null Beeld

Oma's aan de laptop: steeds meer senioren zoeken de liefde online

Wie in de zilveren jaren op zoek gaat naar een nieuw lief, kan een kamer boeken in ‘Hotel Römantiek’. Of naar de dichtstbijzijnde datingsite surfen, want dat doen steeds meer senioren. Net als dartele twintigers klikken en swipen ze zich een weg naar nieuwe liefde: zo’n 10% van de bezoekers van datingsites zijn zestigers, zeventigers en zelfs tachtigers. U weet het nu: als grootmoeder nog eens rood aangelopen aan de computer zit, is ze waarschijnlijk niet de buienradar aan het checken.

sophie pycke

'Ik ben twee keer getrouwd, maar mijn échte avonturen zijn pas na mijn 60ste begonnen'

Vier dagen. Meer had de 78-jarige Paul niet nodig om het digitale kaf van het koren te scheiden en de nieuwe liefde van zijn leven te vinden. Hoewel ze op amper 600 meter van elkaar woonden, hadden hij en de vier jaar jongere Riet datingsite Parship nodig om elkaar tegen het lijf te lopen.

HUMO Vier dagen, allicht een record.

PAUL (lacht) «Klopt! Ik eis een vermelding in Guinness World Records. Je wordt als man niet meteen bedolven onder de aanbiedingen, maar toen ik Riets profiel zag, lieten alle andere singles me eigenlijk al volledig koud. Tijdens onze eerste date hebben we vijf uur in elkaars ogen zitten staren. Ik voelde mij tóén al smoorverliefd. Een halfuur later stuurde ik een mailtje: ‘Kinderen, vader heeft een nieuwe vriendin.’ Meteen na die eerste date ging Riet met enkele vriendinnen op citytrip naar Lissabon. Een week heb ik hier zitten smachten. Met onze gsm als enige contact. Het werd een stevige rekening, kan ik je verzekeren.»

HUMO Ging het vervolg ook zo snel?

RIET «Volgens de ‘regels der etiquette’ van Parship zijn we eigenlijk wat té snel gegaan. En ze hebben een punt. Voor ik Pauls profiel zag passeren, heb ik er zes maanden in het ijle gezweefd. Ik kreeg te maken met louche profielen, stiekem getrouwde mannen of lieden die via een niet zo subtiele omweg geld vroegen. Maar met Paul heb ik de hoofdvogel afgeschoten. Ik ben dertig jaar weduwe geweest, met een paar relaties tussendoor, maar nu pas heb ik opnieuw dat waanzinnig verliefde gevoel. Hoewel ik onlangs zijn hemd stond te strijken en bij mezelf dacht: wat heb ik nu toch gedaan (lacht). Ik ben het zo lang gewoon geweest om mijn eigen ding te doen.»

undefined

HUMO Was de drempel om jullie in te schrijven op een datingsite groot?

RIET «Een vriendin heeft me de site aangeraden nadat ze er een man had gevonden. Maar de drempel was er wel. Ik had vooral moeite met het idee om mezelf te ‘verkopen’. Zodra ik wist dat je niet meteen een foto op je profiel moet zetten, maar die ook enkel kan uitwisselen met de mensen in wie je geïnteresseerd bent, vielen mijn remmingen weg.»

PAUL «Ik denk dat we geen van beiden de stap hadden gezet zonder steun van onze familie en vrienden. Op een dag zei mijn 17-jarige kleindochter: ‘Opa, waarom probeer je niet eens datingsites?’ Ik was verbaasd dat zoiets tot haar leefwereld behoorde. Ik maar denken dat die jonge mensen elkaar leren kennen op de good old fashioned manier.»

HUMO Heeft Paul je veroverd op de ouderwetse manier?

RIET (lacht) «Daar lachen we nog altijd om! Rond die vraag draaide ons eerste conflict: wie heeft het initiatief genomen?»

PAUL «Eigenlijk is het begrip ‘veroveren’ niet van toepassing op ons. We zagen elkaar en werden verliefd.»

