null Beeld

Online daten op reis: 'Mannen mogen er niet al te vriendelijk uitzien, en vrouwen niet te veel als een diva'

Online daten is een fulltime job. U doet het op café, op familiebezoek of op het toilet. En het goeie nieuws is dat u er zelfs op vakantie niet mee hoeft te stoppen.

Sophie Pycke

HUMO Hoe anders ziet de zomervakantie van een datende vrijgezel eruit dan tien jaar geleden?

Lara Hallam «Als je tien jaar geleden iemand wilde leren kennen op het strand, moest je die persoon op de schouder tikken en hopen dat hij niet meteen z’n strandhanddoek tien meter zou opschuiven. Vandaag kun je gebruikmaken van datingapps als Tinder of Grindr. Die apps gebruiken je huidige locatie om in je omgeving andere vrijgezellen te vinden. Zo kun je rustig de plaatselijke datingpoel inspecteren. Ook apps als Happn zijn interessant op reis. Die baseren zich niet op gemeenschappelijke interesses of hobby’s, maar op specifieke plaatsen waar je elkaar gekruist hebt: je hebt bijvoorbeeld zonder het te weten naast elkaar gezeten op café.»

HUMO Er zijn ook mensen die hun zomervakantie uitstippelen op basis van slaapadressen die ze via Tinder verzamelen.

Hallam «Klopt, maar dat is een minderheid. Zij gaan op lowbudgetreis door letterlijk van de ene online match naar de andere te trekken. Die aanpak houdt uiteraard veiligheidsrisico’s in en is dan ook niet zo populair bij het grote publiek. Maar je kunt zo’n datingapp evengoed gebruiken om lokale mensen te ontmoeten of je kennissenkring uit te breiden als je nieuw bent in een land. Feit is dat het taboe op online daten ferm gedaald is en er dus ook meer opties zijn om uit te putten.»

HUMO Er wordt al eens gezegd dat Tinder dient voor losse scharrels, en websites als Parship voor serieuze relaties. Klopt dat?

Hallam «Nee, uit mijn onderzoek blijkt dat de keuze tussen een app en een website eerder bepaald wordt door de leeftijd van de gebruiker. Ik ondervroeg 254 online daters over hun motivatie, en of ze de voorkeur geven aan korte- of langetermijnrelaties. Jongeren kiezen makkelijker voor een app, terwijl oudere gebruikers sneller een beroep zullen doen op een website. Waarschijnlijk zijn jongeren gewoon meer vertrouwd met de nieuwere smartphonetechnologie.»

HUMO Zijn mannen online naar iets anders op zoek dan vrouwen?

Hallam «Nee, zowel mannen als vrouwen gebruiken apps en sites om casual seks én langetermijnrelaties te vinden.»

HUMO Welke evoluties verwacht je in het online datinglandschap?

Hallam «Veel online datingplatformen proberen in te spelen op de mogelijke bedenkingen die mensen hebben bij online dating, zoals de onzekerheid over de potentiële partner. Daarom worden openheid en makkelijkere verificatie van de persoon met wie je chat almaar belangrijker. Apps als Once en Do I Date laten hun gebruikers recensies schrijven over hun date. Ook de mogelijkheid om te videochatten wordt momenteel door verschillende applicaties verkend.

»Ik vermoed dat er binnenkort eenvoudige identiteitschecks zullen komen, zodat een vals profiel sneller te traceren valt. Wie weet gebruiken we in de toekomst wel onze elektronische identiteitskaart om in te loggen bij een datingwebsite.»

HUMO Maar het blijft opletten voor online leugentjes?

Hallam «Uit een vorig onderzoek bleek al dat zo’n negen op de tien online daters weleens liegen, vooral over grootte, gewicht en leeftijd. Maar vaak zijn dat bescheiden vervormingen van de realiteit, zeker als er hoop is op een face-to-faceontmoeting.»

HUMO Heb je tips voor wie zijn of haar kansen in de online datingpoel wil vergroten?

Hallam «De foto die je op je profiel plaatst, blijkt van doorslaggevend belang, méér dan het tekstje over jezelf of je resem spectaculaire hobby’s. Onderzoek heeft aangetoond dat foto’s van mannen aantrekkelijker worden bevonden wanneer ze er oprecht en betrouwbaar uitzien, extravert en niet té vriendelijk. Vrouwen moeten dan weer hun vrouwelijkheid en zelfvertrouwen uitspelen zonder al te veel de diva in zichzelf los te laten.»

HUMO Dat wordt oefenen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234