null Beeld Gie Knaeps
Beeld Gie Knaeps

jonge leeuwende kinderen van kamagurka

‘Onze vader staat centraal. Zo is hij. Alles draait rond hem. lk denk dat hij daarom ook zo ver is gekomen’

Stefanie De Jonge

(Verschenen in Humo op 3 juni 2003)

‘Soms vraag ik me echt af hoe het er in mijn vaders hoofd aan toegaat,’ zegt Sarah Zeebroek (19). Zij en broer Boris (17) hebben het portret gezien dat het Nederlandse cultuurprogramma ‘Het Uur van de Wolf’ van tekenaar, schilder en performer Luc Zeebroek alias Kamagurka maakte, en waren toch stiekem onder de indruk. Maar vijf jaar geleden gaven ze tijdens een familiale judosessie al toe dat ze hem er toch wel heel graag onder wilden krijgen, en dat willen ze nog steeds: ‘Ik zag ‘m vorige week in Amsterdam op de tv bij ‘Barend en Van Dorp’, ‘zegt Sarah. ‘Ik weet dat hij zijn gsm altijd aan heeft staan en ik heb ‘in midden in de uitzending opgebeld. Het blijft zo leuk om m’n vader te kloten. Hij vindt dat trouwens zelf ook fantastisch!’ Sarah schildert ondertussen al een jaar op de Rietveld-academie in Amsterdam. Boris doet dat op Sint-Lucas, en treedt met zijn band op in het voorprogramma van pa.

SARAH ZEEBROEK «Sarah zit alleen maar op de Rietveld omdat ze de dochter van Kama is.’ Dat hoor ik hier steeds. Maar ze wisten in Am-sterdam helemaal niet wie ik was. Het kwam zelfs niet in hen op dat ik zijn dochter was, omdat ik er totaal niet als mijn vader uitzie.»

BORIS ZEEBROEK «Ze heeft echt heel veel talent. Ik wist zelfs niet dat ze zei goed was.»

SARAH «Op school zeiden ze vroeger al dat ik niet kon tekenen. Ik weet nog dat ik in mijn laatste jaar een in tweeën gespleten penis had gemaakt, en toen zei iedereen ook dat dat schilderij alleen maar aanvaard werd omdat ik Zeebroek heette.»

HUMO Een gespleten penis?

SARAH «Boris en ik hebben allebei een penis-periode gehad.»

BORIS «Ja, maar bij mij bleven ze wel heel, en waren ze énorm.»

HUMO Waarom doorklief jij penissen, Sarah? Heb je iets tegen mannen?

SARAH «Het is wel agressief hè, nu ik er zo over nadenk. Ik weet ‘t niet. Ik wilde vroeger wel een man zijn. Omdat ik dacht dat ik dan meer kansen had. Vroeger durfde ik ook niet goed te tekenen. Dat was toch meer iets dat papa en Boris deden.

»Ik weet nog dat mijn vader zei: ‘Waarom ga je nu niet tekenen of schilderen?’ En dan riep ik keihard: ‘Nooit! Ik ga nooit tekenen! Fuck you!’

»Hij had me een heel dik schetsboek met speciaal tekenpapier gegeven, en op een dag - ik weet nog, ik was héél kwaad - ben ik daar-in opeens toch heel hard beginnen te tekenen, de ene tekening na de andere.»

HUMO Je was kwaad?

SARAH «Ja. Mijn ouders waren aan het scheiden, en dan voel je je heel onmachtig. Je wil iets doen, maar je kan het niet. Ik denk dat ik ben beginnen te tekenen omdat dat ook iets was waarvan ze zeiden dat ik het niet kon. Dat ik die onmacht misschien wel kon breken. Ik weet nog, ik wilde veel kleuren, felle kleuren en onmogelijke combinaties: een man met een vissenkop, een pepermolen die een vrouw wordt...»

Balgevoel

HUMO Boris, jij tekende vroeger heel veel, maar je hebt je nu helemaal op de muziek gestort. Je verzorgt af en toe het voorprogramma van de theatertournee van je vader.

