Olympische Spelen: de openingsplechtigheid
‘t Blijft toch opmerkelijk, hoe wij eens in de vier jaar oprecht geboeid naar sporten zitten te kijken die ons anders steenkoud laten, gewoon omdat we weten: ‘t zijn de Olympische Spelen.
Goed nieuws dus dat Sporza bij monde van Frank Raes laat weten dat het alle, maar dan ook echt álle disciplines die op nakende Zomerspelen aan bod komen zal uitzenden, tot en met het synchroonzwemmen, het kleiduifschieten en het beachvolley aan toe.
Waarmee wij uiteraard niet geringschattend willen doen over genoemde prachtsporten, maar u begrijpt wat we bedoelen.
Frank Raes «Op Canvas – enfin, op Sporza - beginnen we om halftien ’s ochtends met het uitzenden van de Spelen, en eindigen we rond halftwaalf ’s avonds: je hoeft dus niets te missen. En doordat er maar één uur tijdsverschil is met Londen, zullen we het meeste live kunnen brengen – toch een groot voordeel in vergelijking met Peking vier jaar geleden.
»Natuurlijk zal het weleens gebeuren dat twee of meerdere competities gelijktijdig plaatsvinden, maar dan kiezen we gewoon voor de belangrijkste competitie of de competitie waarin de Belgen de meeste kans maken, en zenden we de andere iets later uit.»
HUMO Jij zult de Spelen samen met Maarten Vangramberen en Catherine Van Eylen vanuit Brussel moeten presenteren. Ben je niet jaloers op Karl Vannieuwkerke en Lieven Van Gils, die wél naar Londen mogen?
Raes «Mja, wel een beetje. Maar goed, ik kom juist terug van het EK Voetbal in Polen en Oekraïne, en ik heb thuis een zoontje van vier dat mij de laatste tijd amper heeft gezien. Nu nóg eens voor drie weken vertrekken, dat zou wat veel van het goeie zijn.
»Al zou ik er in de toekomst graag nog eens bij zijn. Ik heb tot nu toe vier Olympische Spelen gedaan – in ’96 was ik er al bij in Atlanta – en dat waren telkens hoogtepunten in mijn carrière.
»Maar de VRT heeft zonder mij al mensen genoeg in Londen, hoor: in totaal zitten we er met zesenvijftig man. Wat overigens nog altijd niks is in vergelijking met de Duitsers van de ARD en de ZDF, die een equipe van vijfhonderd mensen afvaardigen.
»En Al Jazeera heeft zelfs zévenhonderd man naar Londen gestuurd. Een steenrijke zender hoor, Al Jazeera. Op het EK Voetbal hadden ze een bureau dat ongeveer dertig keer zo groot was als het hokje van drie bij vier dat wij met de NOS deelden.»
HUMO Waar kijk je op de Spelen het meest naar uit?
Raes «Het gewichtheffen (lacht). Allee, dat is zo’n beetje mijn guilty pleasure. Een compleet tegennatuurlijke sport eigenlijk, als je die mannen eens goed bekijkt, en ik ben er zeker van dat een groot deel zich duchtig prepareert.
»Dat Turkse Jerommeke daar, Süleymanoğlu (bijgenaamd ‘De Broekzakhercules’, red.), die steekt dríé keer zijn eigen gewicht in de lucht – je moet niet vragen. Maar ik mag er stiekem toch wel graag naar kijken.
»Maar dé Olympische sporten bij uitstek zijn en blijven voor mij toch zwemmen en atletiek. En in het atletiek hebben wij dit keer ook nog eens heel goeie mensen: de gebroeders Borlée uiteraard, en de tienkamper Hans Van Alphen, en natuurlijk ook Tia Hellebaut.
»Het zou een mirakel zijn als ze dit keer nog eens zou winnen - sinds haar gouden medaille van vier jaar geleden is ze twee keer moeder geworden - maar met Hellebaut weet je nooit: ’t is iemand die enorm kan presteren als het moet. Bovendien is Vlašić weggevallen, één van haar grote concurrentes, dus wie weet.
»Enfin, we moeten vooral niet gaan rekenen op tien Belgische medailles, want dat zou een utopie zijn. Als Tom Boonen op tijd fit raakt, maakt hij zeker kans, en dan is er nog die geweldige langeafstandszwemmer, Brian Ryckeman. Maar dan zijn we toch wel zo ongeveer rond.
»In ‘96 hebben we zes medailles gehaald, waarvan twee gouden (voor Ulla Werbrouck en Fred Deburghgraeve, red.): ik denk dat dat dit jaar ook weer het hoogst haalbare is.»
HUMO Wat verwacht jij van de openingsceremonie van vrijdag?
Raes «’t Zal allicht een minder massaal georchestreerde bedoening worden dan vier jaar geleden in Peking - dat kan ook moeilijk anders. Maar ik verwacht toch wel weer het één en ander, ook al omdat ze Danny Boyle hebben ingeschakeld om de boel te regisseren.
»Zo’n openingsceremonie is ook altijd een prestigezaak, hè? En als je de optocht van de atleten meerekent, duurt het wel vier uur, maar toch is het iedere keer weer één van de meest bekeken onderdelen van de Spelen.
»Ik ben uiteraard niet zeker, maar ik vermoed toch stellig dat er enkele grote namen uit de Britse popmuziek zullen komen opdraven - pop is de afgelopen vier, vijf decennia toch één van dé Britse exportproducten geweest.
»Een gelegenheidsgroepje met Paul McCartney, Mick Jagger, Jimmy Page en Ringo Starr bijvoorbeeld, dat zou ik nog wel tof vinden. Ik droom nu even hardop, maar toch.»
undefined