null Beeld

Onze Vrouw in het land van de vliegende pannenkoeken [2]

In 1968 arriveerde ingenieur Jean de Rignies, in de streek van de Pic de Bugarach, in Zuid-Frankrijk. Een naam als een klok in de wereld van de ufologie: door hem gelooft meer dan één sterveling dat de geheimzinnige berg een basis is voor ruimteschepen en buitenaardse wezens.

Annemie Bulté

De Rignies stierf in 2001 en liet een zwerm ufologen achter bij de brullende berg van Bugarach. En af en toe, héél af en toe, zien die ze vliegen.

'Dat hele ufogedoe is eigenlijk begonnen met één vreemde snoeshaan, een zekere Jean de Rignies, die in 1968 hier in de streek arriveerde,' vertelt Jean-Pierre Delord, de burgemeester van Bugarach. De Rignies was ingenieur van opleiding, en geobsedeerd door het heelal en de sterren. Op een dag kwam hij zoeken naar een vergeten vallei. Zijn spirituele gids, Philippe de Lyon (een bekende genezer uit de negentiende eeuw, red.), had hem de weg gewezen naar de Pic de Bugarach.

'Vlak bij de berg, aan de bron van de rivier de Salz, vond hij een ruïne van een abdij en een kasteel,' vertelt Yannick Prouteau, die de inmiddels overleden Jean de Rignies goed gekend heeft.


Yannick Prouteau «Toen hij de plek zag, kreeg hij een emotionele schok, alsof hij ze al zijn hele leven had gekend. Toen heeft hij daar op de oude ruïnes zijn huis gebouwd, net buiten het dorpje Bugarach. Daar heeft hij geleefd tot zijn dood in 2001. Hij was 83 en moegeleefd. Jean is trouwens vlak na 11 september gestorven aan een hartaanval. Hij maakte tegen mij nog de bedenking dat de Derde Wereldoorlog begonnen was. Hij had al een tijd het gevoel dat er grote veranderingen op stapel stonden. Hij was een visionair, en een erg sympathieke man.»

De Rignies was ervan overtuigd dat onder zijn huis een ondergrondse ufobasis zat, die zich kilometers ver uitstrekte. Hij groef een oude glasoven uit omdat hij dacht dat het één van de ingangen naar de basis was, en hij maakte geluidsopnames van bromtonen die uit de grond kwamen en die volgens hem afkomstig waren van ufomotoren. De buitenaardse wezens die eraan werkten waren afkomstig van Orion.

HUMO De Rignies was ingenieur. Hoe kwam hij plots bij de ufologie terecht?
Yannick Prouteau «Hij was al zijn hele leven ervan overtuigd dat we niet alleen zijn in het heelal. Maar dé trigger was een ontmoeting met buitenaardse wezens in de Marokkaanse woestijn. In 1968 was hij daar aan het werk op een bouwwerf. Op een dag, toen iedereen al naar huis was, verscheen er een ruimteschip en hij communiceerde met de inzittenden via telepathie. Hij beschreef ze als mensachtig, maar groter en lichtgevend. Ze kwamen van Orion, van de ster Betelgeuze. Het was best grappig: de wezens vertelden dat ze verdwaald waren en per ongeluk op aarde waren terechtgekomen; ze hadden zich van zonnestelsel vergist. De Rignies, die toen al een passie had voor astronomie, kende de kaarten van de sterrenstelsels uit het hoofd en zette hen weer op de goede weg.
Zijn leven was duchtig door elkaar geschud door de ontmoeting en sindsdien kreeg hij boodschappen van een spirituele gids, Philippe de Lyon, die hem de opdracht gaf om naar een verloren vallei te gaan zoeken. Waarna hij hier terechtkwam. De ruïne die hier stond was door iedereen vergeten.
Door zijn aanwezigheid kwamen er steeds meer ufologen naar de streek. Jean was een veelgevraagd spreker op ufocongressen, waar hij altijd over Bugarach sprak. Hij was ervan overtuigd dat de hele regio een speciale band had met het buitenaardse leven.»

HUMO Hebt u zelf ooit het ondergrondse geluid gehoord waarover hij het altijd had?
Yannick Prouteau «Verschillende keren, want het kwam altijd terug. Het was erg luid, alsof je in een drukkerij vol draaiende persen stond. In sommige kamers van zijn huis kon je het horen, in andere niet.»

HUMO Kon er geen andere verklaring zijn dan een ondergrondse ufobasis?
Yannick Prouteau «Er waren allerlei hypothesen: dat het veroorzaakt werd door magnetische velden, of door de ondergrondse rivier, maar de Rignies bleef bij de ufoversie.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3699 van 26-07-'11

Lees ook: Onze Vrouw bezocht \'de enige plek ter wereld die in 2012 niet zal vergaan\'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234