HUMO Hoe belangrijk is fysieke aantrekkingskracht en seks?

PAUL «Ik weet dat jonge mensen zich nauwelijks kunnen voorstellen dat oudere mensen seks hebben – ik vroeger ook niet – maar ja, we geven toe dat de aantrekkingskracht hoog is en dat we elkaar weleens, euh... fysiek lastigvallen.»

RIET«Weleens?»

PAUL «Met regelmaat.»

HUMO Hadden jullie dit succesverhaal zelf verwacht?

PAUL «Ik had nooit gedacht dat ik nog aan een lief zou raken. Ik zag mezelf als te oud en niet ondernemend genoeg. Eigenlijk ben ik online daten pas echt beginnen te overwegen na die tip van mijn kleindochter, en na een mislukte poging om iets met mijn buurvrouw te beginnen. Achteraf gezien had ik het vele jaren geleden al moeten doen, maar datingsites waren toen helaas nog een onbekende wereld. In het echte leven is contact leggen veel moeilijker.»

RIET «Tien jaar geleden had ik dit nooit overwogen. Toen voelde ik mij bevrijd van een beklemmende relatie en had ik het goed als single. Maar langzaam kwam dan toch dat verlangen naar een partner terug. Via de gewone weg is er in die tien jaar niets gebeurd omdat de mannen die ik kende, getrouwd waren. Single senioren laten zich moeilijk vangen: ze blijven thuis of verkeren in typisch mannelijke kringen. En ik kon toch moeilijk ‘relatie gezocht’ op mijn voorhoofd plakken?»

HUMO Hoe anders is een relatie op latere leeftijd?

PAUL «We zijn rijper nu. In eerdere relaties hadden we geen open communicatie, maar nu vertellen we elkaar alles. Net daarom is alles zo snel gegaan, woonden we na een paar maanden al samen en gaat het op fysiek vlak ook zo goed.»

RIET «Verliefdheid op je 25ste of je 75ste is anders. Nu ben ik dankbaarder en milder. Toen ik jong was, zag ik verliefd worden als een evidentie.»

PAUL «Ik blijf het onwaarschijnlijk vinden dat er opnieuw een vrouw van mij houdt. Je vergeet dat het mogelijk is, en dan wordt het je zomaar in de schoot geworpen.»


tinder-effect

Dat online daten in trek is bij senioren, merken ze duidelijk bij een datingsite als Parship. In 2017 lag de instroom van zestigplussers op 9%. Hun aantal neemt fors toe in absolute cijfers, maar omdat er ook bij de jongeren een stijging is, blijft dat aantal in procenten uitgedrukt stabiel.

CHRIS VERLINDEN (Parship) «Dat is het Tinder-effect: vooral de 25 tot 30-jarigen zijn serieus in aantal toegenomen. Die jonge mensen zijn Tinder en consorten wat beu en zoeken liever een serieuzer alternatief. Bovendien is het taboe op online daten compleet weggevallen, in alle leeftijdsgroepen.»

Die 9% instroom bestaat uit 55% mannen en 45% vrouwen. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat die mannen wat vertrouwder zijn met het internet, omdat ze er tijdens hun loopbaan al mee werkten.

undefined

null Beeld

undefined

'Paul en Riet: 'Tijdens onze eerste date hebben we vijf uur in elkaars ogen zitten staren. Ik voelde mij tóén al smoorverliefd.''

HUMO Dus de mannen hebben minder keuze?

VERLINDEN «Als ze in hun leeftijdscategorie blijven wel. Maar dat doen ze niet (lacht). Ook oudere mannen zijn geneigd om een vrouw van tien jaar jonger te zoeken, terwijl vrouwen geïnteresseerd zijn in mannen van zowel vijf jaar jonger als vijf jaar ouder.»

HUMO Senioren zijn allicht nog altijd wat kwetsbaarder op internet. Hoe nemen jullie hen in bescherming?