BORIS «Mja. Ik zal altijd blijven tekenen en ik schilder ook nog wel op Sint-Lucas, maar tekenen is meer iets dagelijks voor mij - ik zie het elke dag gebeuren als ik naar mijn vader kijk. Ik denk dat ik iets wilde dat anders is, minder alledaags. Muziek maken is nu gewoon het liefste dat ik doe.»

SARAH «Ik vind vooral zijn teksten geweldig: ‘Take my balls/and tease them right/Shake them well/and say polite/ I hate you.’»

BORIS «Ja. Ik lag ik mijn bed, zag mijn ochtenderectie, en die tekst was eruit voordat ik het doorhad.»

HUMO Je ballen moeten gehaat worden?

BORIS «Ja. De enige die er voorlopig van moet houden ben ikzelf (lacht). Neen, je moet het allemaal niet serieus nemen. Ik wil geen tweede Kamagurka worden, maar ik wil ook geen Arid worden of zo. Ik wil mezelf blijven relativeren.»

HUMO Van wat voor muziek hou je?

BORIS «Beck, Captain Beefheart, Ween, Devo, Kraftwerk. Ik kan ook wel uitgaan op techno, maar dan luister ik niet naar de muziek.»

HUMO Je speelt gitaar?

BORIS « Ja, én piano, én drum - maar niet goed - én bas. Als ik optreed, heb ik wel een groep, maar op het cd’tje dat ik heb gemaakt, speel ik alle instrumenten zelf. Als je met anderen samenwerkt, zie en kùin je vaak wel meer, maar toch schrijf ik m’n muziek graag alleen. Dan maak je iets waarvan je echt kan zeggen: ‘Dit ben ik, dit stel ik voor.’»

SARAH «Ik werk ook graag alleen, omdat ik dan zo geconcentreerd bezig ben dat ik helemaal niks meer hoor. Om de compositie die je in je hoofd hebt op papier te krijgen, dat is een soort een gevecht met de materie en niet jezelf. Ik wil dat elke keer weer proberen te winnen.»

HUMO Voel je weleens de behoefte je om de anderen te bekommeren? Zijn jullie gaan betogen?

BORIS «Een paar keer zelfs. Maar mijn conclusie is dat het me toch niet zo bevalt, dat meelopen.»

SARAH «Soms had ik het gevoel dat de mees-ten aan het betogen waren om te betogen. Op den duur was het elke week betoging in Gent.»

BORIS «Het werd steeds meer een soort feestje. En dan vraag ik me af: wat er nu Congo gebeurt, waarom gaan ze daar niet voor de straat op? Was het dan toch omdat grootmacht Amerika aanviel, en dat ons direct aangaat? Dat is ook egoïstisch.»

HUMO Wat maakt jullie nog meer boos?

BORIS «Domme mannen die enorm hard rijden in kleine straatjes en andere mensen hun leven op het spel zetten.»

SARAH «Dat ze je altijd in hokjes willen stoppen. Dat ik mensen die op me afkomen zie denken: ‘Die zal wel even grappig zijn als haar vader!’ Dat ze me, wat ik ook doe, altijd met hem zullen vergelijken.»

HUMO Denk je dat je straks kan leven van je kunst?

SARAH «Daar wil ik echt totaal niet over nadenken. Ik volg gewoon mijn hart. Misschien krijg ik daar later spijt van, maar dat maakt me niet uit. Ik heb dan tenminste gedaan wat voor mij juist aanvoelde. Ik zou niks anders kunnen of willen.»

BORIS «Het zou mooi zijn als ik ooit met mu-ziek mijn brood zou kunnen verdienen. Maar het gaat zo slecht met de platenfirma’s. Je raakt nog nauwelijks ergens binnen.»

SARAH «Je moet gewoon iets bedenken, Boris! Creatief zijn!»

HUMO Of meedoen aan ‘Idool 2003'.

SARAH «Haha. We hebben daar veel naar gekeken en goed mee gelachen. Maar alleen in het begin. Daarna werd het te serieus en was het niet meer leuk.»

