null Beeld

Oasis Live

Waren de broertjes Gallagher niet stinkend rijk geworden met hun groepje Oasis, ze hadden mediatraining kunnen geven aan beginnende rockbands. Vanaf dag één kraamden de gebroeders aan de lopende band oneliners uit, en met het venijn dat Noel en Liam in de loop der jaren richting collega's spuwden kunnen boekdelen worden gevuld. Omdat Canvas vandaag een Oasis-concert (mét interview!) uitzendt, bundelen wij hier voor u een paar van de meest liefdevolle dingen die ze door de jaren heen over elkaar kwijt wilden.

Redactie

NOEL GALLAGHER «Voor 'Standing on the Shoulders of Giants' had ik Liam gevraagd om één song te schrijven. Eén song, meer niet, gewoon als test. Wist ik veel dat hij zich plots Orson Welles zou wanen en denken dat hij een geweldige schrijver is. Mensen van Engeland en omstreken: mag ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden?»

LIAM GALLAGHER «Oké, Noel is wellicht een betere songschrijver. Maar ik ben een betere zanger. En wat het uiterlijk betreft... Je ziet het zelf, hè?»

NOEL «Het klopt wel dat hij een briljante frontman is: alles wat hij zingt, zingt hij met autoriteit. Als zanger kom ik nog niet tot aan zijn enkels. Alleen: hij kan niet zonder dat brallerige. Hij moet ook altijd alle teksten van alle songs op zijn monitors hebben hangen. Je zou denken dat hij er na al die jaren toch iets van heeft onthouden - bijvoorbeeld doordat hij sommige van die songs eigenhandig heeft neergeschreven - maar nee hoor. Je moet het zien: het lijkt wel of hij 'Oorlog en vrede' heeft uitgeprint.

»Hij wéét ook niks. 'Acquiesce' is alleen al een goeie song omdat het Liam compleet in de war bracht. 'Acquiesce? What the fuck is fucking acquiesce?' Had hij nog nooit van gehoord, van dat woord. Waarop ik: 'Dat is een nieuw model van Volkswagen. Helemaal iets voor jou.'»

LIAM «Geen idee wat 'Acquiesce' wil zeggen, man, en het kan me niet schelen ook. Vandaar dat ik Noel nooit heb gevraagd wat het betekent.»

NOEL «In de videoclip van 'Champagne Supernova' zie je hoe Liam met scrabbleblokjes het woord 'help' legt. Toen ze hem in een interview vroegen of hij dat geïmproviseerd had, zei hij: ja. My ass! Om zoiets te kunnen zou our kid minstens vier maanden training nodig hebben. En dan nog zijn vierletterwoorden zijn maximum.»

LIAM «Ik zal je eens wat zeggen: Oasis is mijn groep. En weet je waarom het lijkt alsof het Noels groep is? Omdat ik graag deel. Als ik een zak snoepjes heb, mag ook iedereen mee-eten.»

NOEL «Het is goed dat we niet in de Verenigde Staten wonen, waar je veel makkelijker aan een pistool geraakt: ik zou hem al lang hebben neergeknald. Dat zou op zich niet eens zo erg zijn, ware het niet dat onze moeder vervolgens mij zou vermoorden.»

LIAM «Hoe minder ik met hem moet praten, hoe beter.»

NOEL «Had ik al verteld dat Liam zo bang is om zijn haar te verliezen? Als ik weet dat er geen spiegel in de buurt is, zeg ik altijd: 'Ben jij kaal aan het worden?' Dan zie je zijn oogballen helemaal naar boven draaien, alsof hij denkt dat hij zo zijn eigen kruin kan bekijken.»

LIAM «Ik ben tijdloos, man, and he's a twat. Zoals ik het zie, is er altijd maar één weirdo in de familie geweest, en dat was Noel. Wij verschillen elke dag, elk uur van mening.

»Maar: daarom hoef je elkaar nog niet te haten. Ik hou van Noel. We zijn broers, man, that's deep shit.»

NOEL «Ik hou ook van Liam. Maar ik hou nog méér van instantnoedels.»

Lees de Humo-review van \'Dig Out Your Soul\'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234