null Beeld

Onbestuurbaar Turnhout: 'Met man en macht' in 't echt

Amateurs van de betere deurenkomedie konden het voorbije jaar hun hart ophalen in Turnhout, waar de verkozen N-VA-burgemeester en zijn eerste schepen – ook N-VA – maanden aan een stuk vechtend over de straat rolden. Denk aan de VIER-reeks ‘Met man en macht’, maar dan in het echt.

Met een ambitieuze eerste schepen (herinner u het personage van Tom Van Dijck) en een ietwat onbeholpen burgemeester (de rol van Lucas Van den Eynde). Een knotsgekke vaudeville met nationale consequenties ook: vorige week zette de nationale partijleiding drie dissidenten aan de deur. Eerder hadden de Turnhoutse gemeenteraad, de Antwerpse provinciegouverneur en N-VA-minister Geert Bourgeois de stad al onbestuurbaar verklaard. En wat deed de partijtop al die tijd? Die stond erbij en keek ernaar, meer bekommerd om hun goede naam dan om goed bestuur.

Het verhaal voert ons naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012. De N-VA viert feest, ook in Turnhout: de partij van lijsttrekker Erwin Brentjens en voorzitter Tom Versmissen heeft 25,6 procent van de stemmen binnengehaald – goed voor 11 zetels van de 35. Precies één jaar later zit Brentjens tegenover Humo: ‘De euforie was groot. Dat is altijd zo als je verkiezingen wint, zeker als je ze glansrijk wint.’

Verrassend was de klinkende overwinning níét: door geruzie bij de CD&V en de scheurlijst die daaruit voortkwam, lag de weg wijd open. Bovendien gaven alle peilingen de N-VA de wind in de zeilen.

Erwin Brentjens «In die mate dat ik al maanden voor de verkiezingen waarschuwde: ‘Mensen, ik hoop dat de peilingen geen realiteit worden, want daar hebben we het politiek personeel niet voor.’ Ik hoopte op een niet té riante overwinning.»

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2006, had de N-VA met 4,38 procent van de stemmen geen brokken gemaakt in Turnhout. Daar kwam verandering in toen schooldirecteur Erwin Brentjens aanspoelde, die zes jaar schepen was geweest in het lommerrijke Kontich, aan de andere kant van Antwerpen. In maart 2012 stelt voorzitter Versmissen Brentjens voor in De Gazet Van Turnhout: ‘Erwin is gepokt en gemazeld in de politiek.’ Brentjens van zijn kant verklaart dat hij kan bogen op zijn jarenlange politieke ervaring om de kracht van de verandering waar te maken. Op de foto, naast een breed grijnzende Brentjens, glundert kersvers lijstduwer Willly Van Geirt, zaakvoerder van een broodjeszaak. Achter de twee heren kijkt Tom Versmissen ietwat beteuterd, alsof hij de bui al zag hangen.

De rest van de lijst wordt tijdens de volgende maanden ingevuld. Versmissen vertelt ons dat Brentjens daar nauw bij betrokken was, Brentjens houdt het zelf op ‘zijdelings betrokken’.

Brentjens «Ik heb het overgrote deel van de lijst voor het eerst gezien op de officiële voorstelling.»

HUMO Als lijsttrekker?

Brentjens (knikt) «Ik heb een aantal gesprekken gevoerd met kandidaten, omdat de voorzitter me dat gevraagd had. Van één of twee mensen heb ik gezegd: ‘Nee. Die niet.’ De N-VA zat in de lift naar boven, veel mensen wilden graag instappen. Maar kennen ze de politieke problemen van Turnhout? Hebben ze de juiste achtergrond? Ik haalde ze er zo uit, de opportunisten.»

‘Achteraf gezien hadden we beter moeten screenen.’ Tom Versmissen klinkt nog altijd verontwaardigd wanneer we hem aan de lijn krijgen, de dag nadat de partij hem buitengooide: ‘Brentjens zélf, in de eerste plaats. We hadden naar zijn leiderschapscapaciteiten moeten peilen.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234