null Beeld

Nu ook GAS-boetes voor grote jongens?

Het falen van justitie en politie in de strijd tegen de grote georganiseerde misdaad wordt zowat dagelijks geïllustreerd: gerechtelijke dossiers die verzuipen vanwege te complex of te duur, procedurefouten waardoor schuldige criminelen ongestraft wegwandelen, minnelijke schikkingen die straffeloosheid garanderen in ruil voor een lachwekkend klein deel van het misdaadgeld.

Raf Sauviller

Nederland heeft een nieuwe oplossing in de aanbieding: ‘de bestuurlijke aanpak georganiseerde criminaliteit’ . En ze willen hun systeem nu ook in België introduceren.

De burgemeesters van Limburgse grensgemeenten als Lanaken, Bree en Voeren zijn nog altijd heel ontevreden over de overlast waar de coffeeshops in Maastricht en de bijbehorende drugstoeristen voor blijven zorgen. Ze zijn met name niet te spreken over het feit dat de Nederlandse Raad van State onlangs de plannen van de stad Maastricht goedkeurde om een paar Maastrichtse coffeeshops naar de rand van de stad te verplaatsen, richting België. Marino Keulen, Open VLD-burgemeester van Lanaken, verklaarde verontwaardigd dat hij zou laten uitzoeken of Lanaken zich alsnog kan verzetten tegen deze beslissing. En Huub Broers, de N-VA-burgemeester van Voeren, dreigde er zelfs mee ‘de grenzen dicht te gooien’.

Omgekeerd is men in Nederland dan weer niet gelukkig over het feit dat Nederlands misdaadgeld vlotjes over de grens met België kan stromen. Nederland beschikt over een aantal instrumenten om criminelen in hun portefeuille te zitten, zoals de wet Bibob (voluit: de ‘wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’) uit 2003. Met die wet kunnen gemeentebesturen bedrijven die subsidies en vergunningen aanvragen – vaak drank- en horecavergunningen – laten doorlichten als ze vermoeden dat er criminelen en witwassers achter schuilgaan. Het gevolg is echter dat veel criminelen hun drugsgeld elders gaan witwassen. Lees: in de Belgische gemeenten net over de grens, zoals Lanaken, Maaseik, Maasmechelen en zelfs Genk.

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen maakt zich daar al jaren druk over. Op de Nederlandse overheidswebsite binnenlandsbestuur.nl stelde hij in 2010 dat ‘gemeenten in Zuid-Limburg graag zouden hebben dat de wet Bibob ook in België en Duitsland wordt ingevoerd. Dit om te voorkomen dat bedrijven die in Nederland worden geweigerd, even over de grens toch een vestiging openen. Dit zou de strijd tegen het witwassen van geld via dubieuze horeca of prostitutie een sterke impuls kunnen geven’.

In de Limburgse grensstreek tiert de georganiseerde criminaliteit welig. Aan de Nederlandse kant zijn er internationaal opererende wiet- en xtc-organisaties, zoals die van de grote drugstrafikant Peter Van Dijk uit Schinveld, die in 2006 in België tot acht jaar cel werd veroordeeld en in 2010 tot tien jaar in Nederland. De 'ndrangheta, de machtige, in cocaïnesmokkel gespecialiseerde Calabrese maffiagroep, heeft zich aan beide zijden van de grens ingewerkt bij Italiaanse migranten. En dan zijn er nog lokale misdaadorganisaties zoals die van de broertjes Aquino uit Maasmechelen, eveneens Calabrezen van oorsprong.

‘De Aquino's zijn veel groter en belangrijker dan politie en justitie in België denken,’ zegt een Maastrichtse politieman die anoniem wil blijven. ‘Er zijn tentakels tot in Australië. In Nederland werken ze heel nauw samen met de criminele familie C. uit Geleen. En ze investeren een deel van hun misdaadgeld in Nederlands vastgoed.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234