VERLINDEN «Veiligheid is prioritair. Niet alleen bij senioren, maar bij alle leeftijdscategorieën. We zetten een heel team in om die veiligheid te waarborgen. We screenen zelf elk profiel en halen de scammers en mensen die op geld belust zijn er zo uit. De leden zelf kunnen te allen tijde een alert button indrukken. Dat gebeurt niet vaak, maar de klantendienst springt er dan wel meteen bovenop om uit te maken of een persoon slechte intenties heeft en al dan niet moet verwijderd worden.»

HUMO Zit de klantendienst soms met de handen in het haar bij technische vragen van ouderen?

VERLINDEN «Zestigplussers zijn inderdaad soms minder vertrouwd met het internet. Om al te veel technisch gerelateerde vragen voor te zijn, maken we momenteel instructiefilmpjes waarin we laten zien hoe onze site werkt en welke de belangrijkste datingvalkuilen zijn.»

HUMO Wat verwachten senioren over het algemeen van een internetliefde?

VERLINDEN «Zestigplussers zijn zelfzeker. In tegenstelling tot jongere mensen hebben zij een ‘te nemen of te laten’-houding. Ze doen zich niet beter voor dan ze zijn. De overgrote meerderheid is vooral op zoek naar een vitale partner met wie ze leuke uitstappen kunnen doen en bij wie ze warmte en geborgenheid vinden. Ze zoeken niet meer het mooiste, maar wel het leukste blaadje.»

HUMO Heeft u datingtips voor nieuwsgierige senioren?

VERLINDEN «Onderneem actie! Vooral oudere vrouwen zijn het gewoon versierd te worden en zetten niet snel de eerste stap, maar hoe meer contact je legt, hoe meer kans je maakt om iemand tegen te komen die je echt aanstaat.»


Rozengeur noch maneschijn

Die zoektocht loopt niet altijd even vlot, zo weet vrijgezel Emmy (68). Haar eerste huwelijk duurde vier jaar en was een jeugdzonde. Haar tweede huwelijk hield vijfendertig jaar stand. Ondertussen is ze acht jaar single. In haar zoektocht naar een mannelijke evenknie is haar datingleven actiever dan dat van de gemiddelde twintiger.

HUMO Was het acht jaar ploeteren of hou je er ook mooie herinneringen aan over?

EMMY «Ik heb er alleszins een pak mensenkennis door opgedaan (lacht). Het lijkt wel alsof er op datingsites een grote concentratie ietwat labiele venten zit. In al die jaren heb ik vooral kneusjes gevist, jammer genoeg.»

HUMO Geen dubbelgangers van Richard Gere te vinden?

EMMY «Vooralsnog niet. Een tijdje geleden had ik wel een match met potentieel. Type: blauwe schoenen zonder kousen. Daar kijk je naar, hè! Soit, hij rookte. Het idee dat zijn auto zo’n rijdende asbak was, deed me al kokhalzen op voorhand. Maar aangezien ik de wereld niet hoef op te voeden, gingen we op date. Met de trein naar Oostende, maar uiteindelijk heb ik de zee maar een kwartier gezien. Op de trein al bekende hij dat hij geen geld bij zich had, waarna we anderhalf uur lang bij verschillende banken achter zijn geld moesten aanlopen. Diezelfde avond stuurde ik hem een mailtje, ik had het echt gehad met die man. Waarop hij: ‘Dat heb je nu altijd met van die vrouwen die profiteren.’ Hij had het eten betaald; dat had hij zelf voorgesteld omdat het Valentijnsdag was.»

HUMO Veel moeite voor weinig resultaat.

EMMY «Ha, dat viel nog mee. Ik ben zo eens naar Nijmegen gereden voor een man met wie ik toffe telefoongesprekken had. Hij was een pak jonger dan ik. Uren en uren praatten we via de telefoon terwijl de vonken in het rond sprongen. Hij was superintelligent, maar hij bleek vreemde autistische trekjes te hebben, waardoor ik weer afhaakte.

