null Beeld

Onze Man dook onder in de wereld van de tributebands

Als u doet alsof u een echt publiek bent, doen zij alsof ze een echte wereldgroep zijn: een duik in de wondere wereld van de tributebands.

Geert Op de Beeck

Nooit gedacht dat wij op een zaterdagavond nog eens ruim honderdtwintig kilometer zouden karren om in Avelgem (in Avelgem!) naar een concert te gaan kijken, maar zie: het leven blijft ons verrassen. Doel van onze trip is een zaal die de wonderlijke naam Spikkerelle draagt, want daar heeft de plaatselijke oud-KSA-leiding een Hard Rock Fest georganiseerd om u tegen te zeggen: behalve enkele plaatselijke groepjes treden hier vanavond ook én KISS én AC/DC op! Oké, in kleine lettertjes staat daar op de affiche wel 'performed by KISStory' en 'performed by IC/TC' onder, maar een zeurkous die dáár op let. Welkom in de wondere wereld van tributebands: groepjes die in uw jeugdhuis of op uw festival wereldacts komen naspelen én na-apen.

Enkele fragmenten uit de tribute-bands reportage:
Humo sprak met KISS! (gespeeld door KISStory)

Alain «Enkele jaren geleden hebben we een KISS-expo georganiseerd, en daarvoor hadden we Bill Aucoin naar hier gehaald, hun oude manager, die vanaf het begin bij de groep betrokken was. Eerst zag je hem denken: 'Jaja, de zoveelste tributeband, het zal wel zeker?' Hij zag vooraf het concept met vijf ook helemaal niet zitten - logisch, hij had samen met band de originele KISS bedacht.

»Maar achteraf klonk hij toch anders: 'Holy shit, mannen, jullie zijn écht knettergek!' Aucoin zei me: 'Het mooiste vond ik dat ik tijdens het optreden niet aan KISS gedacht heb.' Als zo iemand dat zegt... Da's het mooiste compliment dat iemand me ooit gegeven heeft. Als ze me gezegd hadden dat ik er na die avond mee had moeten stoppen, was ik a happy boy geweest.»

HUMO Wanneer is een tributeband naar jullie smaak goed?

Jelle «Je ziet er tegenwoordig veel die daar met de meest fantastische kostuums staan, of die exact de juiste gitaren hebben. Maar als ze dan beginnen te spelen, pfft... Wij hebben éérst aan de muziek gewerkt.»

HUMO KISS nadoen zonder make-up lijkt me ondenkbaar. Hoe lang zitten jullie in de schminkkamer?

Alain «Ik zowat twee uur. Wij zitten ons langer te schminken dan onze vrouwen, én we dragen hogere hakken. (lacht) Voor ik in de tributeband zat, zou ik er zelfs niet aan gedàcht hebben schmink op te doen.

»Maar KISS-muziek spelen zonder dat kostuum en die make-up, dat gaat gewoon niet meer voor mij. De mensen zouden onze zotte toeren op het podium ook niet zomaar aanvaarden: 'Da's overdreven,' zouden ze denken. Maar met schmink en kostuums aanvaarden ze het wel.»

undefined

null Beeld

undefined

undefined

U leest het volledige artikel op dinsdag 16 november in Humo 3663/45.


KisstoryI See The SeaRawönes
Humo sprak met AC/DC! (gespeeld door IC/TC)

undefined

null Beeld

HUMO Jullie waren allemaal grote AC/DC-fans toen jullie eraan begonnen, neem ik aan?

Laurens (Cliff Williams, bas) «Mmm, ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. In het begin zei AC/DC me niet zoveel, en ik kende ook maar een paar nummers. Maar Sven, Jeroen en Hilke waren wel die hard-fans.» HUMO En dat betekent concreet?

Sven «Ik draai continu AC/DC: de live-cd zit bijvoorbeeld al anderhalf jaar in de speler van mijn auto. Hij begint hier en daar al te haperen omdat ik hem te veel heb gedraaid. En onlangs heb ik er mezelf op betrapt dat ik de live-dvd vijf keer na mekaar had bekeken: soms even stopzetten en terugspoelen om te zien wat ze precies doen. Ik raak die muziek nooit beu.»

Gilke (Angus Young, leadgitaar) «Hetzelfde bij mij. Als ik de dvd opzet, pak ik mijn gitaar en doe ik mee. Sta ik voor mijn tv onnozel te doen (lacht)HUMO Wat is voor jullie de top qua tributebands?

Jeroen «Bij ons heb je Bulls On Parade, een Rage Against The Machine-tribute: die gaan niet zo voor het visuele, maar muzikaal is dat echt enorm goed. En internationaal zijn er tributebands die een niveau hoger staan dan wij: Killer Queen, bijvoorbeeld. Die hebben echt een geweldige show, ze vullen dan ook Vorst Nationaal.»

Sven «Voor het geld moeten we het niet doen: we hebben er na vijf jaar nog altijd geen cent mee verdiend.»

Bernard «Soms zeggen we al lachend tegen elkaar: 'Als we ooit op Graspop geraken, stoppen we ermee.'»

undefined

null Beeld

null Beeld

Marc «Voor mij was dat simpel: de Ramones is de enige groep die ik van mijn dertiende tot nu - ik ben er eenenveertig - goed ben blijven vinden, en van wie ik altijd alles gekocht heb.»

Luc «Ik ben bijna 46, maar de muziek die je op je veertiende, vijftiende voor het eerst hoort, draag je je hele leven mee. Die eerste drie Ramones-lp's: fantastisch, all killer, no filler.»

Koen (Marky, drum) «Ik vind hun latere platen ook heel goed, maar ik heb de Ramones in een heel andere periode leren kennen - ik ben 14 jaar jonger, vandaar.»

Wim «Persoonlijk vind ik dat je geen tribute moet doen van een groep die nog bestaat. Veel jonge gasten hebben nooit de echte Ramones kunnen zien optreden, voor hen is het een gelegenheid om de bijna echte Ramones te zien. Enfin, dat hopen wij toch. (lacht)»

Luc «Wij zijn imitatoren, zoals je vroeger Elvis-imitatoren had, genre Vic Beasley en zo. Eigenlijk zijn wij de Vic Beasleys van de punk (lacht)

Wim «Kijk, we nemen dit wel serieus, maar 't is tegelijk wel alleen voor de lol. Alles wat we verdienen steken we er ook weer in: we laten Rawönes-plectrums maken, Rawönes-stickers, Rawönes-T-shirts, en nu weer Rawönes-petjes.»

Koen «Weet je wat plezant is? In de GB winkelen en iemand met een Rawönes T-shirt zien voorbijkomen. Die mens loopt je dan wel straal voorbij - ik heb natuurlijk mijn Ramones-pruik niet op in het gewone leven - maar bij jezelf denk je dan wel van: 'Yeah!'»

undefined

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234