null Beeld

One-two-three-four: proffen die rocken

U volgt hoger onderwijs. U begint enig benul te krijgen van de dingen. Tevreden besluit u dat u toch echt wel dé m/v van de aula bent. Think again: als uw proffen Pieter Adriaens, Luckas Vander Taelen, Ria De Boodt of John Crombez heten, zijn zíj de coolste in de zaal. Of leidt u misschien óók een dubbelleven als rockheld(in)?

Peter Vanwijnsberghe


PIETER ADRIAENS

Pieter Adriaens ziet er gladder uit dan hij zich voelt, terwijl zijn Fender Rhodes gevoeliger is dan de rudimentaire kast verraadt. De man en zijn piano lijken dus voor elkaar gemaakt.

HUMO Grim, de postrockband waarin jij de piano bemant, maakte drie cd’s. Dan was het plots gedaan.

Pieter Adriaens «Van bij het begin hadden we gezegd: ‘Drie platen, en that’s it. Tegen dan zullen we het wel gehad hebben.’ (lacht) De eerste cd, ‘Take Your Seat’ (2003), was gewijd aan Erik Satie, een klassieke componist die al eens tegen de schenen durfde te schoppen. ‘White Light’ (2006), de opvolger, werd geproducet door een luie, maar heel aimabele Waal, die toen ook aan ‘The Promise’ (2004) werkte, de laatste plaat van Vaya Con Dios. Met zangeres Dani Klein namen we ‘Je te veux’ op, een nummer dat ook op ‘The Promise’ verscheen. Die cd deed het niet goed voor Vaya, maar voor ons was het nummer een ongeziene hit (lacht). Onze derde en laatste cd verschijnt hopelijk nog dit najaar.»

HUMO Is de Pieter op het podium dezelfde als die in de aula?

Adriaens «Ik heb geen twee gezichten, maar in de aula ben ik veel meer een entertainer dan op het podium. Van mijn promotor heb ik veel geleerd over intonatie en mimiek. Tijdens optredens maakt mijn instrument het moeilijk om te bewegen, maar na Grim wil ik iets performants doen – snoeiharde electro of zo.»

HUMO Stel: een student wil je op een mondeling examen omkopen. Met welke plaat zou dat absoluut niet lukken?

Adriaens «Ik heb een vrij eclectische muzieksmaak. (Denkt na) Alleen met van die Peruviaanse panfluitmuziek moeten ze dus echt niet afkomen.

»Ooit heb ik op een rommelmarkt een plaat van Satie gekocht: bleek dat het panfluitversies van de originele nummers betrof. Máágkrampen van gehad!»


LUCKAS VANDER TAELEN

‘Doe iets dat uit je ingewanden komt!’ Luckas Vander Taelen, frontman van newwaveband Lavvi Ebbel, is geheel en al opgetrokken uit het vuur van de punkexplosie van 1977, en dat dooft niet uit.

HUMO Grow a pair. Is dat jouw tip voor jonge muzikanten?

Luckas Vander Taelen «Ik vind de huidige generatie Belgische muzikanten veel te braaf. Jongens zingen met frêle stemmetjes over de breuk met hun lief, en verpakken dat in een radiovriendelijk format. Wat we krijgen: honderden Coldplay-klonen die in één-twee-drie – excusez le mot, want ik hou er niet van – ‘viral’ gaan. Wat we nódig hebben: muziek die een statement is. Ritmes en teksten die voortkomen uit een onbehaaglijk gevoel in de buik, die eruit móéten wil je niet doodgaan. Het is hoog tijd voor een nieuwe punkrevolutie.»

HUMO Horen we je zeggen dat het vroeger beter was?

Vander Taelen «Er was alleszins niet zo’n overaanbod als nu. Studenten hebben toegang tot de hele wereld, maar hun kennis reikt niet verder dan hun neus lang is. Twee weken geleden interviewde ik vijftig studenten voor een ingangsexamen aan het RITS. Niemand van die jongelui wist wie de huidige minister-president van Vlaanderen is. Spectaculair, toch?»