BORIS « Ik snap het niet goed dat ze allemaal zo op elkaar willen lijken. Niemand wil iets baanbrekende of choquerends doen. Je voelt nergens power.»

Aandacht! Aandacht!

HUMO Lijkt het werk van Sarah op dat van Kamagurka?

BORIS «Neen, maar ik zie wel invloeden. De onderwerpen... Het is allemaal niet echt onder controle: gespleten hoofden, felle kleuren die ze tegen elkaar laat vechten...»

SARAH «Ik heb een boekje van Lucebert met heel mooie tekeningen. Er staat een interview in waarin hij vertelt hoe hij werkt: hij neemt een wit blad papier, een penseel en inkt en begint. Direct, zonder na te denken. Zo werk ik ook. Dat is heel spannend. Je bent bang, want je wilt - dat komt nog van vroeger toch een mooie tekening maken en je vreest dat het een slechte tekening wordt. Je maakt ook heel veel rotzooi, maar opeens verras je jezelf en maak je iets moois.»

HUMO Zoals?

SARAH «Dit jaar heb ik een portret van mezelf gemaakt. Mijn hoofd was in tweeën. In mijn ene hand hield ik mijn hersenen, en in de andere de rest van mijn hoofd.

»Op de Rietveld promoten ze de conceptuele kunst nogal. Ik vind dat eigenlijk niks, al-les zo in detail van tevoren bedenken. Kunst die zichzelf zo serieus neemt, ik haat dat.»

HUMO Wat hebben jullie toch tegen ernst?

BORIS «Kijk (wijst naar extreem opgeblazen bodybuilder), dat is ook iemand die zichzelf héél ernstig neemt. Dan krijg je dus dit, ha-ha.»

HUMO Jij zingt ook: ‘Don’t mind the brain’?

BORIS «Ja, wat wij doen, is allemaal vrij onbewust. Ik denk bijvoorbeeld totaal niet: ‘Ik ga mijn vader nadoen.’ Als ik mijn persoonlijkheid in mijn werk stop, zal dat vanzelf anders worden. Ik ben totaal iemand anders.

»Misschien dat ik wel dingen doe die hij graag had gedaan, toch een beetje serieus zijn misschien.»

SARAH «Ja. Ik denk dat hij wel jaloers is dat Boris zogoed gitaar kan spelen. Ik denk dat hij dat ook heel graag had gewild. Boris is ook veel rustiger, houdt meer rekening met anderen.»

BORIS «Ik heb niet altijd zo de drang om in de aandacht te staan. Ik pas me wat makkelijker aan. Dat heb ik wel geleerd. Dat kon niet anders, want mijn vader is net iemand aan wie mensen zich moeten aanpassen.»

SARAH «Ja. Zo is hij. Hij staat centraal. Alles draait rond hem. Maar ik denk dat hij daarom ook zover is gekomen.»

BORIS «Ja. Sarah is daar op Rietveld ook wel wat egoïstischer ge-worden.»

SARAH «Hoe? Vind jij dat ik alle aandacht opeis?! Ik ben misschien assertiever geworden, maar dat moet ook wel als je in Nederland woont. Soms kunnen ze daar wel heel ronduit zeggen waar het op staat. In het begin voelde ik me daar echt het Belgske.»

HUMO Is hij trots op jullie?

SARAH «Hij zegt dat nooit, en daarom heb ik het hem ‘s gevraagd. Toen zei hij dat hij niet trots was. Hij vindt ouders die trots zijn stom. Hij vindt: je moet sowieso van je kinderen houden, ongeacht wat ze presteren. Nogal een vader hè?! Mijn vader is dus lekker helemaal niet trots op me.»

HUMO Wat verwacht hij?

SARAH «Dat we doen wat we graag doen.»

BORIS «Dat we zelfstandig worden.»

SARAH «Ja, zodat hij zich geen zorgen meer moet maken.»

BORIS «Hij is altijd enorm ongerust.»

SARAH «Hij belt mij elke dag in Amsterdam. Je zou dat niet zeggen, hè, maar hij is extreem angstig.»