»Ik ben ook weleens zo onnozel geweest om meer dan een uur te wachten op een man nadat hij mij onderweg belde, om te zeggen dat hij zijn portemonnee thuis had vergeten. Het werd geen geweldige date. ‘Dit wordt niets, hè?’ was mijn slotzin. ‘Ik denk het ook niet,’ repliceerde hij. Ik kan daar nu wel om lachen, maar eigenlijk is het triest. Afwijzen of afgewezen worden. Uiteindelijk wil ik ook maar iets opbouwen.»

HUMO Misschien voor een klassieker gaan? Tinder!

EMMY «Ik heb al veel gehoord over Tinder, maar zelf ben ik er niet meer dan een paar uur actief op geweest. Ik had de indruk dat ik op een sekssite was beland. Er stonden wel een paar normale profielen op, maar eigenlijk was Tinder niets voor mij.»

HUMO Heb je al dates aan een fysieke test onderworpen?

EMMY «Uiteraard. Mijn seksleven hoeft niet uit te doven omdat ik wat ouder ben. Ook daar: goeie en minder goeie ervaringen. Je zou denken dat oudere mannen met iets meer zelfvertrouwen in het leven staan. Maar vaak klopt dat niet. Een man die op voorhand honderduit aan het pochen was over zijn bedprestaties – en dan vooral zijn kwalitatief handwerk – bleek te beschikken over een teleurstellend kabouterlulletje dat ik amper kon waarnemen. Daten blijft een proces van trial-and-error, op elke leeftijd (lacht).»

HUMO Heb je ook niet-online gedatet, op de aloude manier?

EMMY «In de acht jaar dat ik single ben, heb ik dat nooit geprobeerd. Ik ben in mijn leven al vaak verhuisd, waardoor ik geen binding heb met mensen van vroeger. Als ik al eens aan de praat raak met een mannelijke leeftijdsgenoot, is dat een normale conversatie. Hoewel ik merk dat mensen die in hun eigen omgeving daten, meer kans maken op een relatie.»

HUMO Geloof je nog in online liefde?

EMMY «Toch wel. Een vriend en een goeie vriendin zijn erin geslaagd, dus waarom ik niet? Ik ben twee keer getrouwd, maar mijn échte avonturen zijn pas na mijn 60ste begonnen. Oké, ik heb kwetsende en afstompende dingen meegemaakt, ik ben nu allicht wat afstandelijker dan vroeger. Maar ik wil niet blijven hangen in mijn verleden, zoals zovelen doen. Ik wil vooruit en een man vinden die me geestelijk en fysiek aanvoelt en aanvult.»

HUMO Je hebt dus geen spijt van je online avonturen?

EMMY «Absoluut niet. Ik ben ondernemender en zelfstandiger geworden. Onlangs heb ik mijn profieltekstje aangepast. Er staat nu dat ik een onafhankelijke vrouw ben met een eigen huis en eigen vervoer en dat ze maar een rendez-vous moeten proberen regelen als ze geïnteresseerd zijn. En nu maar hopen dat er geen verlept mannetje van 75 reageert. Ik zoek een man tussen de 63 en 73 jaar. Jonger mag, ouder niet.»


babyboomers

Luc Van de Ven, ouderenpsycholoog aan de KU Leuven, ziet het aantal online datende senioren in zijn praktijk fel toenemen.

HUMO Het is dus meer dan een voorzichtige trend?

Luc Van de Ven «Absoluut. Senioren evolueren mee met de maatschappij. Je mag hun digitale appetijt niet vergelijken met die van tieners of twintigers, maar het is een onmiskenbaar feit dat ook ouderen het internet gebruiken om nieuwe relationele contacten te leggen.»

HUMO Kan digitalisering een oplossing bieden voor eenzaamheid bij ouderen?

Van de Ven «Het karakter van de oudere speelt een grote rol. Ouderen die al actief zijn in het verenigingsleven of een lotgenotengroep, gaan in eerste instantie in hun omgeving contacten zoeken, maar tegelijk merken we dat ook zij sneller de stap zetten naar een datingsite. Mensen die al wat vereenzaamd zijn, lijken vaak terughoudender en minder geneigd om de risico’s van zulke ‘blinde’ afspraakjes te nemen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Emmy: 'Het lijkt wel alsof er op datingsites een grote concentratie ietwat labiele venten zit. In al die jaren heb ik vooral kneusjes gevist, jammer genoeg.''

