null Beeld

INTERVIEW

Onderwijsexperte Joanna Williams: 'Studenten houden steeds vaker rechtse gastsprekers buiten'

Het hoger onderwijs is een bubbel van linkse moralisten en dat staat een zoektocht naar nieuwe inzichten in de weg. Aan het woord is de Britse onderwijsexperte Joanna Williams (44), directeur van het Centre for the Study of Higher Education aan de University of Kent.

Marco Visscher

Onze knapste koppen onderzoeken niet langer de waarheid, maar ze verschansen zich liever achter gelijkgestemden. Hun eigen aannames stellen ze niet meer ter discussie. Dat zegt Williams in haar boek ‘Academic Freedom in an Age of Conformity’. ‘Zo’n verstikkende cultuur is een gevaar voor de academische vrijheid,’ zegt ze.

HUMO Is er dan zoveel eensgezindheid in het hoger onderwijs?

Joanna Williams «Uit Britse en Amerikaanse studies bleek dat docenten en professoren soms niemand kenden die voor de brexit of voor Trump hebben gestemd. Ze hebben vertrouwen in de staat en wantrouwen het neoliberalisme. Er is een sterk bewustzijn over milieu en feminisme, en een afkeer van nationalisme. De heersende opinie is grotendeels links.»

HUMO Misschien zien academici zich als waakhond van de gevestigde orde?

Williams «Ze denken dat ze kritisch zijn, misschien zelfs een tikkeltje rebels en radicaal. Maar binnen de academische wereld hebben ze hun eigen gevestigde orde geschapen. Wie zich dan uitspreekt voor de bescherming van vrouwen of het klimaat is niet kritisch, rebels of radicaal, maar zegt gewoon wat iedereen om hem heen ook vindt.»

HUMO Wilt u dan meer rechtse professoren?

Williams «Nee, je kunt academici niet gaan selecteren op basis van hun stemgedrag. Ze moeten vooral beseffen dat de universiteit een echokamer wordt, met nog maar weinig ruimte voor afwijkende inzichten. En als er eens rechtse, conservatieve gastsprekers worden uitgenodigd, proberen studenten steeds vaker hun komst tegen te houden. Wat een onzin. Tijdens je studie hoor je net geconfronteerd te worden met opinies die niet de jouwe zijn. Zo leer je argumenten en logica te gebruiken in een discussie. Als ieder tegengeluid wordt weggepoetst, is dat een bedreiging voor een rijk intellectueel klimaat.»

HUMO En wat als een academicus het niet eens is met de heersende opinie onder collega’s?

Williams «Ik ken professoren bij wie de brexitposters van de deur van hun kantoor zijn weggehaald en die volkomen worden genegeerd, puur omdat hun politieke overtuigingen niet stroken met die heersende opinie.

»Het lijkt me vervelend genoeg dat je werkt of studeert aan een universiteit waar je wordt buitengesloten, maar het heeft ook een uitstraling naar buiten. Studenten met andere politieke meningen dreigen ook de universtiteit de rug toe te keren.»

HUMO Hoe zou een universiteit zich moeten opstellen?

Williams «De universiteit is onze marktplaats van ideeën. In een vrije markt blijven de beste ideeën over, zodat die voortleven, totdat ze worden verslagen door nieuwe, betere ideeën. Dat wordt lastig wanneer academici veelal hetzelfde denken. Zonder academische vrijheid kan de marktplaats van ideeën niet goed werken. Dat zou een ongekende tragedie zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234