Oogjes toe en snaveltje dicht, maar niet te lang: 'Elke nacht tien uur slapen beschouwen we echt niet als normaal'
Dat te weinig slaap niet gezond is, wisten we al, maar volgens een studie in het Journal of the American Heart Association blijkt dat lang slapen óók niet goed is voor de gezondheid.
Johan Verbraecken (medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA) «Lang slapen kan wijzen op gezondheidsproblemen zoals psychiatrische aandoeningen, hartkwalen en andere ziekten die gepaard gaan met vermoeidheid. Het langer slapen op zich verhoogt dus niet je kans op overlijden. Je hebt wel patiënten met slaapapneu, dat zijn mensen die stoppen met ademen in hun slaap. Een deel is nooit uitgerust en heeft de neiging om langer te slapen. Slaapapneu verhoogt wel de kans om te overlijden. Eén op de zeven patiënten sterft binnen de twaalf jaar.»
HUMO Als je langer in bed ligt, zijn je spieren langer inactief. Dat zou niet goed zijn voor de fysieke gezondheid.
Verbraecken «Dat valt best mee. Als je langer in bed ligt, heb je wel meer lichte slaap, en die wordt geassocieerd met een verhoogde kans op ademstops. Apneu komt niet voor in de diepe slaap, wel in de lichte slaap en de droomslaap. Je hebt meer droomslaap in het tweede deel van de nacht, dus als je lang in bed ligt, loop je een grotere kans op hartritmestoornissen.»
HUMO Waarom hebben sommigen minder slaap nodig?
Verbraecken «Dat is genetisch bepaald. In families zie je vaak allemaal kortslapers of langslapers. Wat ook speelt, is de gevoeligheid van de hersenen voor slaaptekort. Mensen die er amper hinder van ondervinden, zullen minder lang in bed blijven liggen.»
HUMO Zijn er ook onder- en bovengrenzen aan het aantal uren slaap?
Verbraecken «Minder dan zes uur is voor de meeste mensen te weinig. Een minderheid komt met vijf uur of minder toe: 3 à 5 procent van de bevolking. De bovengrens voor een volwassene is tien uur slaap. Kinderen slapen langer, de meeste bejaarden hebben aan zes uur genoeg.
»Als je ’s morgens wakker wordt en je voelt je uitgerust, heb je in principe genoeg slaap gehad. Voel je je elke ochtend vermoeid, dan moet je een paar dagen wat langer in bed blijven liggen en zien wat dat geeft. Voor volwassenen is de gemiddelde slaapduur zevenenhalf uur, maar een 18-jarige mag gerust negen uur slapen.»
HUMO Te weinig slaap is ook niet goed.
Verbraecken «Slaaptekort kan leiden tot obesitas, diabetes en hartproblemen, een toename van het hongerhormoon en een afname van het verzadigingshormoon in het bloed. Daardoor ga je meer eten, en langer dooreten. Er zit ook meer adrenaline en stresshormoon in je bloed. Dat verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en op hart- en vaatziekten.»
HUMO Een volwassene die tien uur slaap nodig heeft, moet zich zorgen maken?
Verbraecken «Ja. Dat beschouwen we echt niet als normaal.»
HUMO Wij maken morgen een afspraak bij de dokter!