null Beeld

Ook Dr. De Zeulder wuift Jan Hautekiet uit

Het wereldnieuws werd wekenlang beheerst door een ambtenaar die na veertig jaar met pensioen gaat. Daardoor raakte het échte nieuws een beetje ondergesneeuwd: er is alweer een nieuwe eetstoornis aangetroffen. Ze luistert naar de fraaie naam orthorexie. Wie is zij, waar komt zij vandaan en welke verwoestingen richt zij aan? Een deskundige legt het haarfijn uit.

Hugo Matthysen

'Waarom gaat een kerngezonde ambtenaar op zijn 63ste met pensioen?'

HUMO Wat is orthorexie?

Dr. Koen De Zeulder «Een ramp voor de omgeving van de patiënt! Maar nu je er toch over begint, wat was de verborgen agenda achter al dat feestgedruis rond het pensioen van Jan Hautekiet? Dat zou uw blad zich eens mogen afvragen.»

HUMO Ik heb het gevoel dat u het antwoord weet.

De Zeulder «Die man was drie weken lang non-stop op alle openbare zenders. Pleinen liepen vol voor flutconcerten toen hij daar kwam aangefietst. Zelfs de dood van Lady Diana kreeg destijds niet zoveel aandacht als het administratieve heengaan van de Lange. Wie heeft de budgetten om dat allemaal te betalen? De VRT alvast niet. En wie kan zulke massa’s mobiliseren? De vakbonden! Hautekiet is hun pion.»

HUMO Wat hebben de vakbonden daarmee te maken?

De Zeulder «De epidemische feestelijkheden vielen perfect samen met de discussie over de zware beroepen. Daarmee was de toon gezet. De massa kreeg ingepeperd dat het normaal is dat een kerngezonde ambtenaar – dagelijkse fietstochten onderstrepen dat – op zijn 63ste met pensioen gaat. Een sterk staaltje indoctrinatie. Zo wordt het evident dat een verpleger van 50 zijn verdere leven wijdt aan petanque, barbecueën en met de hond gaan wandelen. Zelfs de N-VA had niks in de gaten.»

HUMO Goed. Maar wat is orthorexie?

De Zeulder «Dwangmatig gezond willen eten. Maar het gaat verder. Ken je kweepeerolie? Vast niet. Wel, dat is de olie van de kweepeer. Kost een goeie 50 euro voor een zakflesje. Half Antwerpen smeert daar inmiddels de ketting van zijn bakfiets mee, omdat het gerucht gaat dat de verkeerslichten dan op groen springen als je komt aangereden.»

HUMO Dat gelooft toch niemand?

De Zeulder «Toch wel. Het verstand van die mensen wordt langzaam maar zeker ondermijnd door eenzijdige voeding. Als je geen gluten eet, gaat je redeneervermogen eraan. Ik ontmoette onlangs een man die beweerde dat je glaucoom krijgt als je vaak door dubbelwandige ruiten kijkt. Ik heb hem een wedervraag gesteld: ‘Sta je op een glutenvrij dieet?’ Het antwoord was uiteraard bevestigend.»

HUMO Overdrijven is nooit goed, maar er zijn toch problemen met onze voeding? Die microplastics in onze oceanen, bijvoorbeeld?

De Zeulder «Dat heeft ook zijn goede kanten, hoor. De eilanden van Micronesië bevinden zich midden in een oceaan van plastic rommel. De mensen leven daar van vis en zeewier. En koraal, als ze zin hebben om op iets hartigs te knabbelen. Hun gestel heeft zich aangepast aan de vervuiling, met dank aan meneer Darwin. Het Micronesische skelet bestaat inmiddels al voor meer dan de helft uit buigzaam plastic. Kinderen smijten zich er met plezier op het asfalt vanuit een hoge palmboom. Ze breken geen botten, en ze stuiteren zelfs een paar keer op en neer. Dat is leuk voor die kids. En veel gezonder dan urenlang op de iPad knoeien met een boekweitshake met rabarberpitten ernaast. Dus: laat de natuur gewoon haar gang gaan, alsjeblief.»

HUMO Moeten we ons dan niets aantrekken van de vervuiling?

De Zeulder «Ik zal een wedervraag stellen. Een verstandige vraag, zoals je dat van mij gewend bent. De vraag is: moeten we onze kinderen nog naar school sturen? Want daar lopen ze massaal salmonella op, zoals onlangs nog maar eens bleek.»

HUMO Nu misbruikt u kinderleed om uw gelijk te halen.

De Zeulder «Dat zijn sterke bewoordingen! Nee, integendeel, ik had erg te doen met die kinderen. Wekenlang hadden ze op school Franse chansons en nummers van The Scabs ingeoefend, want dat hoort Jan Hautekiet graag. Ze zouden plaatsnemen langs de fiets-o-strades, en zingen en met zelfgemaakte vlaggetjes zwaaien terwijl de pensioenheld voorbijfietste. Dat viel allemaal in het water. Door die salmonella. Heel traumatisch. Gelukkig heeft de VRT haar hart getoond. Begin september, als de scholen weer opengaan en het nog mooi weer is, wordt dat hele uitwuiven van Jan Hautekiet overgedaan. ‘Dat wordt een groot succes, want ons publiek houdt van herhalingen,’ zeggen ze daar.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234