Omega Pharma-baas Marc Coucke in de Tour
Marc Coucke is klein van gestalte, maar hij maakt veel goed door een volgehouden keuze voor schreeuwerige dassen. Vandaag heeft de CEO van Omega Pharma geopteerd voor knalpaars. Zijn persoonlijkheid staat - gewoontegetrouw, volgens intimi - op 'bubbelend'.
We ontmoeten Coucke in de board room van 'zijn' Omega Pharma: de kleinste van de grote farmareuzen, zoals hij het noemt. Wat heet klein: in 1987 ging Omega van start met driehonderdduizend euro, bij het sluiten der beurzen vorige vrijdag stond de teller op zo'n 540 miljoen. Euro, welteverstaan. Maar dezer dagen zal Coucke met zijn gedachten toch meer bij Silence-Lotto zijn, vermoeden we, de wielerploeg die Omega Pharma samen met de Nationale Loterij sponsort. En die vorig jaar ei zo na de Tourwinnaar leverde: Cadel Evans.
Enkele quotes
«Ik ben benieuwd hoe Popovitsj het dit jaar doet. Want we mogen wel zeggen dat Cadel vorig jaar de Tour had gewonnen als Popovitsj op z'n niveau had gereden.»
«Ik weet wel: in het wielrennen is het vreemd dat een sponsor zo nauw betrokken is bij zijn ploeg - toch en public. Maar in het wielrennen is er wel méér vreemd. Het is een zeer eng, inteeltachtig milieu, vol ex-profs die na hun carrière ploegmanager worden. Allemaal erg conservatief. Ik vind persoonlijk dat het wat mag bewegen.»
«Hoe meer verschillende ideeën, hoe groter de kans dat het juiste idee erbij zit. Als ik tien suggesties geef en Marc (Sergeant) kan er één van gebruiken, ben ik allang tevreden. Ik eis van hem juist dat hij zeer dikwijls mijn gedacht niet volgt. Hij wordt verondersteld iets van het wielrennen te kennen, niet ik.»
«Theoretisch zal Omega Pharma het altijd moeilijk hebben. Wat wij doen is: met minder middelen, vanuit een kleinere thuismarkt opboksen tegen grote concurrenten die een rijk moederbedrijf achter zich hebben. Als wij alles doen zoals de anderen, dan gaan we ze nooit inhalen, hè.»
«Als ze morgen zeggen: de crisis duurt nog twee jaar, en hij gaat zo en zo erg zijn, no problem. Dan stel je een plan op voor die twee jaar. Maar je wéét niks. Er zijn zéér goedkope investeringen te doen: als over drie maanden de markt weer aantrekt en je hebt die investeringen níét gedaan, ga je 't jezelf beklagen. Maar als die crisis nog een beetje langer duurt, zou je die investeringen voor andere dingen nodig kunnen hebben. In die catch-22 zit élk bedrijf zit op dit moment.»
«Als ik in Londen roadshows ga doen, ben ik de enige die niet in een blauw pak met wit hemd en donkere das opduikt. Als je dat flamboyant wil noemen: oké, doe maar. Maar: als CEO wil ik wel eens aan zottigheid meedoen. Kama is een vriend van mij - kan je je dat voorstellen, een CEO die Kama als vriend heeft? Maar ík vind dat zeer verrijkend.»