HUMO Is er een verschil in datinggedrag tussen mannen en vrouwen?

Van de Ven «Mannen zoeken sneller hun heil in datingsites dan vrouwen. Ik hoor van dames vaak dat zij voorzichtiger zijn geworden op relatiegebied. Voor sommigen onder hen hoeft het allemaal niet meer per se. Het kan zijn dat hun man is overleden en dat ze nog wel nieuwe contacten willen aangaan, maar een echte relatie is te veel van het goeie. Mannen gaan actiever op zoek. Voor hen is het allicht een zwaardere opdracht om alleen te blijven, zij zijn niet zo zelfredzaam.»

HUMO Zoeken ouderen andere dingen in een relatie dan pakweg twintigers?

Van de Ven «Voor een groot deel zoeken ze dezelfde dingen: verbondenheid en intimiteit, vaak ook seks. Maar de bagage die ouderen meedragen, is veelal complexer. Vaak is hun vorige partner overleden en zoeken ze veiligheid bij een nieuwe partner. De truc zit ’m erin om dan niet te geforceerd op zoek te gaan naar nieuwe liefde en het nieuwe lief niet te vergelijken met de overleden partner. Dat is meestal een onfaire strijd.»

HUMO Is seks en nieuwe liefde op oudere leeftijd nog altijd een taboe?

Van de Ven «Dat is sterk aan het veranderen. Je merkt dat ook in de media. Over seksualiteit bij senioren wordt veel vlotter gepraat. De senioren van vandaag zijn de mannen en vrouwen die de sixties hebben beleefd. Een groot verschil met ouderen van 30 of 40 jaar geleden.»


Een zweepje voor opa

Een goed voorbeeld daarvan is Marnix (59), die zijn vriendin leerde kennen op Afspraakjes.com, een site voor swingers uit België en Nederland. Het koppel deelt samen liefde en seks; met hun andere dates enkel seks. Maar aan elk afspraakje gaat een uitgebreide chatsessie vooraf. Want als sm-meester en enthousiast doe-het-zelver laat Marnix zijn zelfgemaakte zweepjes alleen op nauwkeurig geselecteerde dates pletsen.

HUMO Hoe ben je op seksdatingsites terechtgekomen?

MARNIX «Ik heb in mijn 23-jarige bestaan als lustige vrijgezel ook de ‘gewone’ weg geprobeerd. Ik ging op date met vrouwen die ik op café ontmoette of met mama’s die ik als trainer in het jeugdvoetbal aan de rand van het veld leerde kennen. Maar op een gegeven moment besloot ik wat uitgebreider rond te kijken en heb ik een profiel aangemaakt op sites als Twoo en Afspraakjes.com. Ik ben nu een tiental jaar online actief en heb evenveel dames leren kennen. Twee van hen zijn goeie vriendinnen geworden en eentje, Chantal, is mijn lief. Ze is 45 jaar, jong, maar niet groen (lacht).

»We hebben elkaar als singles leren kennen en al na de eerste date hadden we seks. Ik heb al dates gehad waarbij we eerst gezellig wat babbelden, maar met Chantal was de klik er meteen. Ik ben een Don Quichot-type: ik kies altijd de niet-evidente types. Chantal heeft een verleden van misbruik. Haar vorige vriend dreef de sm veel te ver, waardoor haar eigenwaarde onder nul ging. Hij wou haar letterlijk brandmerken. Ik heb haar laten inzien dat het ook anders kan en dat je ook bij ruwe seks grenzen kan en moet stellen.»

undefined

'In mijn profiel staat: 'Alleen uit op seks.' Dan verlies ik geen tijd met nutteloos gechat ''

HUMO Denk je dat het makkelijker is om vrouwen online te leren kennen?

