null Beeld

Ogiwawa? Billy Corgan toont zijn tanden

De titel ‘Ogilala’ ruikt naar tofoe en spruiten, maar de muziek is fris. De tweede soloplaat van The Smashing Pumpkins-frontman Billy Corgan is de allereerste onder zijn geboortenaam: William Patrick. De getormenteerde zanger van weleer lijkt herboren: ‘De frustratie van de voorbije tien jaar is eindelijk uit mijn systeem.’

Frederick Vandromme

'Ik heb geen heimwee naar het succes van The Smashing Pumpkins. Nostalgie is sterven voor een artiest'

De 21ste eeuw is niet vriendelijk geweest voor Corgan. Ooit een halve god – in 1995 en 1996 waren de Pumpkins de grootste rockgroep ter wereld – maar vervolgens van zijn sokkel gevallen, en in de Amerikaanse media de laatste tien jaar aanhoudend opgevoerd als pispaal. ‘Ogilala’ is een plaat van iemand die weer vrede met zichzelf heeft.

Billy Corgan «De voorbije tien jaar zijn lastig geweest. Ik heb tegen windmolens gevochten, ik was lang gefrustreerd omdat de Pumpkins geen aansluiting vonden bij het succes van de nineties. Mensen maakten me belachelijk, en door mijn paranoia maakte ik alles erger. Dat is nu uit mijn systeem.»

HUMO Wat is er veranderd?

Corgan «Ik herinnerde me weer hoe ik was toen ik net met muziek begon. In 1988 trok de jonge Corgan zich niets aan van wat andere mensen van hem vonden. Hij was nog niet gecorrumpeerd door roem, geld, de politieke spelletjes in de rock... Op den duur begon ik mijn waarde af te meten aan het aantal keren dat ik voor een talkshow werd uitgenodigd. Complete waanzin. (Denkt na) Soms moet een mens dertig jaar de wereld afwandelen om te beseffen dat hij helemaal in het begin al op de juiste plaats stond.»

HUMO Het is te horen aan ‘Ogilala’: mooie, pure plaat.

Corgan «Bedankt. (Denkt na) Vroeger was ik tijdens interviews altijd naar iets op zoek bij de journalist – bevestiging, begrip, steun. Ik heb lang gedacht dat de wereld me iets verschuldigd was. Nu niet meer: een flink gewicht van mijn schouders.»

HUMO Weet je wat de Billy Corgan Bingo is?

Corgan «Wil ik het weten?»

HUMO Een drankspelletje op het internet, het gaat zo: ‘Luister naar alle songs die Corgan tussen 2007 en 2017 heeft geschreven. Drink een shot tequila telkens als hij het woord lovers zingt. Slaap je roes uit.’ In ‘Aeronaut’, je nieuwe single, zing je het weer.

Corgan (lachje) «Ik ben onaangenaam verrast dat te horen. Ik maak er net een zaak van om woorden niet te vaak te gebruiken. (Overloopt enkele songteksten) Maar jij en de bedenker van dat spelletje hebben gelijk. Ik ben oprecht teleurgesteld in mezelf.»

HUMO Een maand geleden lanceerde je ‘Billy Corgan’s Reverb Shop’, een onlinewinkel waar je je oude gitaren, versterkers en effectpedalen verkoopt. Meer dan 150 stuks in totaal. De sentimentele waarde moet immens zijn.

Corgan «Ik heb niets meer met nostalgie. Goed, want het is geen aantrekkelijke eigenschap. Op zich is er niets mis mee – Kerstmis is bijvoorbeeld ook een nostalgische hoogdag en dat is prima. Maar voor een artiest is het stilstand, een vorm van sterven. Al wordt het mij natuurlijk opgedrongen: aan oudere rockbands wordt bijna expliciet gevraagd zich in nostalgie te wentelen. Als ik tijdens een concert niet genoeg oude songs speel, heb ik de volgende dag te maken met een boze meute op Twitter.»

HUMO Een nieuwe song heet ‘Half-Life of an Autodidact’. Wat is het laatste dat je jezelf hebt aangeleerd?

Corgan (meteen) «Ik heb de NWA gekocht, de National Wrestling Alliance. De oudste worstelvereniging ter wereld, opgericht in 1948. De laatste jaren heeft dat merk wat van zijn pluimen verloren, en nu ben ik het opnieuw aan het opbouwen. Ik leer er elke dag nieuwe dingen over bij.»

HUMO Wat is een ogilala?

Corgan (lacht) «Een woord dat ik heb uitgevonden. Ik heb mezelf voorgenomen aan niemand uit te leggen wat het precies betekent. Maar als je er een etymologisch woordenboek bij neemt, kom je al een eind ver.»

HUMO Welk compliment is je altijd bijgebleven?

Corgan «Rond de tijd dat ik voor het eerst herkend werd – zo rond 1992 – zeiden mensen op straat me vaak: ‘Ik hou van je tanden!’ Veel van mijn liefjes hetzelfde. Niet: ‘Je hebt mooie ogen’ of ‘Je hebt een stralende glimlach’, maar: ‘Je hebt speciale tanden.’ (lacht) Ik snap het: ik heb kromme tanden, maar op de één of andere manier zijn het perfect kromme tanden. Alsof ik ze bewust als vampierentanden heb gebeeldhouwd. Als het op complimenten aankomt, neem ik wat ik kan krijgen.»

null Beeld

undefined

undefined

‘Ogilala’ is uit bij BMG.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234