null Beeld

'Ocean's 8', De wraak van de vrouw: acht adembenemende remakes

In Hollywood grijpt een nieuw fenomeen om zich heen: de vrouwelijke remake. Na ‘Ghostbusters’ is het deze week de beurt aan ‘Ocean’s 8'. En er zitten nog meer remakes van beroemde classics in de pijplijn: een met oestrogeen gevuld overzicht!

Erik Stockman

'Sorry voor alles, dames!'


THE SHESHANK REDEMPTION

Remake van: ‘The Shawshank Redemption’.

Uit op: 8 augustus.

In ‘The Sheshank Redemption’ volgen we de lotgevallen van een tot levenslang veroordeelde boekhoudster (Scarlett Johansson) die wordt opgesloten in de Sheshank-vrouwengevangenis, alwaar ze een innige vriendschap sluit met een Afro-Amerikaanse gevangene (Whoopi Goldberg). Wat volgt, is géén op geweld en seks drijvende exploitation flick in de trant van ‘Women in Cages’ en ‘Black Mama, White Mama’ (dat zou in deze #MeToo-tijden geen pas geven), maar een serieus, vijf en een half uur durend drama over het gevangenisleven zoals het is. Leuk om te weten – spoiler op komst! – is dat de boekhoudster de ingang van haar zelf gegraven ontsnappingstunnel jarenlang weet te verbergen achter een poster van Matthias Schoenaerts.


RESERVOIR BITCHES

Remake van: ‘Reservoir Dogs’.

Uit op: 12 september.

Wie vandaag door de ogen van de Time’s Up-beweging naar Tarantino’s uit 1992 daterende ‘Reservoir Dogs’ kijkt, ziet geen briljante kraakfilm, maar een irritant mannelijk onderonsje waarin de bendeleden niets anders doen dan een hoop vrouwonvriendelijke macho-onzin uitkramen. In de nieuwe, meer bij de tijdgeest aansluitende versie kunt u kennismaken met Mrs. Pink (Amy Adams), Mrs. Orange (Emma Stone) en Mrs. Brown (Mila Kunis). Nu al omstreden is de gruwelijke, symbolisch zwaar beladen scène waarin Mrs. Blonde (Uma Thurman) tijdens een dansje op ‘Stuck in the Middle With You’ van Stealers Wheel een gevangengenomen politieagent met een scheermes niet berooft van zijn oor, zoals in de originele film, maar van zijn snikkel. Pittig detail: de rol van de gefolterde flik wordt vertolkt door Tarantino.


12 ANGRY WOMEN

Remake van: ‘12 Angry Men’.

Uit op: 10 oktober.

Hoe meesterlijk de film van Sidney Lumet uit 1957 ook moge zijn, anno 2018 laat hij zich bekijken als een uiterst gênant voorbeeld van de mannelijke dominantie in de filmindustrie. In de twaalfkoppige jury die tijdens een bloedhete zomerdag over het lot van een van moord beschuldigde man moet oordelen, zit immers geen enkele vrouw. Wat in de reboot enigszins anders zal zijn! Om het allemaal iets actueler te maken moeten de twaalf vrouwelijke juryleden oordelen over de schuld of onschuld van een jongedame, die een Hollywoodproducer vermoord zou hebben. Meryl Streep, die de hoofdrol als jurylid nummer 8 overneemt van Henry Fonda, maakt nu al plaats vrij in haar kast voor haar vierde Oscar!


DAS BOOTY

Remake van: ‘Das Boot’.

Uit op: 31 oktober.

Niets gaat boven een virtuoos gemaakte duikbootfilm waarin de bemanningsleden door de claustrofobische gangen racen, terwijl we het oceaanwater tegen de kreunende duikbootwand horen duwen. Een grote schandvlek op het genre is evenwel dat er in films als ‘The Hunt for Red October’, ‘Crim-son Tide’ en ‘U-571’ geen enkele vrouw aan boord te bespeuren valt. Vandaar deze remake van Wolfgang Petersens ‘Das Boot’, waarin de Duitse U-boot uitsluitend wordt bevolkt door vrouwelijke matrozen. Zo worden de scènes waarin de onderzeeër wordt opgejaagd door een Engelse torpedobootjager met sonar en de crew zich muisstil moet houden, natuurlijk extra spannend!


THE LADY OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING

Remake van: ‘The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’.

Uit op: 5 december.

