'Wij doen hier niks anders dan denken en praten over vibrators en orgasmes’

'Club Flo'De dildofabriek

Onze Vrouw tussen piemels van plastiek: op bezoek in de dildofabriek

'Wij doen hier niks anders dan denken en praten over vibrators en orgasmes’

Vanavond start ‘Club Flo’ op VTM2. Het is de eerste keer voor Flo Windey als talkshowhost. Samen met Lauren Versnick praat ze dan ook over ‘de eerste keer’. En verder gaat ze, ook voor de eerste keer, haar eigen dildo’s maken en VR porno kijken. Enkele jaren geleden bezocht Onze Vrouw een dildofabriek. Lees haar relaas.

stefanie de jonge

(Verschenen in Humo op 25 december 2017)

‘We hebben hier maar één doel: het perfecte orgasme,’ zegt Simone Kalz. Ik bevind me in Bremen en ben omringd door fluoroze, -blauwe en -groene designvibrators met namen als Darling Devil, Moody, Delight en Gigolino. Ik voel me als een kind in een snoepwinkel. Dit is het zenuwcentrum van de Fun Factory, de enige Europese fabrikant van seksartikelen, die bijna uitsluitend gerund wordt door vrouwen.

Simone Kalz staat aan het roer van de Fun Factory. De Fun-vrouwen bedenken, ontwerpen, testen en perfectioneren wat zij hun ‘esthetisch liefdesspeelgoed’ noemen met hun ziel, hart en andere lichaamsdelen. En dat loont. Ze verschepen containers vol met hun speeltjes naar China – daar waar nota bene al het andere trillende seksspeelgoed vandáán komt. Welke industrie doet hen dat na?

‘Kijk,’ zegt Kalz, ‘onze nieuwste uitvinding.’ Ze toont op haar computer de evolutie van een wonderlijke rode fallus: de schacht van de vibrator loopt taps toe en op de top zit een soort gespleten tongetje waarvan de twee delen razendsnel heen en weer gaan als je de motor start.

HUMO Zoiets heb ik nog nooit gezien!

SIMONE KALZ «Super, hè. We hebben ’m Volta gedoopt, omdat het effect op de clitoris electrifying is.»

HUMO Hoe kom je in hemelsnaam op het idee van die tongetjes?

KALZ «We doen hier niks anders dan denken en praten over vibrators en orgasmes. We hebben hier een pool van vijftig vrouwen die we voortdurend nieuwe ontwerpen meegeven om te testen en die we daarna interviewen over wat ze nog missen, waar ze nog naar verlangen, wat ze anders zouden willen... Van hen hoorden we dat een botte, trillende top van een vibrator niet ideaal is om de clitoris mee te stimuleren. Je kan een hele vibrator geen uur lang op je clitoris verdragen, dan is die dood voor de rest van de week. In de clitoris zitten negenduizend zenuwen, als je daar te lang te veel vibratie op zet, schakelen die zichzelf uit en ze doen er heel lang over om zich te herstellen. De perfecte stimulatie moest dus klein en fijn zijn, maar wel intens. Vandaar de tongetjes.»

HUMO Werken ze?

KALZ «Werken ze!? We hebben geen enkel testexemplaar teruggekregen! (lacht) Kijk (pakt een blauwe Lady Bi), deze hebben we gemaakt om alle gevoelige plekken tegelijk te kunnen raken. Om te beginnen de a-plek.»

HUMO De a-plek? Ik weet nog maar net mijn g-plek goed te vinden.

KALZ (roept naar haar assistent) «Kristy, breng de 3D-dwardoorsnede van de vagina eens! Hij staat op de plank naast de keuken.»

KRISTY STAHLBERG (met 3D-dwarsdoorsnede van de vagina) «Kijk, hier vlak voor de baarmoeder, iets dieper in de vagina dan de g-plek, maar wel ook aan de bovenkant, zit je a-plek. Mannen kunnen die met de ‘kom hier’-vinger bewerken. De kromming aan de bovenkant van de Lady Bi heeft hetzelfde effect.

Ava Oiknin komt er ook bij zitten. Zij is psychologe en leidt alle upperdare-consulentes op. Fun Factory heeft een heel specifieke visie op hun upperdareparty’s – u weet wel, de Tupperwareparty’s met seksspeeltjes in de plaats van plastic dozen.