BORIS «Niet te laat thuis! Kijk uit! Geen drugs! Moet hij zeggen, met al die weed die hij vroeger heeft gerookt.»

HUMO En in Amsterdam is het binnen handbereik.

SARAH «Ja, maar het gekke is: ik heb het gevoel dat er in Gent veel meer geblowd wordt dan in Amsterdam. Misschien is dat het effect als het gewoon mag. Ik heb nog nooit geblowd.»

BORIS «Ik ook niet. Ik heb het zo al leuk genoeg. Ik hoef dat er niet bij. Ik ben ook bang voor verslaving. Als ik een beetje zat ben, wil ik ook altijd zo snel mogelijk weer nuchter worden; dan ben ik blij als ik weer volkomen beheers wat ik doe en zeg.»

HUMO Wat zeggen je vrienden als je nee zegt tegen de drugs? ‘People think I am a weirdo,’ zing je ook.

BORIS «Ja, en ik vind hén raar. Dat ze zich zo serieus druk maken of ze wel vriendjes of vriendinnetjes hebben, en dat ze alleen maar lullen over uitgaan, feesten en vrijen. Er is geen conversatie mogelijk. Verder dan: ‘Ik ben uitgegaan en ik heb vijf bollen genomen en een fristi!’ gaat het niet. Ik ga ook naar technofuiven, maar om drie uur ben ik het altijd beu. En naar Goa-parties ga ik zeker niet meer: zo hip en opgeblazen. Al de dikke nekken daar vinden dat alle andere muziek en alle andere feesten op niks trekken: ‘Neen, op Goa-party’s smelt iedereen pas echt samen.’ Ja ja, maar ze smelten wel samen op bergen xtc, dus dat is allemaal volledig fake.»

Geen seks

HUMO Toch vreemd dat Kamagurka zo angstig is.

SARAH «Ja. Terwijl hij doet alsof hij onkwetsbaar is.»

BORIS «Hij is een macho.»

SARAH «Dat haar alleen al, dat weer zo lang is.»

BORIS «Op een podium staat hij ook altijd met zijn borst vooruit, en dan zo heel luid praten.

»Op het podium is hij echt wel de baas. Als hij iemand op de scène roept, kan niemand iets inbrengen tegen wat hij wil.»

SARAH «En altijd lachen met andere mensen. Maar thuis pakken we hem terug, hoor.»

BORIS « Soms maakt dat je wel onzeker, dat hij zo met mensen lacht: Wát is een flikker want hij heeft een baard!’ En dat zijn homo’s, want ze dragen witte sokken!’ Dan ga je toch denken: zo mag ik niet worden. En wat als ik dan en baard wil? Of zin heb in witte sokken?...»

HUMO Hoe pakken jullie hem terug?

SARAH «Als we bij mijn grootouders zijn, vraag ik dan ineens aan bompa: ‘Wanneer ben jij ontmaagd?’ Want mijn vader is zo’n rebel, maar je moet hem eens bij zijn ouders zien! Zo braaf als hij dan is.»

HUMO Vorige keer zei seks jullie helemaal niks. ‘Al dat slijm,’ zei Boris. ‘We zijn er niet rijp voor,’ zei Sarah.

SARAH «Nog altijd niet. Wij zijn niet zo seksueel gericht.»

BORIS «We praten er wel veel over, maar we zijn ons eigenlijk niet echt bewust van wat we zeggen. Ik denk ook dat degenen die er het minst over spreken...»

SARAH « at zijn de grootste vuilaards! En degenen die er constant over praten, zijn eigenlijk heel preuts. Alles gaat altijd maar over seks, maar liefde is toch veel belangrijker.»

BORIS «Ik denk dat ik geen maand zonder liefde zou kunnen.»

HUMO Maar je zoekt die niet bij een vriendin?

BORIS «Neen, bij mijn zus, mijn moeder, zelfs bij mijn hond of bij vrienden. Voor een vriendin ben ik echt te jong.»