Hoewel ‘In de ban van de ring’ als hét meesterwerk in het fantasygenre mag worden beschouwd, kan Tolkien niet bepaald van vrouwvriendelijkheid worden verdacht. In het reisgenootschap van de ring zien we vier hobbits, een tovenaar, twee mannelijke krijgers, een dwerg en een elf, maar geen enkele vrouw. Een grove onrechtvaardigheid, waar regisseur Peter Jackson indertijd een mouw aan probeerde te passen door een grotere rol toe te kennen aan Arwen, het lief van Aragorn (Liv Tyler). In 2001 beschouwden de fans van de boeken die ingreep nog als heiligschennis, maar nu lijkt de wereld wél klaar voor een vrouwelijke versie. In de nagelnieuwe tv-serie die Amazon op dit moment maakt, zal het negenkoppige reisgenootschap overwegend uit vrouwen bestaan. ‘Op één uitzondering na,’ aldus de woordvoerder van Amazon. ‘Legolas de Elf zal worden vertolkt door een échte transgender. U ziet: de moderne tijden zijn ook tot Midden-Aarde doorgedrongen.’


SAVING PRIVATE RIANNA

Remake van: ‘Saving Private Ryan’.

Uit op: 16 januari 2019.

Opvallend: in de eerste, nu al legendarische twaalf minuten van de feministische reboot van ‘Saving Private Ryan’, waarin zowel de geallieerde als de Duitse troepen volledig uit vrouwen zijn samengesteld, zien we hoe de dames zonder kleerscheuren hun landingsboten verlaten, rustig de Normandische stranden opwandelen en er tijdens de bestorming van de Duitse bunkers geen enkel slachtoffer valt. Sterker nog: ook alle andere oorlogsscènes werden uit het verhaal geschrapt en vervangen door ontroerende taferelen waarin de vrouwen met hun tegenstanders verbroederen. Talrijke geschiedkundigen hebben zich om die reden laatdunkend uitgelaten over de nieuwe versie van Spielbergs klassieker (‘Een oorlogsfilm zonder oorlog? Duh!’), maar professor John F. Emale vindt de nieuwe versie bijzonder waarheidsgetrouw: ‘Oorlog voeren is een typisch mannelijke bezigheid. Aan vrouwen is dat soort barbaarse toestanden totaal niet besteed. In plaats van oorlogen uit te vechten in verre landen, gaan ze liever in hun woonkamer met hun partners in de clinch (lacht smakelijk).’


TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FEMALES

Remake van: ‘Transformers: Revenge of the Fallen’.

Uit op: 6 maart 2019.

De golf van vrouwelijke reboots ligt ook onder vuur, zeker in feministische kringen. ‘Die remakes getuigen van een gebrek aan creativiteit,’ aldus diverse Amerikaanse activistes. ‘In plaats van uit te pakken met originele verhalen, herkauwt men oude succesnummers. Dat kunnen we bezwaarlijk een stap voorwaarts noemen.’ Daar valt iets voor te zeggen, maar in de ‘Transformers’-franchise is een vrouwelijke doorstart op z’n plaats. Dat er in de oorspronkelijke films van Michael Bay nauwelijks vrouwelijke Decepticons of Autobots aan te pas komen, is namelijk niets minder dan een affront. Altijd opnieuw zijn het Optimus Prime, Megatron en Bumblebee die hun machtige mannelijke stemmen mogen laten bulderen. En áls er (meestal ver in de achtergrond) een vrouwelijke Transformer opduikt, zoals Arcee in ‘Revenge of the Fallen’, lijkt Bay er een pervers genoegen in te scheppen om het personage zo snel mogelijk tot schroot te laten herleiden. De spiksplinternieuwe ‘Transformers’-film zorgt voor de kentering: zo zult u meemaken hoe een Volkswagen Polo, een Suzuki Swift, een Renault Twingo en een Citroën Berlingo op miraculeuze wijze uit elkaar klappen tot met vrouwelijke stemmen sprekende vechtrobots: ‘Mijn naam is Optima Prime!’


THE LFT

Remake van: ‘Loft’.

Uit op: 24 april 2019.

Erik Van Looy werkt op dit eigenste moment in Los Angeles aan een nieuwe, door Woestijnvis gefinancierde remake van ‘Loft’, deze keer over vijf gehuwde scheefpoepsters die een luxueuze loft delen, zodat ze in alle rust hun minnaars kunnen ontvangen. Over de cast is nog niets bekend, alleen dat de rol van het aan de bedspijlen vastgeketende, bebloede lijk zal worden vertolkt door Matteo Simoni, die hiermee z’n Hollywooddebuut zal maken. Succes, jongens!

‘Ocean’s 8’ is vanaf 13 juni te zien in de bioscoop.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234