null Beeld

Ontdek de 19 topfilms van de zomer 2016: de pitch, de cast en de trailers!

Laat het maar oude wijven regenen deze zomer: in de altijd droge donkere zaal valt de komende maanden meer dan genoeg te beleven. De Grote Vriendelijke Reus wijst u naar uw zitje, in het stoeltje naast u zit de Joker sinister te grijnzen, boven uw hoofd slingert Tarzan rond, de nieuwe Ghostbusters houden zich klaar om eventuele spoken uit de zaal te verjagen, Scrat de prehistorische eekhoorn eet een nootje mee, en daar komt Jason Statham door het raam van de projectiekamer naar binnen knallen! Yep, wie straks naar de bioscoop trekt, zal daar een hoop iconische figuren terugzien. Voor u tot een handig rijtje gepoft: de toppers van de filmzomer 2016!

Erik Stockman


1. Strike a Pose

undefined

Van: Ester Gould en Reijer Zwaan

Met: Luis Camacho, Oliver Crumes, Salim Gauwloos en Jose Xtravaganza

De pitch: Hoe is het tegenwoordig met de dansers die in 1990 naast Madonna stonden te kronkelen tijdens de beruchte Blond Ambition Tour?

Uit op: 29 juni

Al voguend naar de zaal, want: deze Nederlandse documentaire doet het ontroerende relaas van zes prachtige dansers die op het podium naast Madonna de tijd van hun leven beleefden, maar hun dromen na afloop van de tour als zeepbellen uiteen zagen spatten ★★ Onder de dansers bevindt zich een sympathieke Belg uit Borgerhout: Salim Gauwloos.

Doe thuis liever een dansje op ‘Express Yourself’, want: u wilt geen 90 minuten luisteren naar het overdreven gegibber, gegiechel en gesnotter van zes übermelancholische dramaqueens.


2. The Red Turtle

undefined

Van: Michael Dudok de Wit

Met: één animatiefilmfiguurtje en één reuzenschildpad

De pitch: Een schipbreukeling begint op een onbewoond tropisch eiland een ongewone relatie met een rode schildpad.

Uit op: 29 juni

Deze kokosnoot zal u smaken, want: u zult dit jaar geen mooiere animatiefilm in de donkere zaal aantreffen dan dit juweeltje van de ultragetalenteerde regisseur en tekenaar Michael Dudok de Wit, die in 2001 een Oscar won voor zijn wonderlijke korte animatiefilm ‘Father and Daughter’ ★★Voor zijn eerste langspeelfilm ging De Wit in zee met de vermaarde Japanse Ghibli-animatiefilmstudio, de droomplek waar de meesterwerken ‘Spirited Away’ en ‘Princess Mononoke’ tot stand kwamen.

Eet liever een bordje schildpaddensoep, want: u verkiest de kinetische animatiefilms van Pixar en Dreamworks boven de poëtische magie van Studio Ghibli ★★ U hebt nu al heimwee naar Wilson, de volleybal uit ‘Cast Away’.


3. Teenage Mutant Ninja Turtles 2

undefined

Van: Dave Green

Met: Megan Fox, Will Arnett, Laura Linney en Noel Fisher

De pitch: Daar komen Michelangelo, Donatello, Leonardo en Raphael de zaal weer binnenbuitelen.

Uit op: 29 juni

Cowabunga!, want: alleen al bij het aanhoren van die vier bovenvermelde namen begint u te beven van pure jeugdnostalgie ★★ In deze groots opgezette sequel maakt één van de meest legendarische booswichten uit het Teenage Mutant Ninja Turtles-universum eindelijk zijn debuut op het grote witte doek: het kwaadaardige genie Baxter Stockman!

Cowafuckoff!, want: alleen al bij het aanhoren van die vier bovenvermelde namen begint u te sidderen van ergernis ★★ Kungfuënde schildpadden: hoe verzinnen ze het ★★ Om maar te zwijgen van die sprekende rat.


4. Free State of Jones

undefined

Van: Gary Ross

Met: Matthew McConaughey, Keri Russell, Gugu Mbatha-Raw en Sean Bridgers

De pitch: Matthew McConaughey strijdt mee in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Uit op: 6 juli

Zo snel als een kanonskogel daarheen, want: dit avontuurlijke epos vertelt het waargebeurde verhaal van een arme boer uit Mississippi die anno 1862 op zijn eentje een opstand begint tegen de Zuidelijke Staten ★★ In navolging van Leonardo DiCaprio doet Mc-Conaughey in ‘Free State of Jones’ een Revenantje: een familielid verliezen, pissed worden, en aldoor op een woeste baard bijten.

