null Beeld

Onze Vrouw bezocht 'de enige plek ter wereld die in 2012 niet zal vergaan'

Bugarach, een afgelegen bergdorpje in Zuid-Frankrijk; iemand heeft het gerucht gelanceerd dat deze plek op 21 december 2012 - de dag dat de wereld zal vergaan volgens de Mayakalender - de enige op aarde is die de apocalyps zal doorstaan. Sindsdien wordt het overspoeld door esoterische toeristen, doemdenkers en newage-adepten. De burgemeester vreest voor een invasie.

ab

Diane-Eya

'Welkom lieve vriendin,' zegt de tengere, in het wit geklede vrouw met een stralende glimlach. Ze maakt een kleine buiging en houdt de handpalmen tegen elkaar voor haar borst, zoals een Tibetaanse monnik. Op blote voeten, met groen gelakte teennagels, trippelt ze voor ons uit naar de deur van haar huis, waar een grote boeddha en een christus broederlijk naast elkaar staan, omringd door een bloemenzee. 'Ik ben Diane-Eya, ik kom van de Groene Straal, en ik ben 28 jaar geleden vanuit de ruimte op aarde neergedaald. Ik was geen mens, maar een energie. Ik ben hier gekomen met een missie: het leven van een mens te leiden en de liefde van God door te stralen.'

Diane-Eya is één van de vele spirituele lichtwezens - een 'être de lumière', zoals veel new agers zichzelf noemen - die zich gevestigd heeft in de Aude, in de schaduw van de Pic de Bugarach. Velen beschouwen die grijze piek in de Corbières als een magische berg. Diane-Eya kwam er aan in 1993, lang voor de huidige golf van 2012-overlevers en doemdenkers. Aan de rand van het dorpje Laroque-de-Fa (152 inwoners) betrekt ze een alleraardigst huisje, volledig gewijd aan een mengelmoes van religieuze symbolen, samen met haar gezel Henri Guirand (76), gedecoreerd oud-strijder in Algerije. Hij is al twintig jaar magnetiseur en heeft naar eigen zeggen talloze mensen van kanker genezen met behulp van kwartskristallen en lichtfrequenties. Naast zijn genezerskabinet is een gebedsruimte ingericht voor de maagd Maria, Boeddha, de aartsengel Rafaël, en Groene Tara, de boeddhistische tegenhanger van Maria. 'Zij begeleiden mij in mijn aardse taak,' zegt Diane-Eya. Op de grond voor het altaar liggen offergaven: hopen verrimpeld fruit en groenten. En voor het raam prijkt een Chinese terracottakrijger. 'Maar die heeft geen speciale betekenis; hij bewaakt de deur,' zegt Diane-Eya.

De tuin is een paradijselijke plek. Een weelde van groen met een riviertje, koele schaduwplekken onder de bomen, een vijver met een fontein, Tibetaanse vlaggen met gebeden tussen de takken. De zon brandt hoog aan de hemel, er is geen zuchtje wind, alles straalt een onwezenlijke rust uit. Onze gastvrouw wenkt ons binnen in de koepeltent, die bekleed is met oosterse tapijten en kussentjes. 'Hier mediteren we,' zegt ze. 'Voelt u de energie die in deze ruimte hangt?' Er is ook een helderblauw ondiep zwembad, waar Diane-Eya voortdurend met een schepnet in roert om wespen - 'kleine schepsels van God' - van de verdrinkingsdood te redden.

Onze Vrouw zong een mantra mee en was zo attent dat even voor u op te nemen, beluister hier het geluidsfragment:

Wát er in 2012 precies zal gebeuren, daarover lopen de meningen uiteen.

Ene Gilles Sinquin heeft het over 'l'ascension planétaire' - de verheffing van de planeet. Hij heeft er een gelijknamige film over laten draaien op de Pic de Bugarach (een fragment kan u hieronder bekijken). Volgens hem zal er een kolossale hoeveelheid energie uit de kosmos op ons neerdalen, waardoor we in december 2012 van de derde naar de vierde dimensie zullen overgaan. Dat zal met allerlei fysieke ongemakken gepaard gaan, zoals brandende ogen, misselijkheid en nachtelijk zweten. Maar wie wil, kan al die vervelende bijwerkingen vermijden door bij hem een stage te volgen.

Elke maand organiseert Sinquin een zevendaags seminarie. De hoofdbezigheid is zwijgen en nietsdoen, zelfs niet glimlachen of elkaar aankijken. Het reglement zegt: 'Om elke opwinding in de hersenen te vermijden is het verboden om te roken, alcohol te drinken, seks te hebben, te lezen, te schrijven, te telefoneren of zijn gewone activiteiten zoals yoga uit te oefenen.' Ademen mag wel. Prijs: 480 euro. Sinquin wordt in het jaarrapport van Miviludes vermeld als een spirituele kwakzalver wiens theorieën met absolute omzichtigheid benaderd moeten worden.

'Ik heb Gilles nog gekend toen hij nog geen goeroe was, maar een loodgieter, en niet eens zo'n goeie,' vertelt een voormalige vriendin. 'Die jongen had geen nagel om zijn gat te krabben. Toen is hij plots met die theorieën over licht en liefde en de derde en vierde dimensie begonnen. In het begin was hij nog heel onhandig en stuntelig, dat zie je in de eerste films die hij gedraaid heeft: hij gedroeg zich helemaal nog niet als een charismatisch figuur. Maar zijn theorieën sloegen wel aan, en stilaan raakte hij gerodeerd. Hij liet zijn haar groeien, kocht een luxueuze campingcar en tourt nu in heel Frankrijk. Hij kent nu een onwaarschijnlijk succes met zijn cursus 'Zich voorbereiden op 2012', hij draait films en hij schrijft boeken. Niet zélf, want hij kan geen drie woorden schrijven zonder fouten.'

Lees het volledige artikel in Humo 3698 van 19-07-'11

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234