Microscoopfoto van het weefsel van een coronapatiënt, met slierten eiwit en dna, uitgeworpen door afweercellen. Beeld The Lancet
Microscoopfoto van het weefsel van een coronapatiënt, met slierten eiwit en dna, uitgeworpen door afweercellen.Beeld The Lancet

Coronaschade

Onderzoek: coronavirus slaat ook hard toe in het brein

Corona blijkt hard toe te slaan in het brein, ontdekten Nederlandse onderzoekers. Dat kan verklaren waarom patiënten hun smaak en reuk verliezen en ‘vergeten’ te ademen – maar ook waarom sommige patiënten langdurig last blijven hebben van concentratiestoornissen, hartkloppingen en geheugenverlies.

Maarten Keulemans

Opgezwollen en vervormde cellen. Kleverige propjes en netjes verdedigingseiwitten. Weefsels vol geactiveerde immuuncellen, die strijdend ten onder zijn gegaan. Nederlandse wetenschappers “wisten niet wat ze zagen” toen ze de hersenen van 21 overleden coronapatiënten onder de microscoop bestudeerden. Het nieuwe virus blijkt niet alleen in de longen, maar ook in de hersenen omvangrijke ontstekingsschade aan te richten.

Toegegeven, de patiënten die hoogleraar pathologie Paul van der Valk en zijn collega’s van Amsterdam UMC onderzochten, waren overleden aan de gevolgen van het virus. “Je weet niet of je dit beeld ook zou aantreffen bij minder zieke patiënten”, zegt Van der Valk. Maar als de analyse iets laat zien, is het wel dat corona veel meer is dan zomaar een longziekte. “Het is bijna een systeemziekte”, zegt Van der Valk. “Eigenlijk doen alle organen mee.”

Veel virusdeeltjes troffen de onderzoekers in de weefsels van de overleden patiënten niet aan; in de hersenen was zelfs helemaal geen virus te vinden. Maar ontstekingsschade was er des te meer. In de longen, uiteraard. Maar ook in de lever. De nieren. Het hart. En in de hersenen: zo was bij haast alle patiënten de reukzenuw aangetast, wat wel eens het opvallende verlies van smaak en reuk bij corona zou kunnen verklaren.

Het coronavirus (de blauwe bolletjes) ontsnapt uit een gekweekte cel. Ingekleurde microscopiefoto. Beeld Reuters
Het coronavirus (de blauwe bolletjes) ontsnapt uit een gekweekte cel. Ingekleurde microscopiefoto.Beeld Reuters

Ademhalingskern

Opvallend is ook de aantasting van een gebiedje hoog in de nek dat onder meer het automatisme van het ademhalen regelt, vindt Van der Valk. “We weten dat deze patiënten soms rondlopen met te weinig zuurstof in het bloed. Totdat ze opeens acuut benauwd worden.” Verleidelijk om een verband te zien met de aangetaste ademhalingskern, denkt Van der Valk.

Maar eigenlijk zit de schade overal. “De kleine hersenen, de grote hersenen: overal waar je kijkt, zie je deze ontstekingsschade”, schetst de patholoog. “We waren onder de indruk van de hersenafwijkingen die we zagen.” Zo vond het team overal dichte drommen geactiveerde ‘microgliacellen’, schrijven ze in The Lancet Microbe, antennes die het immuunsysteem dirigeren. “Ze zijn supergeactiveerd. Op hol geslagen bijna. Waarschijnlijk hebben ze tevergeefs geprobeerd de immuunactiviteit nog te onderdrukken.”

Het brein heeft een eigen immuunsysteempje, dat op een lage stand staat ingesteld om te voorkomen dat de afweer te snel geprikkeld raakt en schade aanricht. Maar kennelijk weet het virus dat hersenimmuunsysteem toch van zijn stuk te krijgen, vertelt Van der Valk. “Het immunologisch beeld dat we hier zien is zeldzaam. Maar bij Covid zien we het bij haast alle patiënten.”

Dat kan mogelijk een verklaring bieden voor ‘lange covid’, het fenomeen waarbij patiënten die vaak niet eens zo ziek zijn geweest maandenlang last blijven hebben van geheugenverlies, hoofdpijn, extreme vermoeidheid en ‘hersenmist’, een vaag gevoel in het hoofd.

Immuunsysteem op hol

“We hebben er geen bewijs voor. Maar het is zeer goed voorstelbaar dat het hiermee te maken heeft”, zegt Van der Valk. Andere wetenschappers wezen al op een opvallende overeenkomst tussen ‘lange covid’ en een verstoord autonoom zenuwstelsel: patiënten hebben vaak last van hartritme- en ademhalingsstoornissen.

Het heeft er steeds meer van weg dat het coronavirus vooral het aangeboren immuunsysteem, de frontlinie van de afweer, op hol laat slaan, reageert internist-immunoloog Pieter van Paassen (UMC Maastricht). “Dat is een belangrijk nieuw idee. En hun studie ondersteunt dat.”

Zelf beschreef Van Paassens groep onlangs 228 coronapatiënten: bij zij die het zwaarst ziek waren, zag hij onder de microscoop immuuncellen genaamd neutrofielen een soort web uitwerpen. Precies wat Van der Valk ook zag in de weefsels die hij bestudeerde. “Die cellen probeerden het virus te vangen. Maar daarmee activeren ze ook de stollingsroute, wat waarschijnlijk de aanleiding is van de extreme bloedklontering die we waarnemen bij patiënten”, zegt Van Paassen.

“De grote vraag is nu: hoelang houdt dit beeld aan?”, zegt Van der Valk. Afschuwelijke verhalen hoort hij soms, “van mensen die maanden niet vooruit kunnen.” Dat kan erop duiden dat het immuunsysteem, eenmaal op gang, van geen ophouden meer weet.

Anderzijds: het immuunbeeld dat Van der Valk en Paassen door de microscoop zien, heeft ook wel wat gemeen met de verlammingsziekte Guillain-Barré. “En dat ziektebeeld houdt op een gegeven moment op. Er is daarom goede hoop dat ook deze ontstekingsreactie van voorbijgaande aard is”, zegt Van der Valk.

Ze zijn benieuwd wat het middel dexamethason uithaalt, een ontstekingsremmer die tegenwoordig standaard wordt toegediend aan ziekenhuispatiënten met Covid-19 om de schade te beperken. Ook krijgen patiënten antistollingsmiddelen om bloedklontering tegen te gaan.

De nieuwe ontdekkingen onderstrepen dat het nieuwe coronavirus verrassend anders toeslaat dan andere luchtwegvirussen zoals verkoudheid of griep, zegt Van der Valk. “Dit is een soort hit-and-runvirus. Het komt heel even langs, veroorzaakt grote schade en is weer weg. En een aantal patiënten krijgt problemen, door die hyperreactie van hun immuunsysteem.”

Weefselmonsters van een overleden patiënt, met in zwart de opgezwollen 'microgliacellen'. Beeld The Lancet/Amsterdam UMC
Weefselmonsters van een overleden patiënt, met in zwart de opgezwollen 'microgliacellen'.Beeld The Lancet/Amsterdam UMC

(VK)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234