Geef ons maar de Blauwbloezen, want: de trailer belooft meer kanongebulder dan inhoud ★★ Verschillende geschiedkundigen trekken de historische correctheid van het verhaal in twijfel: die legendarische opstand zou in realiteit maar een onbeduidende schermutseling in de marge van de burgeroorlog zijn geweest.


5. High-Rise

undefined

Van: Ben Wheatley

Met: Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller en Luke Evans

De pitch: De inwoners van een woontoren krijgen de kolder in het hoofd.

Uit op: 6 juli

Dit wordt een hoogdag,want: regisseur Ben Wheatley geldt als één van de meest opwindende, meest eigenzinnige en meest veelbelovende Britse cineasten: zie ‘Kill List’ en ‘Sightseers’ ★★ Als er één man in staat is om de onverfilmbaar geachte roman van J.G. Ballard uit 1975 in opwindende beelden te vertalen, dan wel hij ★★ U vindt Tom Hiddleston – volgens de bookmakers de topkandidaat om Daniel Craig op te volgen als James Bond – een spetter.

De sloopkogel erin, want: deze volstrekt dolzinnige thriller opent met het beeld van een Duitse herder die gezellig gevild aan ’t spit hangt te roosteren: niet bepaald uw cup of tea.


6. The Legend of Tarzan

Van: David Yates

Met: Margot Robbie, Alexander Skarsgård, Samuel L. Jackson en Christoph Waltz

De pitch: Oeeeeeeeehwaaaaahoewahahoewaaaaahhh!

Uit op: 6 juli

Slingerend aan de hoogste lianen daarheen, want: het zal ons benieuwen uit welk bamboehout de nieuwe Tarzan is gesneden: hebben de scenaristen hem gebaseerd op het oorspronkelijke, complexe personage uit de verhalen van Edgar Rice Burroughs, of zal hij als een soort halfnaakte Captain America door het lover flitsen? ★★ Met Christoph Waltz en Samuel L. Jackson zitten er twee oudgedienden van Quentin Tarantino in de cast: wij hopen nu al op oneliners als ‘I don’t remember askin’ these fucking apes a goddamn thing!’

Me Tarzan, you suck, want: Alexander Skarsgård, die bleke Zweed uit ‘True Blood’ en ‘Battleship’, als de Heer der Apen? Dan nog liever Christopher Lambert in ‘Greystoke: The Legend of Tarzan’ ★★ Tarzan draagt in deze nieuwe verfilming geen lendendoek maar een kniebroek: afknapper!


7. Ice Age Collision Course

undefined

Van: Mike Thurmeier en Galen T. Chu

Met de stemmen van: Adam DeVine, John Leguizamo, Jennifer Lopez en Simon Pegg

De pitch: Daar zijn Diego de sabeltandtijger, Manny de mammoet en Sid de luiaard weer!

Uit op: 13 juli

U voelt nu al een klimaatopwarming in uw hart, want: u hebt uw voorhistorische vrienden veel te lang – ‘Ice Age: Continental Drift’ dateert van 2012 – deerlijk moeten missen ★★ Wedden dat Scrat, de prehistorische eekhoorn, tot groot genoegen van uw lachspieren en met alle rampzalige gevolgen vandien nog steeds achter zijn eikel aanzit?

Dit laat u ijskoud, want: ooit viel er te lachen, te gieren en te brullen met de capriolen van Diego en zijn maats, maar sinds ‘Ice Age: Dawn of the Dinosaurs’ uit 2009 is het met de franchise gesteld zoals met de ijsbergen in Antarctica: droef.


8. Independence Day: Resurgence

undefined

Van: Roland Emmerich

Met: Jeff Goldblum, Bill Pullman, Liam Hemsworth en William Fichtner

De pitch: 20 jaar na ‘Independence Day’ zijn de aliens uit op wraak.

Uit op: 20 juli

Laat de emmer popcorn aanrukken, want: pas wanneer een leeghoofdige sequel als ‘Independence Day: Resurgence’ in de bioscopen losknalt, weet je dat het zomerse blockbusterseizoen écht is begonnen ★★ We zijn oprecht benieuwd welke beroemde gebouwen destructiespecialist Roland Emmerich deze keer tegen de grond zal kwakken: opnieuw het Witte Huis? De Eiffeltoren? Het Atomium?

