Tesla-baas Elon Musk stuurde de koers van bitcoin en dogecoin de voorbije weken hoger. Nu blijkt dat zijn bedrijf er 1,5 miljard in investeerde. Beeld AP
Tesla-baas Elon Musk stuurde de koers van bitcoin en dogecoin de voorbije weken hoger. Nu blijkt dat zijn bedrijf er 1,5 miljard in investeerde.Beeld AP

Bitcoins

Nu Tesla zich ook op de cryptomunt stort: is het nog slim om bitcoins te kopen?

Autobouwer Tesla heeft voor anderhalf miljard aan bitcoins gekocht, zo werd afgelopen week bekend. Het bedrijf van Elon Musk wil het binnenkort bovendien ook mogelijk maken voor klanten om een Tesla te kopen met bitcoins. Na het nieuws steeg de koers van de cryptomunt naar 44.000 dollar, een nieuwe recordhoogte. Momenteel staat de munt op 38.000 dollar. Hoe slim is het om alsnog uw spaargeld in bitcoins te steken?

Raf Liekens

VRT-journalist MICHAËL VAN DROOGENBROECK «Aanvankelijk was de bitcoin het speeltje van anarchistische believers die zich wilden afzetten tegen het financiële beleid van de centrale banken. Stilaan springen ook bedrijven en vermogensbeheerders op de kar, waardoor het een soort virtueel goud begint te worden. Bizar, want je koopt alleen bits en bytes, een bitcoin kun je niet vastnemen.

»Bij de VRT hebben we gediscussieerd over de records die de bitcoin onlangs heeft gebroken: moesten we dat wel brengen? Zo versterk je het bitcoinverhaal alleen maar. Veel economen en banken waarschuwen dat cryptomunten de grootste zeepbel uit de geschiedenis zijn. Maar als je dat zegt, krijg je meteen boze mails vanuit de bitcoincommunity. Het is bijna een religie geworden. Zeer fascinerend.»

HUMO De Nederlandse IT’er Didi Taihuttu en zijn gezin verkochten in 2017 alles – huis, auto’s, kleding, speelgoed, vakantiewoning – en investeerden het geld in bitcoins. Ze werden er rijk van en trekken nu de wereld rond in zwembroek.

GUY LERMINIAUX (voormalig aandelenstrateeg) «Die voorbeelden trekken anderen aan. Tot mijn lichte afgrijzen is mijn schoonzoon ook met cryptomunten bezig. Hij heeft er al mooi aan verdiend, maar die waarde zal zeker weer kelderen. Een stukje van een bitcoin kopen is zoals gokken op de paardenkoers: je weet gewoon niet welke kant het zal uitgaan, het heeft niets met de reële economie te maken. Vroeg of laat zullen overheden die cryptomunten strenger reglementeren. Dan barst de bubbel en zal de deur naar de uitgang te klein zijn. De grootbank HSBC maakte al bekend dat ze geen transacties van of naar cryptomunten meer zou uitvoeren. Andere banken zullen volgen, onder druk van de centrale banken. Je leest ook steeds meer verhalen over bitcoininvesteerders die hun paswoord, en dus hun fortuin, kwijt zijn. En daar is geen helpdesk voor.»

De Gentse ondernemer en bitcoinexpert Levi Haegebaert schreef het boek ‘Bitcoin voor beginners’, reisde de wereld rond om over cryptomunten te spreken en is de stichter van de Belgische bitcoingemeenschap.

HUMO Waarom gelooft u erin?

LEVI HAEGEBAERT «Cryptomunten zijn een digitaal stukje wiskunde. Dat is de toekomst, maar de wereld is er nog niet klaar voor. Mensen willen iets tastbaars in handen hebben: biljetten, een bankkaart, goud. Maar onze munten en biljetten zijn toch ook alleen maar iets waard, omdat we dat zo hebben afgesproken?»

HUMO Daar stond vroeger wel een goudstandaard tegenover, en nu een strenge reglementering door de centrale banken.

