Onze Man in Griekenland: op zoek naar de crisis in Athene
In Ierland, Spanje en Italië ging de crisis al meedogenloos tekeer, en er is geen reden om aan te nemen dat het bij die landen zal blijven. Het ergst uit balans gebracht is Griekenland. Onze Man liep een week door Athene, de baarmoeder van onze beschaving, en praatte er met wie zijn pad kruiste.
Enkele quotes:
Andreas «Eerlijk: ik had het allemaal zien aankomen. Griekenland heeft jarenlang in een luchtbel geleefd. Of beter: jullie, de Noord-Europeanen, hebben jarenlang in een luchtbel geleefd. De idee van een verenigd Europa is prachtig – op papier, althans.
»Want wat niemand al die jaren heeft willen weten, is dat er een fundamenteel mentaliteitsverschil bestaat tussen Noord- en Zuid-Europa. Jullie – de Fransen, de Duitsers, de Belgen, noem maar op – zijn eerlijk, gedisciplineerd, contentieus. Terwijl wij – de Grieken, de Spanjaarden, de Italianen – geboren sjoemelaars zijn.
»Wij hebben een traditie van corruptie! Jarenlang hebben onze politici Europa gebruikt als een makkelijke melkkoe. Brussel draaide de subsidiekraan open, en wij gingen eronder liggen. Griekenland belazerde de boel, en de subsidies verdwenen grotendeels in de zakken van onze politici.»
Konstantina «Veel Europeanen schijnen te denken dat iederéén hier geeuwend zijn dagen in de openbare sector doorbrengt. Veel jonge Grieken doen het goed op school en willen knokken voor hun toekomst. Maar de crisis heeft alles platgemept: je bent niets meer met een diploma, want er ís geen werk.
»Toen ik twintig was, was de toekomst simpel: ik zou studeren, m'n diploma halen en dan een fijne job vinden. Nu is het helemaal anders. Veel jong talent denkt aan emigreren. Ik ken iemand die naar Londen is verhuisd, en twee vrienden van me overwegen om naar Australië te verkassen.»
Dimitris «Ken je Zakynthos, een Grieks eiland? Onlangs zijn we erachter gekomen dat één of andere gekke dokter daar op grote schaal mensen blind verklaarde – dan mag je namelijk met pensioen en krijg je behoorlijk wat geld toegestopt van de overheid.
»Op een bepaald moment bleek tien procent van het eiland blind. Ik heb die zeshonderd mensen naar Athene laten komen voor een oogtest, en bij de overgrote meerderheid bleek er niets mis.
»Dat soort corruptie heeft een grote rol gespeeld in de val van Griekenland. De overheid heeft ons jarenlang verslaafd gemaakt aan nonchalance, luxe en la dolce vita. Probeer dat maar eens af te leren als de boel in elkaar stuikt.»
Trisevgeni «Ik hoor toch vaak schrijnende verhalen. Veel bejaarde mensen moeten hun kleinkinderen grootbrengen omdat hun kinderen twéé jobs nodig hebben om te overleven.
»Een buurvrouw vertelde me onlangs dat haar dochter met haar gezin bij haar was ingetrokken omdat de weduwe dan niet meer alleen zou zijn. Maar de werkelijke reden was dat de dochter de huur niet meer kon betalen.»
Kalliope «In eerste instantie besloot de overheid om na decennia van laksheid de belastingen ook effectief te innen – vroeger was het een koud kunstje om daaraan te ontsnappen. Je zorgde ervoor dat je een goeie accountant kende, en die leidde je door alle achterpoortjes. So far, so good.
»Ondertussen zijn er veel extremere maatregelen opgelegd, en daar heb ik het wel moeilijk mee. Het probleem is dat er geen langetermijnplan is. Ik begrijp dat de overheid ons nu dingen afneemt. Alleen: wat krijgen we daarvoor in de plaats?
»Er wordt ons niet gezegd hoe de situatie morgen zal zijn, en over drie, vijf en tien jaar. Er worden alleen maar extra besparingen aangekondigd. We moeten nu zelfs met terugwerkende kracht belastingen betalen: dat is tegen de grondwet!
»Je kan niet het geld gaan halen bij mensen die het niet hebben, en de mensen die het geld gestolen hebben ongestraft laten. Als iemand een pensioentje van 600 euro heeft, en je vermindert dat met 200 euro, dan ben je een crimineel. Maar het gebeurt elke dag.»
undefined