien naar een groter grondgebied om later ook andere steden te verkennen in België. We leren steeds uit de lokale markt wat de behoeftes zijn, want ons aanbod is ook tot op wijkniveau gediversifieerd. Elk land kent zijn eigen cultuur en daarbij horen bepaalde productbehoeften. We hebben uiteraard de klassieke producten zoals Coca Cola, maar we passen het assortiment aan in functie van de doelgroep die we bedienen. We proberen een link te leggen met de lokale markt, zo werken we samen met lokale producenten zoals Meurisse, Brussels Beer Project of Caffènation.»
Gorillas is van oorsprong een Duitse start-up?
VAN EMMERIK «Klopt, het bedrijf bestaat nu zowat een jaar. Opgericht in Berlijn door Kağan Sümer. Hij vond dat traditionele supermarkten zich te veel richten op mensenmassa’s die in het weekend in de rij staan om hun boodschappen te halen. Ons doel is die markt anders benaderen. Gorillas is nu actief in meer dan twaalf steden, waaronder Londen, Amsterdam en Rotterdam. Er werd zo’n 277 miljoen euro geïnvesteerd, aan een waardering van 1 miljard euro.»
Waar jullie neerstrijken lijkt het een heuse hype te zijn. Wat is de verklaring?
VAN EMMERIK «Zeker. We zijn enorm snel gegroeid, dat zien we in alle landen. Op zich is dat niet zo verrassend, want het aandeel online boodschappen zit wereldwijd in de lift. Er worden steeds meer producten online gekocht. De laatste maanden zagen we door corona dat dit uiteraard nog sterker toenam, maar ook nadat de lockdowns opgegeven werden blijft de groei. Er is een veranderende behoefte bij consumenten, dat zie je ook aan wat de mensen kopen. Zo is het segment van verse producten enorm toegenomen.»
Op welke klanten mikken jullie?
VAN EMMERIK «Het is een stedelijk publiek, de jonge professionals en jonge gezinnen. Zij zijn het gewend om te gaan met snelle onlinediensten. Behalve een product kopen ze een stukje tijd. We hebben allemaal drukke levens en niet altijd tijd of zin om naar de supermarkt te hollen. Wij leveren zo snel on demand zodat we een stukje flexibiliteit creëren in hun leven. Door de tien minuten kan je veel beter je behoefte ter plekke bepalen. Soms ben je iets vergeten en heb je het nu nodig. Of je hebt nu even tijd om na te denken over wat je morgen en overmorgen nodig hebt, na tien minuten hoef je je geen zorgen meer te maken hoe je koelkast gevuld geraakt.»
Jullie koeriers krijgen een contract aangeboden. Daarin onderscheiden jullie zich van anderen in die platformeconomie.
VAN EMMERIK «Het zijn allemaal werknemers, daardoor krijgen ze een uurloon (13,79 euro, LID) verzekering en dergelijke, volgens het geldende paritair comité. Zo creëren we een community die voor ons heel belangrijk is. Zij zijn het gezicht van Gorillas, die binnen de tien minuten ook de boodschappen moeten bezorgen. Ze zijn onze kern dus. We proberen voor een prettige werkomgeving te zorgen.»
Jullie werken aan normale supermarkttarieven, hebben magazijnruimte op dure locaties en moeten ook nog eens het uurloon van de fietskoerier betalen. Als consument betaal ik 1,80 euro per levering. Dat kan onmogelijk winstgevend zijn.
VAN EMMERIK «We investeren flink in onze groei en willen eerst marktaandeel verwerven. Het vertrouwen van de investeerders zegt genoeg. Uiteindelijk gaat het voor ons over schaalgrootte. Dankzij de data die we verzamelen, kunnen we ook steeds efficiënter inkopen.»
Er is inmiddels wel wat concurrentie op de markt. Er is het Nederlandse Flink, het Turkse Getir en het Britse Zapp, die ook Europese expansieplannen koesteren.
VAN EMMERIK «Ik denk dat het vooral laat zien dat er een behoefte is aan dit soort diensten. Als er meerdere partijen actief zijn, betekent dat de markt groeit en er dus ruimte is. Het is een interessante markt, laat maar komen. We onderscheiden ons ook van de klassieke maaltijdbezorgers omdat we toch een andere behoefte invullen. Daarom is het belangrijk dat we investeren. Als we breder actief worden in Antwerpen, Brussel en later ook in nog andere Belgische steden, wordt het steeds makkelijker.»
(DM)