null Beeld

Oneohtrix Point Never - Garden of Delete

Uittreksel uit de (oké: door onszelf verzonnen) gebruiksaanwijzing bij ‘Garden of Delete’: ‘Jaag uw huisgenoten de deur uit. Sluit de gordijnen. Zet uw smartphone in vliegtuigmodus. Plaats een stoel in het midden van de kamer. Zet de plaat op. Ga zitten, bij voorkeur op het puntje van voornoemde stoel. Onderga.’ Om maar te zeggen: de nieuwe Oneohtrix Point Never bevat zulke intense shit dat u het multitasken maar beter achterwege laat.

Daniel Lopatin componeerde twaalf songs aan z’n piano en joeg ze vervolgens door z’n Lopatinizer – lees: waar eerst een stel akkoorden voorbijvlogen, heerst thans feedback en ander onbestemd lawaai; elders wisselen fleurige ambient, geflipte kermismuziek en pneumatisch gedreun elkaar af; en Lopatin kleedde z’n skeletten ook aan met samples uit deathmetal- of soulplaten. Vaak zitten er drie, vier verschillende tracks in één song geprangd, en het effect is navenant. Tijdens ‘I Bite Through It’ zult u achtereenvolgens de aandrang voelen om aan de luchter te gaan zwieren, in snikken uit te barsten en in uw blote reet over straat te gaan hollen terwijl u ‘fuck the fucking fuckers!’ scandeert. ‘SDFK’ duurt slechts anderhalve minuut, maar dankzij die infernale galop op het einde zult u het steeds opnieuw willen opzetten. ‘Freaky Eyes’ is John Carpenter die z’n eigen Bach-suite probeert te schrijven (en faalt, maar hij heeft u wél netjes de stuipen op het lijf gejaagd); ‘Sticky Drama’ een pakkende popsong uit 2047, opgenomen in het equivalent van de Hansa Tonstudio op Mars.

Met elke nieuwe plaat bouwt Lopatin een extra kamer bij aan z’n droomuniversum: soms hebben ze iets van een speelkamer (‘Zones Without People’) of een rommelig schildersatelier (‘Returnal’), dan weer van een steriel laboratorium (‘R Plus Seven’). ‘Garden of Delete’ is – de titel was een weggever – een pracht van een overwoekerde tuin vol onkruid, exotische sierstruiken en verlepte pisbloemen. Te betreden op eigen risico.


Koop hier de cd

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234