null Beeld

Nue propriété

De nachtfilm - en dus onterecht laat geprogrammeerd - op Canvas is er dit keer eentje van oerdegelijke Belgische makelij. 'Nue propriété' (2006), de derde langspeler van de jonge Brusselse cineast Joachim Lafosse, opende vijf jaar geleden het filmfestival van Venetië.

Katrien Depecker

De film vertelt het verhaal van een disfunctioneel gezin: de tweelingbroers Thierry en François (Jérémie en Yannick Renier - Jérémie kent u uit 'L'enfant' van de gebroeders Dardenne) wonen samen met hun moeder Pascale (Isabelle Huppert!) in een oude hoeve in Waals-Brabant.

Ze hebben een wel erg nauwe band - zo poetsen ze hun tanden terwijl hun moeder achter hen staat te douchen. Wanneer haar nieuwe, Vlaamse amant Jan (Kris Cuppens, u welbekend uit 'Adem') haar voorstelt met hem naar Frankrijk te verhuizen om er een bed & breakfast te openen, voltrekt zich een familiedrama.

Kris Cuppens «De film is autobiografisch geïnspireerd: Joachims ouders zijn ook gescheiden, en zijn moeder heeft hem en zijn broer achtergelaten om met haar vriend een restaurant te beginnen.»

HUMO Bijna alle scènes spelen zich in het huis af.

Cuppens «Het huis is een metafoor voor de gezinssituatie: de broers klampen zich vast aan het huis, en dus aan het verleden. Daarom spelen veel scènes zich af aan tafel: bij uitstek de plaats waar je met je familie samen bent.

»Als je niet meer samen eet, houdt een familie op te bestaan: dat zie je duidelijk in de scène waarin Pascale 's nachts alleen kip zit te verorberen. Ze ontmoet Jan ook aan tafel, maar ze kunnen geen familie vormen, omdat haar zoons hem niet aanvaarden.

»Jan is een kok, en dat was mijn idee, omdat het past in het verhaal: een kok brengt mensen aan tafel. En zo is het idee van een bed & breakfast ook niet uit de lucht gegrepen: het is immers veel pijnlijker om iemand een haalbare droom uit handen te slaan.»

HUMO Je hebt al in vier films van Joachim Lafosse gespeeld. Net zoals jouw theaterstuk 'Lied' uit 2006 gaan veel van zijn films over ontwrichte gezinssituaties.

Cuppens «Ik heb hem leren kennen op de set van 'Heterdaad' (Cuppens speelde van 1995 tot 1998 wachtmeester Willy Martens, red.). Ik vond het beschamend dat een serie die zich afspeelde in Brussel een eenzijdig Vlaams verhaal toonde, en vroeg om een genuanceerder beeld van de stad op te hangen.

»Hij was meegekomen met de Franstalige actrice Yvette Merlin, en toen zijn we verliefd geworden op elkaar. Mijn huwelijk was op dat moment uit elkaar aan het vallen en Joachim is een kind van gescheiden ouders - dat onverwerkte verleden heeft ons toen bij elkaar gebracht.»

HUMO Jullie spelen allebei met de Vlaams-Waalse situatie, die jullie integreren in jullie werk.

Cuppens «Ik heb twee scenario's klaarliggen waarin de Brusselse context een rol speelt, maar ik moet ze nog aan de man zien te brengen. Voorlopig heb ik het nogal druk met mijn kindervoorstelling 'Klopterop' (over kinderen die hun ouders het bloed vanonder de nagels halen, red.), maar ook die voorstelling zou ik graag in het Frans brengen.

»Maar er ligt nog geen nieuwe samenwerking met Joachim vast. Door zijn succes speelt hij nu in een hogere klasse. Hij moet eerst naam verwerven voor hij mij weer aan boord kan nemen - ik ben geen ster. Maar ik ben ervan overtuigd dat we elkaar nog wel eens tegenkomen. Ik heb hem altijd gesteund, en dat zal ik blijven doen.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234