SARAH «Ik wil eerst zelf helemaal in de plooi gevallen zijn voordat ik aan relaties begin. Ik zag pas weer zo’n koppeltje ruzie maken, en dan denk ik alleen maar: ‘Help!’ Ik heb echt geen zin in al die problemen.»

HUMO Wat verwacht je van een relatie?

BORIS «Ik wil er zo weinig mogelijk last van hebben.»

SARAH «Ja. Het moet iets comfortabels zijn.»

BORIS «Maar ik weet eigenlijk niet zeker of dat wel bestaat. Mijn ouders zijn ook gescheiden, hè? Het moet wel bestaan, de Eeuwige Liefde, maar het is zoals Jules Deelder zegt: als een lotje trekken in de loterij.»

SARAH «Ik ben al blij dat mijn broer en mijn ouders mij graag’ zien. En als ik mezelf dan ook nog graag zie, dan... Ik denk dat wij onszelf wel graag zien.»

HUMO Ja? Ben je trots op jezelf?

BORIS «Bof er is toch niks waar ik me voor schaam.»

HUMO Wat waardeer je vooral in jezelf?

BORIS «Dat ik leergierig ben. En ook dat als mensen mij op de zenuwen werken ik gewoon heel stil kan blijven, en doen alsof er niks gebeurt.»

HUMO Zoals in de tekst: ‘You don’t need to argue/ you don’t need to say fuck you/just relax and be cool...’

BORIS «Alleen is er vanbinnen dan wel iets dat ontploft, en dat is ook niet helemaal gezond. Soms zou ik wel alles willen uiten, maar over sommige dingen kan ik gewoon niet praten. Zelfs tegen mijn zus niet. Het moet perfect zijn hè, dat iemand alles van je weet en je toch nog leuk vindt? Maar ja, ik weet zelf nog niet eens alles van mezelf.»

HUMO Wat heb je pas nog ontdekt?

BORIS «Dat ik ook heel eenzaam kan zijn. Maar ik denk dat iedereen dat wel heeft.»

SARAH «Soms ben je nog het eenzaamst als je omringd bent door veel mensen. Als iedereen vrolijk doet, en jij hebt helemaal geen zin in vrolijk doen. Alléén ben je soms nog het gelukkigst.

»Ik denk dat Boris en ik altijd al wel het gevoel hebben gehad dat we in de marge zaten. Om te beginnen omdat we half Chinees zijn.»

BORIS «Er zijn bijna geen Aziatische mensen in Gent.»

SARAH «Ik weet nog dat ik rond mijn vierde altijd dacht: ‘Stel dat het oorlog wordt, voor wie moet ik dan zijn, voor de Chinezen of de Belgen?’

»’Chineesjes stinken!’ riepen ze al op de kleuterschool! En dan blijkt dat je vader bekend is, en word je nog eens apart geschoven. En dan zaten we nog op een andere school, de Steinerschool.

»Ik weet nog dat ik vroeger heel graag iemand wilde ontmoeten die ook half om half was.»

HUMO Vorige keer zei je dat jullie bang waren dat het Vlaams Blok aan de macht zou komen en jullie en je moeder het land uit zou sturen.

SARAH «Het is er niet beter op geworden.»

BORIS «Er is enorm veel angst op straat. Ik liet gisteren de hond uit en terwijl hij rondrende, stond ik wat met zijn ketting te zwaaien. Op een paar meter stond een man die mij en vooral die ketting constant in het oog hield, tot hij opeens zijn gsm pakte en zei: ‘Je bent erbij, patj! Ik ga de flikken bellen! Met je enge ketting!’ Ik ben snel doorgelopen.»

HUMO Ben jij vroeger gepest?

BORIS «Ik heb veel gevochten vroeger, op school en op straat. Als ik werd gepest, klopte ik erop. Dat zei mijn vader ook: ‘Als ze je ‘Chinees’ noemen, slá je.’ Iedereen was bang voor mij.

»En nu vindt iedereen de muziek waar ik naar luister slecht. Maar tegenwoordig put ik daar meer energie uit dan dat ik ermee zit. Een goeie manier om verdriet te overwinnen is iets maken.»

