null Beeld

Omar Souleyman, Syrisch zanger in ballingschap: 'Dit is mijn geschenk aan de achterblijvers'

Op z’n vorige twee platen hunkerde Omar Souleyman, een ex-trouwfeestzanger uit Syrië die het tot belangrijkste muzikale exportproduct schopte, veelal naar onbereikbare deernes. Met z’n nieuwe – ‘To Syria, with Love’ – steekt hij een hart onder de riem van zijn lijdende volk, terwijl zijn elektronische dabke als vanouds vonkt en knettert.

HUMO Je hebt ‘Wenu Wenu’, de plaat waarmee je in het Westen doorbrak, met Kieran ‘Four Tet’ Hebden gemaakt, en voor de opvolger ‘Bahdeni Nami’ werkte je samen met Modeselektor, Gilles Peterson en Legowelt. Dit keer zie ik geen Europese namen in de bio staan.

Omar Souleyman «Klopt. Het was fantastisch samenwerken met Four Tet en alle anderen, maar je moet af en toe eens afwisselen. Ik heb geen zin om elke keer dezelfde plaat te maken, en een andere producer zorgt er altijd voor dat er een frisse wind door mijn muziek waait. Qua stijl zal ik het nooit over een andere boeg gooien, maar binnen mijn genre wil ik gerust met iedereen samenwerken: Engelsen, Amerikanen, Turken – wie dan ook, zolang ze maar kwaliteit leveren.»

HUMO In ‘From Syria, With Love’ verwijs je naar het conflict in je thuisland, zij het in besmuikte termen.

SOULEYMAN «Dat is inderdaad nieuw voor mij. Ik heb me altijd heel ver van politiek gehouden, ook al omdat ik liever niet in de problemen kwam. Ik wilde Syrië ook helemaal niet verlaten, ook al werd mijn thuisdorp al jaren bedreigd door die verschrikkelijke oorlog. Maar toen ik zelf fysiek bedreigd werd, ben ik naar Turkije gevlucht – met veel pijn in het hart. Ik was liever in Damascus gaan wonen, maar Istanbul is ook een goeie uitvalsbasis: van hieruit vertrekken dagelijks vluchten naar de rest van de wereld, dus ik kan makkelijk reizen.

»Ik heb medelijden met mijn landgenoten, die de verschrikkingen van de oorlog dagelijks aan den lijve moeten ondervinden. Ik mis mijn thuisland ook, en door deze plaat te maken kon ik me toch alvast dichterbij voelen. ‘From Syria’ is mijn geschenk aan zij die moesten achterblijven; hopelijk kan ik ze gauw weer vervoegen, insjallah.»

HUMO Kun je iets kwijt over de mannen die je bedreigd hebben?

SOULEYMAN «Laat ik het hier op houden: ze zeiden dat ik voorgoed moest ophouden met zingen, omdat het haram zou zijn. Een verschrikkelijk verdict: ik zing al mijn hele leven, het is mijn passie, dus hoe zou ik die zomaar kunnen opgeven? Er zat niks anders op dan Syrië te verlaten. Ik moet natuurlijk op mijn hoede blijven, ook in het buitenland, en daarom zing ik een beetje verbloemd over het lijden en de verschrikkingen.»

HUMO In ‘Mawal’ zing je iets dat zich laat vertalen als ‘Ze vertelden me dat geduld het beste tegengif is / maar wat heb je aan geduld / als de pijn zo diep snijdt?’

SOULEYMAN (zucht) «Ik woon al zes jaar niet meer in Syrië, en dat doet pijn. Er zit natuurlijk niks anders op dan te hopen, want als de hoop wegvalt, wat blijft er dan nog over? Dan kun je alleen nog vertrouwen op Allah. Maar ik heb er alle vertrouwen in: als de oorlog wordt beëindigd, en alle gruwel en ontberingen wegvallen, komt er weer een tijd van voorspoed, insjallah.»

HUMO Toen je nog op trouwfeesten in Syrië speelde, was je muziek nog onschadelijk entertainment, maar nu krijgt alles wat je zingt meteen ook een politieke lading mee.

SOULEYMAN «Daar ben ik het mee eens. Vroeger dacht ik nooit na over wat ik deed: ik zag wel dat ik mensen kon amuseren met mijn muziek, en hun het leven van alledag wat lichter kon maken, maar dat was het dan. Maar nu is het inderdaad allemaal veranderd: mijn teksten zijn ongewild aangescherpt tot verbale wapens. Ze zijn zoals spandoeken in een betoging: de woorden zetten je aan het denken. Of zoals paracetamol: ze verlichten de pijn voor korte tijd.»

HUMO Dankjewel en, insjallah, tot op Pukkelpop.

SOULEYMAN «Nee, jij bent bedankt. En ook Wumo, of was het Homo?»

HUMO Ongeveer: Humo.

SOULEYMAN «Hoew-mo. Ik wens de wekelijkse krant Hoewmo het allerbeste, en voorts wil ik ook de groeten doen aan iedereen in Libanon en Syrië.»

HUMO Bij dezen gebeurd. (kt)

‘To Syria, with Love’ verschijnt op 2 juni bij Mad Decent.
Omar Souleyman speelt op donderdag 17 augustus op Pukkelpop.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234