AVA OIKNIN «Het motto van onze party’s is: 80 procent fun en 20 procent educatie, maar zodra we het gesprek over de g-plek en de a-plek hebben geopend, is het hek meestal van de dam en beginnen vrouwen elkaar als gekken uit te vragen: ‘Weet jij waar je g-plek zit en wat je ermee moet doen?’ Sommigen ontdekken het bestaan ervan voor het eerst, anderen zijn blij dat we hun uitleggen wat je ermee moet aanvangen.

»We hebben tegenwoordig ook altijd 3D-modellen van een clitoris mee, speciaal door Fun Factory ontworpen: één in rusttoestand en één in erectie. De meeste vrouwen vallen van hun stoel als ze zien hoe groot die is. Het merendeel weet niet dat de clitoris de vorm heeft van een octopus, waarvan alleen het kopje naar buiten steekt maar waarvan de benen langs de hele vaginawand liggen.»

KALZ «Wij werken nauw samen met artsen, en we bestuderen met hen de anatomie in detail om onze apparaten zo bevredigend mogelijk te kunnen buigen, kneden en toerusten. De tip van de Lady Bi is gebogen en een beetje dunner om de a-plek goed te kunnen raken. In het midden is hij juist dikker zodat hij meer oppervlakte raakt en de benen van de clitoris kan stimuleren. Daarom zit er niet alleen een motor onderaan in het handvat, zoals bij de meeste vibrators, maar hebben we een tweede motor in de schacht gestoken, zodat hij daar ook trilt.»

STAHLBERG «Maar het nieuwste van het nieuwste is deze! De Stronic G. (toont opgewonden een eenvoudig exemplaar met bovenaan na een lichte kromming een dikke stootknobbel) Dit hebben vrouwen echt nog nóóit meegemaakt! Je hebt er je handen niet voor nodig en als je ’m aanzet, vraag je je af: ‘Huh? Waar is de man die mij hier verwent?’ Dit is namelijk geen vibrator maar een pulsator, hij beweegt heen en weer, zoals een man die stoot, zeg maar.»

HUMO Oei, dat gaan mannen niet graag lezen, een vibrator die hen zomaar even vervangt.

STAHLBERG «Hij vervangt de man die al een orgasme heeft gehad en even op adem komt – laten we het zo zeggen (lacht). Je gebruikt hem met de kromming naar boven, en je raakt dan precies je g-plek die, weten we, niet door vibraties maar juist door die pulserende beweging in opperste staat van opwinding raakt.

»Mannen zijn trouwens al lang niet bang meer dat onze speeltjes hen bedreigen. Hier komen ze ons ook allemaal vragen: ‘Wat moet ik nu voor mijn vriendin kopen?’»

HUMO Werken hier ook mannen?

KALZ «Natuurlijk! Ik heb hen op mijn ontwerpafdeling echt nodig. Ze stellen onze vrouwenpool heel gerichte vragen: ‘Wat voel je als je je vinger daar zet? En hoe beweeg je ’m dan precies?’ Heel direct, heel technisch, heel gefocust, echt beter dan wij.

»Je weet toch dat de oprichters van Fun Factory twee mannen waren? Ook al waren het hun vrouwen die met het idee kwamen. Kom, ik zal je voorstellen aan één van hen, Michael Pahl


GAT IN DE MARKT

Op weg naar het hoofdkwartier werp ik nog snel een blik op de schattige Darling Devil, een vibrator met duivelshoorntjes en de voorloper van de Volta, en de Wicked Wings, met trillende vleugeltjes ter hoogte van de clitoris. Ik maak in mijn hoofd alvast een lijstje met kerstbestellingen.

We passeren een muur vol designawards, die Fun Factory bijna elk jaar wint met zijn vooruitstrevende vormgeving, en komen opeens in een betonnen gang met een zwaarbeveiligde deur. Ik moet mij omdraaien als Simone Kalz de geheime code intikt.

KALZ «Sorry, maar de concurrentie zou niets liever willen dan weten wat hier allemaal wordt uitgevonden.»

Na de tweede beveiligde doorgang sta ik ineens in een ateliertje met een rommelige werkbank, waaraan een man zo geconcentreerd zit te prutsen dat hij ons niet hoort binnenkomen. Hij kijkt verschrikt op als Kalz hem op de schouder tikt. Michael Pahl is elektrotechnicus en toen hij afstudeerde, had hij er geen idee van dat hij de wereld zou veroveren met seksspeeltjes, legt hij uit terwijl hij zijn soldeerbout weglegt.