Laat de kotsemmer aanrukken, want: deze infantiele, met afstompende digitale effecten volgepropte sequel vormt voor u het zoveelste bewijs dat Hollywood een dieptepunt heeft bereikt ★★ Will Smith doet niet meer mee.


9. Elvis & Nixon

undefined

Van: Liza Johnson

Met: Michael Shannon, Kevin Spacey, Johnny Knoxville en Tracy Letts

De pitch: Zie de titel.

Uit op: 20 juli

Be-bop-a-lulaënd naar de zaal, want: ziehier de evocatie van één van de meest bizarre ontmoetingen uit de geschiedenis – die tussen Elvis Presley en president Richard Nixon. ‘Im on your side,’ zei Elvis op 21 december 1970 tegen Nixon, waarna hij de omstreden president op een welgemeende knuffel trakteerde: moet wel een schitterende film opleveren ★★ Tegelijk bent u getuige van de verbroedering tussen twee van de beste acteurs van hun generatie: Michael Shannon en Kevin Spacey.

Afzetten, want: Elvis en Nixon die samen gezellig zitten te keuvelen in de Oval Office van het Witte Huis? Dit neigt meer naar een aflevering van ‘The Twilight Zone’ dan naar een waargebeurd drama ★★ President Underwood die ineens president Nixon vertolkt? It doesn’t compute.


10. The BFG

undefined

Van: Steven Spielberg

Met: Bill Hader, Mark Rylance, Rafe Spall en Rebecca Hall

De pitch: Reus kidnapt weesmeisje.

Uit op: 20 juli

In één zweefsprong naar de zaal, want: ook u stond als kind onder de betovering van het wondermooie boek van Roald Dahl ★★ Net als Steven Spielberg trouwens: niemand is beter geschikt om ‘De GVR’ te verfilmen dan de altijd groot kind gebleven maker van ‘E.T.’ en ‘Raiders of the Lost Ark’ ★★ Mark Rylance, de grote revelatie uit Spielbergs vorige prent ‘Bridge of Spies’, vertolkt de Grote Vriendelijke Reus.

Dit wordt een luxefluxe blitsbukkelflop, want: de nieuwe Spielberg werd na de wereldpremière op het festival van Cannes op gemengde gevoelens onthaald. Te veel digitale effecten, te weinig magie, zo luidde de algemene teneur ★★ U hoeft Sofie, Meneer Tibbs, de Bottenkraker, de Schrokschranzer en de GVR niet per se op het grote doek te zien: laat ze maar heerlijk soezen in het kasteel van uw verbeelding.


11. Race

undefined

Van: Stephen Hopkins

Met: Stephan James, Jason Sudeikis, Eli Goree en Carice van Houten

De pitch: Hoe Jesse Owens naar goud snelde.

Uit op: 27 juli

Sprintend naar de zaal, want: deze biopic draait rond één van de meest iconische figuren uit de sportgeschiedenis: Jesse Owens, de zwarte atleet die op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn voor de ogen van Hitler vier keer goud pakte ★★ Hoofdacteur Stephan James zet naar verluidt een grootse Owens neer ★★ Carice van Houten, beter bekend als Melisandre uit ‘Game of Thrones’ vertolkt Leni Riefenstahl: zelfs the Lord of the Light haast zich smachtend en kwijlend naar de bioscoop.

Meer moeizame marathon dan sprint, want: dit wordt één van die ondraaglijk kleffe, typische hartverheffende ‘de menselijke spirit overwint alles!’-Hollywoodsportdrama’s ★★ Stephen Hopkins is de regisseur van ‘A Nightmare on Elm Street’ en ‘Lost in Space’: niet bepaald de meest denderende referenties ★★ Tot groot misnoegen van the Lord of the Light houdt Carice haar kleren aan.


12. Now You See Me 2

undefined

Van: Jon M. Chu

Met: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson en Daniel Radcliffe

De pitch: De goochelaarsbende uit ‘Now You See Me’ slaat weer toe.

Uit op: 27 juli

Hocus pocus pas, u wou dat u al in de Kinepolis was, want: de eerste ‘Now You See Me’ was een amusante kruising tussen een goochelaarsfilm in de trant van ‘The Prestige’ en ‘The Illusionist’ en een heistmovie in de stijl van ‘Ocean’s Eleven’ ★★ In de sequel gaan The Four Horseman in de clinch met een crimineel meesterbrein dat wordt vertolkt door übertovenaar Daniel Radcliffe ★★ Michael Caine, Morgan Freeman en Woody Harrelson samen in één film? Laat maar komen, baby.