Macho noch strandjanet

HUMO Sarah, jij zal nu toch ook wel veel aandacht van jongens krijgen?

BORIS «Ja, net nog op straat. ‘Hoeveel kost het?’ riepen er twee.»

SARAH «Ja, echt. Ik kijk dan heel strak en streng, en dan vluchten ze altijd weg.

»Ik kan daar een enorme hekel aan hebben, dat meisjes er zo goed moeten uitzien. Ik word er ziek van als ik naar MTV kijk, en het lijkt alsof alle meisjes er vanzelf perfect uitzien. Om me heen zijn veel meisjes ook constant bezig met hun uiterlijk. ‘Komaan!’ denk ik dan. Soms zie je er gewoon mottig uit, en dan wil ik er ook mottig uitzien. Dan doe ik een broek van mijn vader aan met het kruis tot op mijn knieën.

»En dan lees ik in de Menzo dat een actrice zegt: ‘Ik val op mooie lelijkaards als Kamagurka.’ Vrouwen doen dat wel, maar mannen?

»Ik moet zeggen, ik val ook meer op jongens die niet perfect zijn. De meest aantrekkelijke man vind ik eigenlijk Remco Campert

BORIS «Komaan! Een man van vijfentachtig! Nu dat weer: mijn zus valt op opa-figuren.»

SARAH «Oké, fysiek is het een oude vent, maar die ogen! Hij heeft van die stoute twinkelogen. Ik vind hem echt veel mooier dan Brad Pitt. Die vind ik veel te afgelikt. Maar zo denken mannen nu nooit. De meeste jongens willen poppetjes.»

BORIS «Oké, een vrouw van vijfentachtig is aan mij niet besteed, maar ik zoek toch vooral naar iemand die iets te zeggen heeft. Ik wil dat er iets in haar hoofd omgaat. Zelfstandig moet ze ook zijn, dat ik niet te veel voor haar moet zorgen. Hoewel ik dat eigenlijk ook best_graag doe.»

HUMO Jij hebt wel iets vrouwelijks, hè?

BORIS «Mja, dat zeggen ze wel meer. Sommige vrouwen zijn inderdaad mannelijker dan ik. Ik wil ook geen macho zijn. Maar ook geen strandjanet!»

HUMO Wat vind je vrouwelijk aan jezelf?

BORIS «Mijn ronde vingers. Mijn dunne benen.»

SARAH «Je haargroei!»

BORIS «Dat is omdat ik Chinees ben. Mijn opa heeft ook bijna geen baard. Sarah heeft meer haargroei dan ik.»

SARAH «We hebben al vaak gezegd dat onze ouders iets hebben omgedraaid bij ons. Ik heb een snor en bakkebaarden.»

BORIS «En een sik!»

HUMO Doe je iets aan je snor?

SARAH «Neen. Ik ben er eigenlijk tamelijk fier op, haha!»

HUMO Wat mag jouw vriend zeker niet zijn, Sarah?

SARAH «Ik hou niet van mensen die doelloos zijn. Passieve, vage mensen kan ik totaal niet verdragen. Ik wil levensdrift, energie, joie de vivre!»

HUMO En je vader, wat zoekt die?

SARAH «Dominante vrouwen. Mijn vader is een rebel. Hij moet iemand hebben die hij tegen de schenen kan schoppen.»

BORIS «Ik weet het niet. Als MTV opstaat en ik zeg: ‘Vind je dat geen schoon meiske?’ dan wil hij daar nooit op antwoorden. Voor raad over vrouwen ga ik sowieso niet meer naar hem. Eén keer heb ik hem gevraagd wat ik moest doen als ik met een meisje wilde afspreken. ‘Haar bellen!’ zei hij. Dus ik belde. Het resultaat was: ze wou toén niet afspreken, en daarna ook niet meer.»

HUMO Waarover vraag je hem wel om raad?

