null Beeld

Online sekstherapie

U onderhoudt een florissante carrière in het brandpunt van de 24-uurseconomie, voedt onderwijl een nest kinderen op, sport na de uren uw lijf strak in de gym en houdt een netwerk van ongetwijfeld boeiende vriendschappen in stand. En intussen verwacht uw partner ook nog 's een spetterend seksleven van u - liefst in zijn/haar bijzijn. Maar die partner - dat zal je altijd zien - houdt er een seksueel bioritme op na dat tegengesteld is aan het uwe. Eva Broomans, Nederlands sekstherapeute en auteur van het boek 'Verschil in verlangen', legt uit hoe dat verschil in verlangen hoewel erg normaal, kan uitgroeien tot een relationele splijtzwam. Maar niet getreurd, de oplossing is nabij. All it takes: een computer met breedbandverbinding.

Tom Pardoen

Enkele quotes uit het interview met Eva Broomans

Eva Broomans «Toen ik in Amsterdam mijn opleiding seksuologie volgde, botste ik vaak op problemen waarvan ik dacht: 'Goh, dit zou je eigenlijk heel goed via het internet kunnen bespreken.' In een relatie is praten over seks érg belangrijk - zeker in langdurige relaties - maar blijkbaar krijgen mensen dat maar niet geleerd: er hangen nog altijd dikke sluiers van schaamte rond seks.

» Internettherapie impliceert dat je schrijft in plaats van te praten: de behandelaar communiceert met de behandelde via mail. Over je fantasieën, over wat je leuk vindt en wat niet, over waar je grenzen liggen...
»Allemaal dingen waar sommige mensen gemakkelijker over schrijven dan spreken. Ik krijg veel dames over de vloer, en een heleboel houden al sinds hun kindertijd een dagboek bij: ze zijn het dus gewend om hun gevoelens en ideeën neer te schrijven.»

HUMO Klopt het oercliché dat vrouwen op verlangen minder hoog scoren dan mannen?
Broomans «Dat zou ik zeggen op basis van de cijfers die voorhanden zijn, ja, maar uit de klinische praktijk blijkt dat er wel een verschuiving aan de gang is. Eenvoudig gezegd: mannen zijn vaker moe dan vroeger.
»Er wordt meer en meer verwacht van ze, op het werk en thuis. Onderschat ook niet: meer en meer mannen kampen met faalangst, omdat vrouwen op seksueel vlak steeds veeleisender en mondiger zijn. Ze willen dat orgasme en laten het ook weten aan hun partner.»

HUMO Het blijft toch een beetje raar dat je je intiemste bezigheden aan een computer toevertrouwt?
Broomans «Mensen zijn via mail net heel open over hun seksleven, en wat er gebeurt tijdens een oefening. Ze beschrijven ook heel precies wat er misgaat. En dat geeft mij dan de gelegenheid erop te wijzen dat seks soms fout afloopt. Meer zelfs: mislukken is eigen aan seks. Het gaat nooit helemaal zoals je in een pornofilm ziet.»

U leest het volledige interview op dinsdag 7 december in Humo 3666/49.
Online Sekstherapie

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234