Nog liever naar een show van Rasti Rostelli, want: de eerste ‘Now You See Me’ toverde zoveel onnozele plotwendingen uit de hoge hoed dat het ridicuul werd ★★ U haalt liever uw oude goocheldoos nog eens van de zolder dan uw tijd te verliezen met dit soort vergezochte Amerikaanse thrillertjes.


13. Suicide Squad

undefined

Van: David Ayer

Met: Margot Robbie, Will Smith, Ben Affleck en Jared Leto

De pitch: Tien comic book-superbooswichten bundelen hun krachten.

Uit op: 3 augustus

Onder het brullen van ‘Yeahhh!’ spontaan het duivelsteken maken, want: dit zou weleens de formidabele stroomstoot kunnen zijn die het in een diepe creatieve crisis verkerende superheldengenre zo hard nodig heeft ★★ Een goed voorteken is dat Jared Leto als de Joker zo diep in zijn rol zat dat hij de cast en de crew tijdens de opnamen aldoor op sinistere cadeautjes trakteerde: zo mocht Will Smith een kogel en Margot Robbie een rat ontvangen, en deelde hij op de set gretig condooms uit – gebruikte condooms, welteverstaan.

Een supergeeuw kondigt zich aan, want: aangezien Heath Ledger in ‘The Dark Knight’ de definitieve Joker neerzette, is Leto – die nochtans speciaal voor de rol zijn wenkbrauwen afschoor – er nu al aan voor de moeite ★★ David Ayer is een over het paard getilde regisseur met slechts één bovengemiddelde film op zijn cv: ‘End of Watch’ ★★ Het superheldengenre is op sterven na dood, en daar zal deze zelfmoordbrigade geen cape aan veranderen.


14. Florence Foster Jenkins

undefined

Van: Stephen Frears

Met: Meryl Streep, Rebecca Ferguson, Hugh Grant en Simon Helberg

De pitch: Een dame uit New York droomt van een carrière als operazangeres – ook al heeft ze geen noot zangtalent.

Uit op: 3 augustus

Allesbehalve een valse noot, want: hilariteit verzekerd met dit verhaal van een would-beoperadiva die niet beseft hoe verschrikkelijk haar eigen stem eigenlijk is ★★ Meryl Streep, die met de hulp van een zangcoach slécht leerde zingen, is ongelooflijk op dreef in de hoofdrol: die twintigste Oscarnominatie zal haar niet ontglippen ★★ Stephen Frears (‘The Queen’, ‘High Fidelity’) is de geknipte regisseur om de ietwat dunne plot op te tillen tot een snedige tragikomedie.

Dan nog liever een recital met Bianca Castafiore, want: Meryl Streep die een romantisch paar vormt met Hugh Grant? Creepy ★★ U hoeft deze film niet meer te zien omdat u de Belgische film ‘Marguerite’ al hebt gezien: ook die werd geïnspireerd door het leven van de lamlendige sopraan Florence Foster Jenkins.


15. The Shallows

undefined

Van: Jaume Collet-Serra

Met: Blake Lively, Oscar Jaenada, Brett Cullen en Sedona Legge

De pitch: Vrouw versus haai.

Uit op: 3 augustus

Op de snelste golfslag naar de zaal, want: het basisgegeven van deze thriller – een vrouwelijke surfer wordt op amper tweehonderd meter van het strand belaagd door een grote witte haai – belooft suspense van de bovenste surfplank ★★ Hoofdactrice Blake Lively (‘Café Society’, ‘Savages’) is één van de grote aanstormende talenten in Hollywood ★★ En bovendien is ze een beauté van het zuiverste water.

U ziet uw vis liever in een braadpan, want: regisseur Jaume Collet-Serra heeft met ‘Unknown’ en ‘Non-Stop’ twee verdienstelijke actiefilms ingeblikt, maar hij is Steven Spielberg niet ★★ De productie van ‘The Shallows’ werd geteisterd door creatieve meningsverschillen en financiële trubbels: aiai.


16. Jason Bourne

undefined

Van: Paul Greengrass

Met: Matt Damon, Alicia Vikander, Julia Stiles en Tommy Lee Jones

De pitch: De rondhossende superspion Jason Bourne gaat weer loos.

Uit op: 10 augustus

Sneller dan een RPG-raket naar de bioscoop, want: na de ietwat fletse doortocht van Jeremy Renner in ‘The Bourne Legacy’ maakt Matt Damon zijn grote comeback als de voortvluchtige spion ★★ In ‘Jason Bourne’ wordt Damon omringd door een aantal interessante nieuwe gezichten, onder wie Tommy Lee Jones, Vincent Cassel en de verrukkelijke Alicia Vikander ★★ Hey, het is een ‘Bourne’-film, mensen!