MICHAEL PAHL «De vrouw van mijn vriend Dirk (Bauer, medeoprichter, red.) was in 1995 begonnen met een winkeltje in luxelingerie. Op een avond zei ze dat ze graag vibrators wilde verkopen, maar ze kon niks vinden dat er ook maar een beetje aantrekkelijk uitzag. Mijn vrouw, die tot mijn verbazing ook op zoek was, had dezelfde klacht: ‘Ze zijn allemaal plakkerig, veel te realistisch, veel te vleeskleurig en er zitten te veel dikke aders op. Bah.’

»De avond erop zaten Dirk en ik samen aan de keukentafel bier te drinken. Er lag Play-Doh-klei van de kinderen op tafel. Opeens zei ik: ‘Zullen we onze vrouwen eens verrassen en proberen om een dildo naar hun zin te maken?’ Ik had al wat op en zei: ‘Ze willen geen vleeskleur, dus ik dacht aan iets in het blauw,’ en ik pakte een stuk blauwe klei. De vorm moest speels zijn, niet mannelijk, en mocht in niets op een penis lijken, hadden ze gezegd. Opeens zag ik een dolfijn voor me, één die op zijn staart staat.

»Ik ben beginnen te kneden en een halfuur later was hij af: een blauwe dolfijn, die op zijn staart stond en met zijn neus omhoog naar de hemel keek. De dolfijn leek eigenlijk meer op een pinguïn, maar toen ik hem aan onze vrouwen liet zien, waren ze dolenthousiast. Zo één wilden ze. Het liefst meteen.

»Dirk en ik hebben toen een mal gemaakt, we zijn in medische groothandels siliconen gaan kopen en hebben onze eerste pinguïn gegoten. De dag erop stond hij voor een, naar ons idee, belachelijk hoge prijs – 50 euro – bij Dirks vrouw in de etalage. Een uur later was hij verkocht. We hadden nog wat siliconen over en maakten er nog één. Ook die was meteen weg, maar het drong nog niet tot ons door dat we een gat in de markt hadden gevonden.»

HUMO Jullie? Het zijn eigenlijk jullie vrouwen die dat gat gevonden hebben.

PAHL «Ja, het is hun idee. Maar wij deden wel het werk, hè (lacht). Op den duur kwam alles in een stroomversnelling. Vriendinnen van onze vrouwen bestelden allemaal pinguïns en ook andere lingeriewinkels wilden onze dildo verkopen. Aan de keukentafel haalden we maar een productie van één per dag. We hebben toen een ateliertje van 5 bij 5 meter gehuurd en een vriend in dienst genomen om te helpen met gieten. Maar de interesse bleef groeien. We kregen ook steeds vaker de vraag of we de pinguïn niet konden laten trillen. Ik heb toen een motortje in elkaar geknutseld. Die trillende pinguïns vlogen de deur uit.

»De televisie is op een gegeven moment een reportage komen maken en toen was het hek van de dam. Een groot postorderbedrijf bestelde 250 pinguïns. We sloegen volledig in paniek. Zoveel dildo’s gieten, daar zouden we zeker een half jaar voor nodig hebben! Dirk en ik waren net afgestudeerd en we hebben toen gezegd: ‘We gaan ons een jaar op de pinguïn smijten en zien of we ervan kunnen leven.’

»In 1996 hebben we Fun Factory opgericht. Ik weet nog dat ik voor mijn verjaardag een speelgoedvrachtwagen kreeg met Fun Factory erop en dat iedereen toen flink gelachen heeft: alsof ze ooit ergens zoveel pinguïns nodig zouden hebben. Geen seconde hebben we toen gedacht dat we er ooit containers vol van zouden verschepen, zoals nu het geval is.»

HUMO Jullie zijn de enige fabrikant die flexibele siliconen gebruikt.

PAHL «Heel kleurrijke, medische siliconen, ja, die je lichaam zonder problemen 28 dagen lang zou kunnen verdragen. Alle andere vibrators en dildo’s zijn hard, maar het ergste is dat er uit China veel rommel uit pvc komt, waar weekmakers in zitten. Dat is zo giftig dat, als je zo’n speeltuig hier een dag op deze houten werkbank zou leggen, er een vieze vlek rond zou ontstaan door de chemische reactie.

»In 2006 heeft de Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) in Delft in opdracht van Greenpeace Nederland onderzoek gedaan naar seksspeeltjes. In 80 procent van de vibrators, dildo’s en buttplugs zaten hoge concentraties ftalaten, een kankerverwekkende stof die je lever, nieren en vruchtbaarheid kan aantasten. De Europese Unie heeft ftalaten of weekmakers in kinderspeelgoed verboden wegens de directe blootstelling van gevoelig weefsel aan bijtringen en sabbelspeeltjes, maar seksartikelen, die ook bedoeld zijn voor inwendig gebruik, mogen die gifstoffen nog steeds bevatten. Dat daar niets aan verandert, daar sta ik echt versteld van.»