HUMO Hoe heb jij jouw studentenperiode ervaren?

Vander Taelen «Extreem intens, op alle vlakken. Ik ging op kot, kreeg les van boeiende proffen, ging uit, engageerde me in een rist studentenraden, en dan kwamen ook nog The Sex Pistols, Talking Heads et alii opzetten. Ik dacht: ‘Dat begint hier goed, dat leven!’ (lacht)»


RIA DE BOODT

In 1983 zag het pseudoniem Elvis Peeters het levenslicht. De debuutsingle van zijn newwavegroep, Aroma di Amore, heette ‘Gorilla, dans de samba’ en smaakte naar meer.

Ria De Boodt «Het was allemaal de schuld van Humo! In 1982, het jaar vóór ‘Gorilla’, haalden we de finale van de Rock Rally, en onmiddellijk daarna kregen we een platencontract aangeboden. In 1980 stonden we ook al eens op de Rock Rally-planken, maar dan onder leiding van performer, poëet en schenenstamper Didi De Paris. In de eerste ronde lagen we er al uit. Terecht, want het was rotslecht.»

HUMO De clip bij ‘Gorilla, dans de samba’ was toen al meesterlijk fout. Bezwarend materiaal dat je studenten beter niet in handen krijgen?

De Boodt «Voor mijn part wordt die clip vandaag een YouTube-hit! Ik hield van de heerlijk extravagante, tweedehandse tenuetjes die ik destijds droeg. Ik zou ze zo opnieuw aantrekken, maar ze passen niet meer.»

HUMO Zijn je studenten op de hoogte van je muzikale exploten?

De Boodt «Ik blijf me erover verbazen als studenten mij over Aroma di Amore aanspreken. Sommigen hoor ik fluisteren: ‘Zou zij het zijn, of niet?’ Terwijl anderen me onomwonden vragen: ‘Zijt gij nu Andrea Smits (haar alter ego, red.) van Aroma di Amore, of wat?’ De reacties die volgen variëren nogal – sommige mensen vinden onze muziek afschuwelijk. Maar hey: niet heel de wereld moet van Aroma di Amore houden.»


JOHN CROMBEZ

Goed nieuws voor de Zweden in deze regering: John Crombez duikt binnenkort een geïsoleerde cel in. Niet om een aanslag op de coalitie te plannen, maar om een plaat op te nemen met zijn rockcoverband, Sevzero. Slecht nieuws voor Crombez’ studenten: de examens gaan gewoon door.

John Crombez «Ik blijf examens opstellen en verbeteren en masterproeven begeleiden. Ik hou zelfs toezicht.»

HUMO En de studenten die het goed doen, krijgen jullie nieuwe cd.

Crombez «Die plaat is nog niet voor meteen; we hebben pas twee weken geleden beslist om er één op te nemen. Alle andere bandleden hebben ook een enorm drukke agenda.»

HUMO Je speelde al bij rockbands toen je zelf nog studeerde. Was je haar altijd even netjes gekamd als dat van de gemiddelde student economie?

Crombez «Ik was eerder een… item. Mijn haarsnit was nogal... afwijkend, en mijn kleren af en toe een beetje... versleten. Ik verscheen weleens met combats en gescheurde jeans in de les, en dan werd ik daar wel op aangesproken. Maar nooit door de proffen. Sterker nog: mijn thesiscommissaris – een autoriteit in finance – was ooit zelf newwaver.»

HUMO Droomde je toen van een carrière als rockheld?

Crombez «Neen. Ik besefte destijds al dat je je daar onvoorwaardelijk voor moet inzetten, en ik was al in de politiek aan het rollen. Met Loom, de laatste band vóór Sevzero, repeteerden we in een Gentse loods samen met Sioen en Absynthe Minded. Van de bands in die loods zijn wij dus als enige niet doorgebroken (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234