Geef ons maar ‘Born to Be Alive’ van Patrick Hernandez, want: vijftien jaar na ‘The Bourne Identity’ blijkt Bourne nog stééds op de loop: wordt dit stilaan geen – pun intended – running gag? ★★ Na ‘The Bourne Ultimatum’, waarover ze allebei erg ontevreden waren, hadden Damon en Greengrass gezworen om niet meer naar de franchise terug te keren: breken de heren hun belofte omdat ze misschien een hit nodig hebben? ★★ Die shakycam van Greengrass maakt u steevast zeeziek.


17. Ghostbusters

undefined

Van: Paul Feig

Met: Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon en Bill Murray

De pitch: Ghostborsten.

Uit op: 10 augustus

Geen demon die u kan tegenhouden, want: dertig jaar na de allereerste ‘Ghostbusters’ maken de New Yorkse spokenjagers hun comeback: uw nostalgiemeter slaat tilt ★★ Dat Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson en Harold Ramis – die in 2014 overleed – zijn vervangen door vier deernen (Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon en Leslie Jones) belooft net veel goeds: McCarthy is een hilarische comédienne, en daarenboven bestaat er niets smakelijkers dan het beeld van vier vrouwen die groen slijm over zich heen krijgen.

Lees liever nog eens het Suske en Wiske-album ‘De spokenjagers’, want: deze volstrekt overbodige reboot lijkt op de zoveelste krampachtige poging van een Hollywoodstudio om nog eens geld te slaan uit een oude formule ★★ De trailer is één van de meest uitgespuwde video’s uit de geschiedenis van YouTube ★★ Wij willen verdorie Venk-man, Stantz en Spengler in hun Ghostbuster-outfits terugzien, niet die vier irritante meiden – en voor u ons van vrouwonvriendelijkheid beschuldigt: Sigourney Weaver mag ook terugkomen.


18. Star Trek Beyond

undefined

Van: Justin Lin

Met: Chris Pine, Zachary Quinto, Idris Elba en Simon Pegg

De pitch: To boldly go where no sequel has gone before.

Uit op: 17 augustus

Aan warpsnelheid 9 naar de donkere zaal, want: als de nieuwe ‘Star Trek’ zo episch wordt als ‘Star Trek’ (2009) en ‘Star Trek Into Darkness’ (2013), dan staat ons een kletterend, knetterend en Klingonetterend ruimteavontuur te wachten ★★ In ‘Star Trek Beyond’, waarvan het script werd neergepend door Simon Pegg, stoten Captain Kirk en de zijnen in een uithoek van het heelal op een nieuwe vijand die van hen het uiterste vergt: een plot die ons nu al van oor tot oor doet grinniken.

Straal ons hier zo ver mogelijk vandaan, Scotty, want: JJ Abrams, de man die de ‘Star Trek’-franchise in 2009 met onmetelijk veel succes rebootte, liet zich – vanwege te druk bezig met ‘The Force Awakens’ – vervangen door ‘Fast & Furious’-regisseur Justin Lin, een zet die wij – om Spock maar eens te citeren – higly illogical vinden ★★ Laten we eerlijk wezen: sinds Chekov, Sulu en Uhura niet meer achter de bordkartonnen panelen van de Enterprise zitten, is ‘Star Trek’ die heerlijk naïeve sciencefictioncharme kwijtgeraakt.


19. Mechanic 2: Resurrection

undefined

Van: Dennis Gansel

Met: Jason Statham, Jessica Alba, Tommy Lee Jones en Michelle Yeoh

De pitch: Bloederige duels, krakende botten.

Uit op: 31 augustus

Yee-ha!, want: een filmzomer is pas écht geslaagd wanneer The Stath de bioscoop komt binnenknallen ★★ De rest van de cast gezien? Jessica Alba! Tommy Lee Jones! Michelle Yeoh! Yayaying Rhatha Phongam! ★★ Oké, van die laatste hadden wij nog nooit gehoord, maar dat neemt niet weg dat wij bij het zien van al die fantastische namen nauwelijks een juichkreet kunnen onderdrukken.

Meuhhh, want: dit lijkt het zoveelste ordinaire actiethrillertje te gaan worden van een ouder wordende actieheld die de laatste jaren nog maar weinig potten aan de box office breekt ★★ En toch gaan we kijken, en we hopen van u hetzelfde.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234