‘Het zijn de stille, onopvallende meisjes die weten wat ze willen en meteen de beste stuks bestellen.’ Beeld
‘Het zijn de stille, onopvallende meisjes die weten wat ze willen en meteen de beste stuks bestellen.’

Ik wil de grootste

HUMO Jullie hebben je succes voor een stuk ook te danken aan de serie ‘Sex and the City’, die in 1998 begon, twee jaar nadat jullie waren gestart.

PAHL «Dat is waar. In die tijd zijn we zo hard gegroeid dat het bijna niet gezond meer was. Allemaal door die beroemde scène waarin Carrie (het personage van actrice Sarah Jessica Parker, red.) een seksshop binnengaat en daar de bekende vibrator The Rabbit Pearl ziet. Ze roept: ‘Oh, it’s a rabbit!’, ze koopt ’m en bezingt er achteraf de geneugten van.»

HUMO Dat heeft het taboe stevig de vernieling in geholpen.

STAHLBERG (die me komt halen voor de rondleiding) «Dat taboe is nog geen geschiedenis, hoor.»

HUMO Nee, dat is waar. Ik woon tegenover een café en toen ik voorstelde om op het gelijkvloers een Fun-winkel te beginnen, zei iedereen – progressief en artistiek als ze waren – dat ze daar nooit zouden binnengaan als iemand hen vanuit het café zou kunnen zien. Ik stond versteld. Jullie prachtig ontworpen, hippe, twee etages tellende flagshipstore in Berlijn is toch heel druk bezocht?

STAHLBERG «Ja, maar die ligt aan de Oranienburgerstrasse waar het altijd vol toeristen loopt, allemaal mensen die jou niet kennen. We hebben in München ook een shop geopend en daar zitten we wel met het probleem dat mensen niet binnen durven. En als ze wel komen, hebben ze altijd een grote handtas mee om hun aankopen in te laden. Ze willen zeker geen ‘Fun Factory’-tas. Hoe mooi die ook is, ze willen daar niet mee op straat gezien worden.»

Het is tijd voor de rondleiding. Samen met twaalf Fungirls – consulentes – mag ik de fabriek in, en het eerste wat we te horen krijgen, is: we mogen allemaal een eigen pinguïn gieten! Dertien vrouwen slaken een gilletje en raken zo opgewonden dat ze de fabriek bijna binnenhuppelen. ‘We lijken wel kinderen van 8 die in de pakjesboot van Sinterklaas worden losgelaten,’ zegt er één en ik voel me betrapt. ‘Ik wil de grootste! Ik wil de grootste!’ roept een Fungirl als ze ontdekt dat de pinguïnmallen die voor ons klaarstaan niet allemaal dezelfde maat hebben. Ik moet het doen met een middenmaat, maar wanneer ik ’m even later met veel moeite uit de mal heb losgetrokken, ontdek ik dat die wel krommer is. Haha! Dat heeft ook weer z’n voordelen.

Ondertussen bestudeer ik de Fungirls. Het zijn allemaal heel gewone vrouwen: een verpleegster, een vroedvrouw, een boekhoudster, één van hen zit in het leger, één is zelfstandige, één is zwanger, één is net bevallen. Ik vraag de gezellige ronde moeder met de baby op haar buik voorzichtig of haar party’s een beetje lopen. ‘Prima,’ zegt ze. Ik zie haar nu niet meteen wild met speelgoed in de weer gaan, maar vraag toch of ze een favoriet speeltje heeft. ‘Natuurlijk,’ zegt ze, ‘de ‘Bouncer’, de dildo met de drie bewegende ballen erin. Die is geweldig! Ik heb er mijn bevalling mee in gang gezet.’

HUMO Pardon?

FUNGIRL 1 «Ja, ik was hoogzwanger en dacht: ‘Goh, ik zou voor de bevalling toch nog graag even...’ Dus ik roep mijn man en we beginnen eraan. Ik pak er op een gegeven moment de ‘Bouncer’ bij. En ik ben nog niet goed en wel bezig of ik krijg mijn eerste wee. Je weet toch dat je met een dildo je bevalling in gang kan zetten.»

Dat wist ik dus niet, neen.

