null Beeld

'Ons eerste huis': Bartel Van Riet op het gemak

Een man met een baard en een marcelleke meldt zich aan de Grote Poort: jawel, ’t is Bartel Van Riet himself, die zijn langverwachte debuut maakt op VIER. Geflankeerd door een interieurdesigner en een architect assisteert hij de komende tien maandagen drie jonge koppels die hun eerste huis verbouwen in – welja – ‘Ons eerste huis’, een format dat uit het verre Nieuw-Zeeland is komen aanwaaien.

undefined

Bartel Van Riet «‘Ons eerste huis’ is au fond een wedstrijd tussen de drie deelnemende koppels: de bedoeling is dat ze – met de hulp van familie en vrienden – in tien weken tijd de grootste meerwaarde creëren aan het huis dat ze gekocht hebben. En aan het eind van die tien weken krijgt het winnende koppel 150.000 euro.»

HUMO De eerste ruimte die de koppels onder handen nemen, zo lees ik in de perstekst, is het kleinste kamertje. Waarom?

Van Riet «Net omdát het het kleinste kamertje is: ’t is een goeie binnenkomer, heel erg geschikt om de violen op elkaar af te stemmen. Bovendien is het toilet de belangrijkste ruimte in heel je huis. Als je dat comfort al hebt, van even op je gemak op het gemak te kunnen gaan zitten wanneer het nodig is, dan ben je toch al ergens.»

HUMO Ik veronderstel dat er al van alles kan misgaan bij het verbouwen van een toilet?

Van Riet «Dat mag je wel zeggen, ja. Als je pot niet goed geïnstalleerd is, of de aansluiting is maar half z’n gat, dan heb je natuurlijk miserie. Sowieso is de regel bij elke verbouwing dat het 20 procent duurder is dan je oorspronkelijk had voorzien, en dat het dubbel zo veel tijd kost dan je had gedacht. Nu, de drie koppels hebben in totaal maar tien weken, dus dan wil je van de vermoeidheid al eens stommiteiten begaan. Vergeten dat de ondergrond moet drogen voordat je begint te schilderen, bijvoorbeeld (lacht).»

HUMO Hoe dan ook is er naar verluidt geen grotere relatietest dan een verbouwing.

Van Riet «Dat zeggen ze, hè? Samen op vakantie gaan is de eerste test, verbouwen de tweede en kinderen krijgen de derde.»

HUMO Heb je die stelling gestaafd gezien?

Van Riet «Tuurlijk, er waren tijdens de opnames weleens spanningen. Da’s ook niet meer dan normaal: je zit 24 uur op 24 op elkaars lip, met dan nog de stress van het wedstrijdelement die erbij komt. Maar het is niet de bedoeling van ‘Ons eerste huis’ om op de intriges en de onderlinge spanningen in te zoomen, zoals dat misschien vroeger wel het geval was in programma’s als ‘The Block’. Het is reality, akkoord, maar dan met een goed gevoel. Na het presenteren stap ik ook niet meteen de set af om naar huis te rijden: ik help de koppels waar ik kan.»

HUMO Goed nieuws voor de vrouwelijke kijkers, me dunkt: dat hemd of die pull mag dus af en toe toch nog eens uit.

Van Riet «Wees maar zeker. ’t Is bij momenten warm geweest deze zomer, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234