null Beeld

Ook getest op mensen

Wie dacht dat je honderd wordt als je maar genoeg probiotica naar binnen werkt, moet dringend eens naar 'Ook getest op mensen' kijken. En idem dito voor wie in de waan verkeert dat verse groenten veel gezonder zijn dan diepvriesprak. Geen enkele populaire misvatting gaat het gezondheidsmagazine op één uit de weg. Maar niet elke gemeenplaats is fout, weet presentator Marcel Vanthilt.

HUMO Ik herinner mij levendig een thema uit het vorige seizoen: 'Beïnvloedt seks voor de wedstrijd de sportieve prestaties?' Wat jij, Marcel?

MARCEL VANTHILT «Mijn enige sportieve prestatie is seks, dus eigenlijk doe ik het tijdens de wedstrijd. En dat valt reuze mee! Maar voor sportlui valt het tegen: je bent dan net iets minder geconcentreerd, je staat niet helemaal op scherp, je loopt er wat slapjes bij, zal ik maar zeggen. Volgens sportdokter Kris Goossens is het fysiek gesproken dan ook geen aanrader: tijdens het rampetampen verbruik je veel energie, en die kun je daarna niet meer op het sportveld gebruiken.

»We hebben ook een test gedaan om te zien of reclame met een erotisch tintje het koopgedrag beïnvloedt. Willen mannen meteen iets hébben als ze seksueel geprikkeld worden? Eén groep mannen kreeg vrouwen te zien die lingerie showden, een andere groep mannen niet. En het werkte wonderwel! De proefpersonen dachten dat wij gewoon wilden weten of die vrouwen hen opwonden, maar de eigenlijke test kwam pas daarna. Iemand van de productie zei: 'Er zijn twee mogelijkheden: ofwel krijg je je vergoeding nu meteen, ofwel storten we het over twee maanden op je rekening.' En wie halfnaakte vrouwen voor zijn neus had zien defileren, wou absoluut nu direct zijn geld!

»Dat soort onderwerpen kan absoluut geen kwaad voor een tv-programma, denk ik. Misschien is het een beetje frivoler dan strikt noodzakelijk, maar het maakt de mensen vrolijk en blij, ze zitten tenminste niet opgefokt voor hun tv.»

HUMO Een ander onderwerp uit het vorige seizoen: 'Worden vrouwen sneller dronken dan mannen?'

VANTHILT «Ja, dat is ronduit bewezen! Dat komt doordat vrouwen meer vet en minder spieren hebben dan mannen. In spieren zit meer water dan in vet, dus wordt de alcohol sneller verdund. Maar dat zijn natuurlijk maar gemiddelden: een berin van een Oost-Duitse atlete zal minder snel onder tafel liggen dan een lilliputter uit Kemzeke.»

HUMO Nóg een vraagje dat ons persoonlijk sterk interesseerde: 'Zijn wij te proper?'

VANTHILT «Tja, hoe ging dat nu weer... O ja, het ging over allergieën! En de conclusie was dat je als kind maar beter blootgesteld wordt aan zoveel mogelijk bacteriën en ander ongedierte, omdat het je sterker maakt: je natuurlijke weerstand wordt groter. Een jongen die opgroeit op een boerderij tussen tweehonderd schapen, honderd geiten en tachtig koeien, is veel meer immuun voor allergieën dan een stadskind in een kraaknet appartement. Té proper zijn is nergens goed voor, je kunt maar beter van kindsbeen af aan zoveel mogelijk smeerlapperij blootgesteld worden.»

HUMO 'Stoppen met roken' was ook een leuk item. Heb jij er iets van opgestoken, behalve een sigaret?

VANTHILT «Uit onze test bleek alvast dat stoppen met roken goed is voor de conditie. Dat merk je zelfs al heel snel. Twee aspirant-komieken - met de nadruk op aspirant - moesten in een ziekenhuis de trappen op en af lopen. Hun longinhoud en hartslag werd gemeten. Een maand of twee later deden ze de test over, en de man die ondertussen gestopt was met roken, kwam er duidelijk beter uit.

»Zelf ben ik ook al een dikke maand gestopt! Weliswaar niet naar aanleiding van die uitzending, maar omdat ik met een bronchitis opgescheept zat. Tijdens de opnames kwam het er niet van: het was altijd een beetje stressen om de zaak rond te krijgen, dus werd er nogal wat afgepaft. Gelukkig is er in de rookvrije VRT hier en daar nog een plekje waar dat mag. Alle medewerkers van het gezondheidsmagazine zaten zich daar een fijne kanker bij elkaar te paffen (lacht)!»

HUMO Dat plekje kan nog van pas komen, want er begint een nieuwe serie van 'Ook getest op mensen'.

VANTHILT «Ja, en al onze vaste medewerkers zijn weer van de partij, ook onze ster Tom Jacobs, een huisarts met een frisse kijk op doordeweekse kwaaltjes. In elke aflevering behandelen we weer drie onderwerpen. In de eerste gaat het over winkelen: kopen we altijd wat we nodig hebben, of bestaan er slinkse marketingtechnieken die ons dingen dóén kopen? Als je bij een assortiment lotions ziet staan: 'hoogstens twee per persoon', denk je dan meteen: dat moet dan wel héél goeie lotion zijn? We gaan ook na of we niet te veel zout eten: gemiddeld verorberen we zomaar even 4,5 kilo per jaar! En dan is er nog een afrodisiaca-test: vier personen krijgen allerlei meetinstrumenten opgeplakt en gaan zo naar een lingerieshoot van Flair. Ondertussen krijgen ze lekkere hapjes voorgeschoteld: chocola, aardbeien, asperges... En wij meten dan wanneer ze het sterkst reageren.»

HUMO Dwarskijker noemde je ooit een 'haast overal inzetbaar vakman'. En zie: in deze tv-week presenteer je ook nog 'Comedy Casino' en de MIA-uitreiking.

VANTHILT «Is dat allemaal deze week? Man-man-man! En dan moet je weten dat ik ook nog de parking doe: als je na tienen buiten rijdt, krijg je van mij een ticket om de slagboom te openen. 't Is crisis, hè: er is maar één presentator, en dat ben ik! (lacht)»

Post uw suggesties op de website van één

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234