Bordspellen Beeld Humo
BordspellenBeeld Humo

Bordspellen

Om met je wederhelft de quarantaine door te komen: 10 gezelschapspellen voor twee personen

Je wist na twee dagen in quarantaine al niet meer wat gezegd tegen je wederhelft? Voorkom een scheiding en speel eens een spel! Humo tipt 10 gezelschapspellen voor twee personen, van luchtige tussendoortjes over whodunnits tot een epische heropvoering van de Koude Oorlog.

Joshua Migneau

Lost Cities (20 minuten)

‘Lost Cities’, al sinds 1999 op de markt, is een klassieker in het boardgamewereldje. Het kaartspel houdt het midden tussen patience en een paardenwedrace. Je probeert zoveel mogelijk kaarten van één of meerdere kleuren van laag naar hoog af te leggen. Alleen: zet je op het verkeerde kleur in, dan word je afgestraft. Eindscores variëren van 124 tot min 43 punten.

Onitama (20 minuten)

Schaken voor gevorderden. In dit Japanse bordspel begint iedere speler met vijf pionnen en twee kaarten met daarop een mogelijke zet. Gebruikte zetten geef je aan je tegenstander. Op die manier probeer je elkaars hoofdpion uit te schakelen. ‘Onitama’ is het perfecte spel om eindelijk uit te maken wie van jullie twee nu het slimste is.

Patchwork (30 minuten)

Laat je niet misleiden door de gezellige alledaagsheid van ‘Patchwork’, een spel waarin je wint door het allermooiste lappendeken te breien. ‘Patchwork’ is verrassend spannend. Je koopt tegels en legt die vervolgens in Tetris-stijl op je bord. Geld is schaars maar bepaalde dure tegels leveren, op de lange termijn, veel op. Elke lege plek op je bord aan het einde van het spel levert minpunten op. Laat het breien beginnen!

Yinsh (30 minuten)

De Antwerpenaar Kris Burm levert al sinds de jaren 90 de meest elegante abstracte spelletjes af. ‘Yinsh’ is één van z’n beste. Je probeert driemaal vijf op een rij te leggen. Simpel! Het enige probleem: de kleur van jouw pion verandert in dat van jouw tegenstander wanneer die over je heen springt.

Codenames: Duet (30 minuten)

‘Codenames: Duet’ is de geestige tweepersoonsversie van populair partyspel ‘Codenames’, waarin je aan de hand van één woord meerdere termen op tafel probeert te verbinden. ‘Codenames: Duet’ win je alleen maar samen door op dezelfde golflengte als jouw partner te zitten. Efficiënter dan elke relatietest in de Flair!

7 Wonders: Duel (30 minuten)

Nóg een geslaagde tweepersoonsvariant van een bekend spel. Het kaartspel ‘7 Wonders: Duel’ duurt niet lang en laat zich makkelijk aanleren, maar biedt toch een bijzonder diepe spelervaring. Je doorloopt drie tijdperken waarin je militaire campagnes opzet, grondstoffen verzamelt en wereldwonderen bouwt. Voor wie hier maar geen genoeg van krijgt: de ‘Pantheon’-uitbreiding is de moeite.

Targi (60 minuten)

Een strak strategiespel gebaseerd op een unieke gameplay. Elke speler zet om de beurt een van zijn drie pionnen aan de buitenkant van een raster en eist zo een rij of kolom op. Je verkrijgt de kaarten die op het kruispunt liggen van de door jouw gereserveerde rijen of kolommen. In een perfecte zet behaal je een zeldzame grondstof én verhinder je tegelijk de plannen van je tegenstander.

Chronicles of Crime (90 minuten)

Aan dit en het volgende spel op deze bewonderenswaardige lijst kun je met vier deelnemen, maar ze laten zich beide uitzonderlijk vlot spelen met twee. In ‘Chronicles of Crime’ los je tezamen een moord op aan de hand van tips, voorwerpen, allerhande karakters en… je smartphone. Aan de hand van QR-codes kun je verdachten interviewen of bebloede wapens aan een forensisch onderzoek onderwerpen. Voor 30 euro krijg je vijf intrigerende scenario’s.

Pandemic Legacy: Season 1 (90 minuten)

In ‘Pandemic’ werk je samen om de wereld te redden van een wereldwijde pandemie. Sinds de coronacrisis is het spel al bijna even populair als desinfecterende handgel. ‘Pandemic Legacy: Season 1’ neemt het succesrijke basisspel en voegt er een verhaal van twaalf maanden aan toe. Keuzes die je in de eerste maand maakt hebben een impact op de rest van het jaar. Je kunt de twaalf scenario’s slechts eenmaal doorlopen, maar de spelervaring is onvergetelijk.

Twilight Struggle (2 tot 3 uur)

‘Twilight Struggle’ laat je de Koude Oorlog herbeleven. De één neemt de rol van de Verenigde Staten en de ander van de Sovjet-Unie aan. Elk probeert z’n invloedssfeer op de wereldkaart uit te breiden door historische gebeurtenissen te laten doorgaan, gaande van het Marshallplan tot de kernramp in Tsjernobyl. Niets zo romantisch als een Koude Oorlog, niet?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234