HAEGEBAERT «De centrale banken voeren sinds de bankencrisis een lichtzinnig beleid. Ze drukken massaal geld bij om de rente laag te houden en zo de economie te doperen. Maar liefst 22 procent van álle dollarbiljetten is vorig jaar gedrukt: vroeg of laat zal de inflatie daardoor stijgen en komen de traditionele munten in gevaar. Dan zal ik blij zijn dat ik bitcoins heb. Trouwens, ook bitcoinplatformen zijn streng gereglementeerd en beveiligd. De tijd dat die makkelijk gehackt konden worden, is voorbij.

»Ik vind het perfect logisch om een deel van je vermogen in bitcoins te beleggen. Op een spaarboekje verlies je alleen maar geld, goud is duur, de vastgoedprijzen zitten tegen het plafond en de beurzen hebben hun schade sinds maart bijna volledig goedgemaakt. De Amerikaanse beursindex Dow Jones vestigt het ene record na het andere. Blijft over: de cryptomunten. Ik zie de prijs van een bitcoin dit jaar nog naar 100.000 dollar fietsen.»

HUMO Waar baseert u zich op?

HAEGEBAERT «De bitcoin is schaars, net als goud. Momenteel zijn er achttien miljoen bitcoins, de komende decennia komen er nog ongeveer drie miljoen bij. Het tempo waarin ze gedolven worden, halveert om de vier jaar. Dit jaar worden er elke tien minuten 6,25 bitcoins gemijnd, in 2024 zijn dat er nog 3,125 per tien minuten en in 2140 stopt het. Door die schaarste zal de prijs verder stijgen.

»Sinds vorig jaar stoppen ook bedrijven een klein percentage van hun vermogen in bitcoins. De CEO van het digitale bedrijf Microstrategy was één van de eersten. Daarna volgden Twitter-baas Jack Dorsey, betalingsbedrijf PayPal, de Amerikaanse verzekeraar MassMutual, het financiëledienstenbedrijf Square en een aantal vermogensbeheerders. Zij gaan niet over één nacht ijs, maar stappen voor lange tijd in de bitcoin. En als de prijs boven de 100.000 dollar gaat, zullen de grote jongens volgen.»

HUMO De vorige piek van de bitcoin lag in december 2017 boven de 16.000 euro. Vandaag is de cryptomunt dubbel zo duur. Is het niet te laat om nog in te stappen?

HAEGEBAERT «Iets wat 300 procent gestegen is, zal vroeg of laat een correctie ondergaan. Die heftige golfbewegingen zullen we blijven zien, maar I’m in for the long run. Ik zeg altijd: wacht niet om bitcoin te kopen, koop bitcoin en wacht.»

HUMO Het blijft een risicovolle belegging. Welke bedreigingen ziet u?

HAEGEBAERT «Strengere regels door de overheid. Of pogingen om cryptomunten te verbieden – gelukkig mislukken die elke keer. Ook een hogere rente kan de koers doen dalen, want dan worden spaarboekjes en obligaties weer interessanter.»

HUMO Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, waarschuwde eerder dit jaar dat bitcoins gebruikt worden voor criminele activiteiten en witwaspraktijken.

HAEGEBAERT «In 2012 werd 7 procent van alle bitcoins gebruikt voor illegale transacties, nu is dat nog 0,1 procent. Zou dat met dollars en euro’s minder zijn, denkt u? Bovendien is geld anoniem, terwijl bitcoins makkelijker op te sporen zijn. Malafide hackers zijn overgeschakeld op alternatieve cryptomunten, zoals de monero. Toch zullen de centrale banken koele minnaars blijven van de bitcoin, omdat ze hun macht niet willen afgeven. De bitcoin wordt niet uitgegeven door een overheid en dat stoort hen.»

Dit stuk is een licht bewerkte passage uit ons artikel ‘Wat doet u best met uw spaargeld?’ dat eerder dit jaar verscheen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234