MARNIX «Uit die duizenden profielen heb ik tien vrouwen ontmoet. Allicht zou ik meer matches hebben als er in mijn profiel niet ‘alleen uit op seks’ stond. Maar nu moet ik me tenminste geen uren ledig houden met nutteloos, semi-onschuldig gechat. Kijk, mensen zijn ook maar dieren met instincten. Er zijn er veel meer – mannen én vrouwen – die óók alleen maar seks willen, maar dat niet durven toegeven. Zij houden ervan om je wat op te geilen via chat, maar verder gaan ze niet. Daar is niets mis mee, maar communiceer dat dan ook zo. Niets zo hatelijk als een date regelen en dan uren voor niets zitten wachten. Dat gebeurt.»

HUMO Jullie daten samen en apart. Is dat niet het ideale recept voor een portie oncontroleerbare jaloezie?

MARNIX «Voor de meeste mensen zijn seks en liefde twee nauw verbonden entiteiten, maar voor ons staan die los van elkaar. Wij zien seks als een spelletje Monopoly. Jaloezie is ons onbekend. Een mens is nooit iemands bezit. Je doet met geest en lichaam wat je wil. Als Chantal morgen in de armen van iemand anders valt, dan laat ik haar los. Iemand graag zien betekent ook afscheid kunnen nemen.»

HUMO Hoe gaan die gemeenschappelijke dates concreet in hun werk?

MARNIX «We daten bijna altijd samen. Er zijn maar een paar mensen aan wie ik Chantal volledig toevertrouw. Ik hoef niet altijd deel te nemen, maar ik wil er wel zijn om haar te beschermen. Niet dat we al rare dingen hebben meegemaakt, daarvoor stel ik via chat veel te veel vragen op voorhand. Maar je weet nooit of je met een klootzakje te maken hebt. Daarom heb ik ons bed zelf gemaakt, met handige ijzeren lussen. Zo kunnen we tijdens een sm-sessie altijd op eigen houtje losraken.

»Vaak beginnen we die dates met overleg over wat kan en wat niet, wat we graag hebben en wat niet. We hebben ook telkens op voorhand foto’s uitgewisseld. Maar soms moet je gewoon meegaan met de flow. Onlangs zaten we in een sekscinema in de buurt van Gent-Dampoort, samen met één van onze vrienden, die tevens Chantals meester is. Zo’n 15 tot 20 mannen hebben toen met haar gespeeld. Op zo’n momenten moet je wel wat vertrouwen hebben in de mensheid (lacht).»

undefined

null Beeld

undefined

'Marnix: 'Als ik mijn kinderen vraag om op de kinderen van mijn vriendin te passen, weten ze hoe laat het is: 'Ga je weer swingen, pa?'''

HUMO Weet je omgeving hoe je seksleven eruit ziet?

MARNIX «Ja, hoor. Onlangs vroeg een collega – met het schaamrood op de wangen – welke sites ik juist raadpleeg om interessante dates te krijgen. Ook mijn kinderen zijn op de hoogte. Zij hoeven uiteraard geen details te weten, maar als ik hen vraag op de kinderen van Chantal te letten, weten ze hoe laat het is: ‘Ga je weer swingen, pa?’ Als het om seks en seksualiteit gaat, is onze maatschappij veel te krampachtig. Ten tijde van de Grieken en Romeinen was dat wel even anders. De katholieke kerk heeft ons nog altijd onder de duim. Als je fantasieën hebt, voer ze dan gewoon uit. Laat het taboe voor wat het is.»

HUMO Staat er nog iets op de bucketlist?

MARNIX «We zijn nog nooit naar een parenclub geweest. De sfeer is daar allicht helemaal anders. Maar ondertussen blijven we lustig seksdaten. We zien soms profielen passeren van zeventigers of zelfs tachtigers, zowel alleenstaanden als koppels. Als zelfs zij nog altijd enthousiast aan het jagen zijn, zit er voor ons ongetwijfeld ook nog veel in de pijplijn (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234