'Fun Factory opende een flagshipstore in Berlijn: 'Die winkel is drukbezocht, maar mensen lopen liever niet met een zak van Fun Factory op straat’ Beeld
'Fun Factory opende een flagshipstore in Berlijn: 'Die winkel is drukbezocht, maar mensen lopen liever niet met een zak van Fun Factory op straat’

Hoogtepunten

Ik druip een beetje af en zoek mijn heil bij de jonge soldate. Hoe kwam zij erbij om Fungirl te worden?

HUMO Ben je een gebruiker?

FUNGIRL 2 «Best wel. Ik heb zelfs een pinguïn. Die kreeg ik negen jaar geleden in de mess. Ik was de enige vrouw in onze sectie, en de eerste keer dat ik de mess wou binnenstappen, zaten alle mannen er porno te kijken. Ik heb meteen de deur weer dichtgetrokken. Op mijn verjaardag hebben ze me dan die dildo gegeven, zo van: als wij naar porno kijken, heb jij ondertussen ook iets te doen.»

HUMO Echt? Dus als zij porno keken, trok jij je terug.

FUNGIRL 2 «Ondertussen kijk ik gewoon mee porno met de mannen. En dat doe ik nu ook met mijn man. Ik ben eigenlijk heel verlegen, maar tijdens de Funparty’s leef ik op en ik merk dat alle vrouwen die daar zijn dat ook doen.»

Oké dan. Ik schuif op naar een hele stille vrouw met pantoffels aan, een moederlijk type lijkt me. Ik zeg haar dat het me opvalt dat de Fungirls allemaal heel gewone vrouwen lijken maar toch wel een verrassende kant hebben.

FUNGIRL 3 «Ja, op die party’s zie je altijd dat de vrouwen die er sexy uitzien en hun mond vol hebben over standjes dit en mannen dat, uiteindelijk niet veel kaas gegeten blijken te hebben van waar het om gaat bij seks. Het zijn de stille, onopvallende meisjes die weten wat ze willen en meteen de beste stuks bestellen.»

HUMO Wat is het beste stuk?

FUNGIRL 3 «De ‘Bouncer’. Daar kan ik tijdens mijn party’s niet over zwijgen. Door de drie ballen in die dildo, die je met je spieren vanbinnen kan bewegen – eerst één bal, dan twee tegelijk, dan drie – leer je er elk deel van je vagina mee te beheersen. Echt geweldig. Die Bouncer is zo’n goeie investering.»

OIKNIN «Ze heeft gelijk met wat ze zei over sexy vrouwen met veel praatjes. De verkoop van speeltjes ligt in Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld veel lager dan in het Noorden. Hoe meer de seksualiteit aan de buitenkant zit, zoals in het Zuiden – strakke rokken, dieper uitgesneden T-shirts – hoe vaker het daarbij lijkt te stoppen en hoe minder die van binnen wordt beleefd.»

Als het aan Oiknin lag, beleefden we elke dag de meest geweldige hoogtepunten. Na de rondleiding gaan we naar de leszaal en haalt Oiknin haar 3D-clitoris boven om de Fungirls, ter voorbereiding op hun volgende party, uit te leggen waarom de ‘Stronic G’ is uitgevonden; hoe zijn pulserende beweging de g–plek masseert en hoe hij tegelijkertijd met zijn botte kop klieren blokkeert, die daardoor vollopen. Tijdens het orgasme ontspannen die klieren en brengen zo een ejaculatie teweeg. ‘Ah ja,’ zegt de moeder terwijl ze haar baby zoogt, ‘ik ejaculeer altijd.’

Ik geef het op. Wil alleen nog maar inkopen doen. Ik zie, als ik het assortiment afloop, dat er behalve het al wel bekende duospeelgoed, er nu ook vibrators zijn voor mannen: ingewikkelde apparaten die de prostaat masseren. Rebecca Verreth, het opperhoofd van alle Fungirls in België, Luxemburg en Frankrijk, noteert mijn bestelling maar ziet me aarzelen.

HUMO Ik krijg opeens een beeld voor mij van twee mensen, ieder met zijn eigen apparaat. Dat kan toch de bedoeling niet zijn.

REBECCA VERRETH «Ben je gek! Dit is topspeelgoed, maar een toy is natuurlijk geen mens en het is niet alleen maar je orgasme dat je een goed gevoel geeft. Daarvoor heb je een blik nodig, een arm, een grap om samen te lachen en te genieten.»

Kom, denk ik, tijd om naar huis te gaan.

www.funfactory-party.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234