null Beeld

Onbegrip voor de Antwerpse loodsen? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Misschien is de staking van de Antwerpse loodsen al voorbij als u dit leest. Maar het kan toch geen kwaad om wat achtergrond te geven bij hun beroep. Wie zijn zij? Hoe zwaar is hun beroep? Een deskundige vertelt u er alles over.

'Loodsen is een oefening in kosmische eenzaamheid'

HUMO Wat maakt u tot een deskundige inzake loodsen?

Dr. Koen De Zeulder «Ik krijg heel wat van die dames en heren over de vloer. Het loodsen van zeeschepen is een loodszwaar beroep, zou ik haast zeggen, met een woordspeling die dit blad onwaardig is.»

HUMO Wat doet een loods eigenlijk?

De Zeulder «Weinig. Hij gaat op de brug van zo’n schip staan en wijst naar een punt in de verte. Met een hoofdknik geeft hij dan aan dat de motoren mogen starten. Een paar zeemijlen verder wijst hij opnieuw een punt aan. En zo gaat dat maar door, tot het schip een sluis binnenvaart. Dan tikt hij bij wijze van afscheid tegen zijn pet en hij verlaat het schip.»

HUMO Lijkt mij een eentonige job.

De Zeulder «Het is afgrondelijk saai. Ik ben een keertje mee geweest, om zelf te ondervinden hoe slopend dat beroep is. Na afloop was ik geestelijk dood. Je staat daar maar naar dat grijze water te staren. Of naar andere schepen, en je weet dat ze daar ook de ogen op datzelfde riviervocht hebben gericht. De enige afwisseling bestaat erin dat een loods ook weleens de andere kant op vaart: terug naar zee. Maar wel in datzelfde water. Het is een oefening in kosmische eenzaamheid.»

HUMO Neemt de loods die zinloosheid mee naar huis?

De Zeulder «O, ja. Ik heb daar de vreselijkste verhalen over gehoord. Zo’n loods komt dan thuis, en terwijl hij naar de voordeur loopt, wordt zijn somberheid wat minder. ‘Dadelijk zal ik mijn lieve, empathische vrouw in de armen nemen,’ denkt hij. Niet dat hij daar blij van wordt, want tot blijheid is hij na een carrière van twee of drie jaar niet meer in staat. Maar goed, hij voelt zich dus wat minder slecht. Hij stapt het huis binnen, omhelst zijn vrouw en maakt dan de fout haar diep in de ogen te kijken. Want ze heeft grijze ogen. Grijs als die verpletterend lege watermassa. Meteen voelt hij die existentiële walging die hij maar al te goed kent, want existentieel walgen is zijn beroep. Daarom raad ik de partner aan steeds een zonnebril te dragen als de loods in de buurt is.»

HUMO En als zo’n vrouw blauwe ogen heeft?

De Zeulder «Dan ziet hij het ongenadige blauw dat op mooie dagen dat tergende grijs aan de bovenkant afbakent. Dat maakt het alleen maar erger. Een grijze lucht doet het grijze water minder opvallen, begrijp je?»

HUMO Nee, niet echt.

De Zeulder «Wees blij dat je het niet begrijpt, en probeer dat zo te houden. Want zodra je aangevreten bent door de leegte van die watermassa, is er geen weg terug naar de geestelijke gezondheid.»

HUMO Dat klinkt fatalistisch.

De Zeulder «Fatalisme is minder erg dan wanhoop. Dat zeg ik ook tegen die arme loodsen, als ze verlichting van hun zielenpijn komen zoeken.»

HUMO Zou het niet helpen als die mensen wat meer naar feestjes zouden gaan of zo?

De Zeulder «Dat is een zuiver theoretische vraag. Loodsen zijn nergens welkom. Niemand nodigt een loods uit, of ja: misschien één keertje. Ik heb het ooit meegemaakt, op een vrolijk galadiner. Er werd gedronken en gelachen en geflirt, de sfeer was vrolijk. Toen kwam daar per ongeluk een loods binnen, die in een aanpalende zaal moest zijn voor een lezing over ondraaglijk psychisch lijden. De gesprekken verstomden. Bestek viel uit bevende handen, met een schel gekletter dat de ondraaglijke stilte benadrukte. ‘Excuseer, ik denk dat ik hiernaast moet zijn,’ sprak de loods met een stem uit een vergeetput. Hij draaide zich om en verdween, maar zijn voetstappen bleven in ieders hoofd nagalmen.

»Een paar naïevelingen hebben nog geprobeerd de gesprekken weer op gang te trekken. Maar het duurde geen tien minuten eer de laatste gasten zuchtend naar huis gingen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234