BORIS «Over hoe ik mijn muziek toch een beetje bekend moet ma-en - hoe ik mijn product moet verkopen, zeg maar. Mijn vader is een heel goeie zakenman. Hij zit ook op de beurs. Hij doet alsof het hem niet interesseert, maar hij is best veel met geld bezig - voor het geval hij zijn brood niet meer kan verdienen met doen wat hij wil.»

HUMO Wat zouden jullie absoluut anders doen dan hij?

BORIS «Hij is zé veel niet zijn werk bezig. Al zijn vrienden staan in verband met zijn werk. Ik denk dat hij eenzaam aan het worden is, maar ergens wil hij het zo. Ik zou niet gelukkig kunnen zijn, zo zonder echte vrienden die los staan van je werk, met wie je ge-woon kan ravotten.»

Oprechte haat

HUMO Wat zou er volgens jullie in het tv-portret dat ‘Het Uur van de Wolf van hem maakte zeker niet mogen ontbreken?

SARAH «Zijn stoute blik!»

BORIS «Dat alles wat hij doet altijd slaagt: zijn schilderijen heb-ben in het Stedelijk Museum gehangen. Al zijn optredens in Nederland zijn uitverkocht. Hoe hij dat allemaal zo ver heeft gekregen.»

HUMO Niet makkelijk natuurlijk: een vader hebben die slaagt in alles wat hij doet.

SARAH «Vast en zeker niet.»

BORIS «Je vraagt je natuurlijk toch af: kan ik dat ook?»

SARAH «En daar kunnen we niet zomaar van uitgaan. Hij is wel ontzettend goed, maar je moet ook veel geluk hebben.»

BORIS «Ja, waren er geen mensen geweest die zo in hem hadden geloofd, dan had hij nu niet gestaan waar hij staat. Dat is ook wel belangrijk, dat ze dat in die reportage vermelden.»

HUMO Wat maakt Kamagurka tot Kamagurka?

SARAH «Hij is snel, alert, ad rem. Hij kan tijdens een optreden heel snel inpikken, in een minuut een tekening voor NRC Handelsblad maken. Ik vraag me soms echt af hoe het er in zijn hoofd aan toegaat.»

BORIS «Het bruist daar de hele tijd van ideeën.»

HUMO Welke rol spelen jullie in zijn leven?

SARAH «Ik denk dat wij heel be-langrijk zijn. Wij zijn z’n ontspanning, bij ons kan hij thuis zijn en gewoon onnozel doen, zonder dat hij Kama de entertainer moet zijn.»

BORIS «Ik denk toch dat het podium zijn echte huis is. Hij kan niet zonder. Op het podium is hij echt helemaal in zijn natuur.»

SARAH «Dat is waar. Maar hij is ook de beste vader die je je kan indenken. Hij steunt ons bij wat we ook doen. Als ik verpleegster had willen worden, had hij mij ook gesteund. Maar het is heerlijk dat we uiteindelijk dezelfde dingen leuk en interessant vinden, terwijl hij ons dat nooit heeft opgedrongen.»

HUMO Waarin is hij voor jullie een voorbeeld?

SARAH «Zijn overtuigingskracht. Dat hij heel overtuigend kan brengen wat hij doet, ook al twijfelt hij heel hard vanbinnen.»

BORIS «Ik maak voor een project op school ook een portret van mijn vader. Ik wist eigenlijk niet echt veel over hem, en wilde toch weleens weten hoe hij het allemaal had gedaan. Vandaar. Ik heb nu allemaal video’s opgezocht. Ik ben echt geschrokken: dat hij zo fel was, en zo wild.»

SARAH « We hebben beelden ge-zien van een optreden uit 1980. De meeste mensen in de zaal háát-ten hem gewoon. En toch bleef hij doorgaan. Ik weet niet of ik dat zou kunnen.»

BORIS «Zo heeft hij het gedaan: door zichzelf te blijven, altijd maar keihard door te duwen, te blijven gaan en zich van niemand iets aan te trekken.»

SARAH «Een Zeebroek mag nooit opgeven,’ dat heeft hij ons altijd gezegd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234