null Beeld

Olympus Has Fallen

Over ideale timing gesproken: net nu de suspense tussen Noord- en Zuid-Korea naar het zenit klimt, brandt er in de multiplexen een compleet bespottelijke, volstrekt idiote, onwaarschijnlijk potsierlijke, maar o zo genietbare actieprent los over een groep Noord-Koreaanse terroristen die zich voordoen als Zuid-Koreaanse diplomaten (de lístigheid!), het Witte Huis binnendringen, iedereen afknallen, en de president (Aaron Eckhart) een prop in de mond duwen.

Dat zal die kapitalistische hond leren! Enter veiligheidsagent Mike Banning (Gerald Butler, de laatste jaren verloren lopend in de romcomjungle, rehabiliteert zichzelf hier als actieheld), die als een steelse John McClane door de aan flarden geschoten gangen waart, af en toe zijn mes in de hals van een tegenstander duwt, en tussendoor probeert te beletten dat de Amerikaanse atoomraketten in hun silo’s exploderen.

En wij die dachten dat wij een zware dagtaak hadden. Van de waarlijk spectaculair in beeld gezette raid op het Witte Huis onthouden wij (behalve de torenhoge body count onder de toevallig voorbijslenterende toeristen) vooral het vuurspuwende Koreaanse vliegtuig, dat als een angstaanjagende vliegende demon uit de hemelen neerdaalt en en passant het beroemde Washington Monument onthoofdt – het 9/11-taboe in de cinema is doorbroken, er mogen op het scherm weer naar hartenlust iconische Amerikaanse bouwsels worden vernietigd.

Het vervolg is routine, maar schitterend gedaan: regisseur Antoine Fuqua (‘Training Day’) switcht perfect volgens het boekje heen en weer tussen het belaagde Witte Huis, waar Mike met behulp van de arduinen buste van Lincoln à volonté Koreaanse schedels verplettert, en het Pentagon, waar enkele tientallen generaals en hoge ambtenaren onder leiding van waarnemend president Morgan Freeman naar allerlei televisieschermen zitten te turen en mekaar intussen trachten te overtroeven in het opzetten van serieuze gezichten.

Ons favoriete moment? Dat ene ultrakorte, maar in dit soort films onontbeerlijke shot van die ene Pentagon-werknemer die met paniekerige blik naar een computerscherm zit te staren en het historische zinnetje ‘My God! They’ve taken the White House!’ mag declameren. O ja: straks mogen Channing Tatum (de veiligheidsagent) en Jamie Foxx (de president) het hele spel nog eens overdoen in Roland Emmerichs ‘White House Down’. We kijken er oprecht naar uit.

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234