null Beeld

Onze Jongens bij ISIS: 'Belgische moslims zijn bezig met een religieuze genocide'

De afgelopen weken kon een geschokte wereld via de sociale media zien tot welke gruwelen de jihadistische en fundamentalistische terreurgroep ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant) in staat is.

Raf Sauviller

Op videobeelden, gemaakt tijdens hun opmars in Irak, toonden ze wat ze in de naam van Allah allemaal aanrichten: mishandeling, foltering, massa-executies van militairen en burgers – en alles op zo’n schaal dat hier en daar al het woord ‘genocide’ valt. ISIS bestaat voor een belangrijk deel uit buitenlandse vrijwilligers. En nu blijkt dat zo goed als alle Syriëstrijders die uit België zijn vertrokken, bij dat ‘genocidaire’ ISIS zitten. Dat hebben we te danken aan Sharia4Belgium.

Het internet, de tv-journaals en duidingsprogramma’s staan er bol van: de misselijkmakende video-opnames van mannen in jeeps die passerende auto’s van de weg schieten met automatische wapens, de inzittenden koelbloedig afmaken en hun waardevolle bezittingen roven; de verkillende beelden van massale executies waarbij in het zwart geklede, meestal gemaskerde mannen rijen geknielde mensen – mannen, vrouwen, kinderen – in het achterhoofd schieten; grachten vol bebloede lijken van slachtoffers; mensen die hun eigen graf moeten graven, gewelddadige ondervragingen van gevangenen, folteringen... Het zijn de beelden die de opmars van de terreurorganisatie ISIS in Irak illustreren.


Afpersers

‘ISIS is een fundamentalistische militie van 10.000 tot 15.000 manschappen,’ zegt Lama Fakih, de specialist Libanon en Syrië van de ngo Human Rights Watch vanuit Beiroet.

Lama Fakih «Dit jihadleger wil een islamitisch kalifaat oprichten, een streng islamitische staat, helemaal volgens de meest rigide interpretatie van de regels van de sharia. Nu men in het Westen te zien krijgt hoe ISIS tekeergaat in Irak, neemt men die terreurgroep eindelijk serieus. Maar in Syrië is ISIS al op die manier bezig sinds het voorjaar van 2013. Daar hebben ze heel wat ‘militaire’ operaties opgezet met verschrikkelijke gevolgen voor de burgerbevolking: massa-executies, gijzelnemingen, foltering, lijfstraffen... In april van dit jaar was ik in Syrië, in gebieden die in handen zijn geweest van ISIS. Ik heb de waanzinnige destructie gezien die zij aanrichten: massagraven, families die volledig zijn uitgemoord...»

HUMO Is ISIS bezig met een religieuze genocide?

Fakih «Dat woord nemen wij bij Human Rights Watch niet in de mond. Wij zien wel dat er bewust wordt gemoord op heel grote schaal. Dat doen de ISIS-strijders niet op eigen houtje, het gebeurt op bevel. De moordpartijen gebeuren systematisch en zijn goed georganiseerd. Tot die slachtingen wordt bevolen door de grote man van ISIS, de Irakees Aboe Bakr al-Baghdadi

HUMO Wie zijn de terroristen die voor ISIS moorden?

Fakih «Simpel: extreme islamisten. En een belangrijk deel van de ISIS-strijders zijn buitenlanders. Ze komen van overal: Russen, nietsontziende Tsjetsjenen, fundamentalisten uit de republiek Dagestan en ook West-Europeanen. Er zijn Fransen, Duitsers, Nederlanders en ja: opvallend veel Belgen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234