null Beeld

Ook Michel Lelièvre verlaat de gevangenis wellicht zonder te betalen

De kans is groot dat Michel Lelièvre, de voormalige handlanger van Marc Dutroux bij het ontvoeren van kinderen, deze zomer zijn eerste stapjes in de vrije wereld zal kunnen zetten na zeventien jaar opsluiting. Met dank aan zijn bekering tot het protestantisme.

Annemie Bulté

Lees meer over Marc Dutroux »

Zijn gospelcursus en de Bijbelstudie volgt hij niet meer omdat die voor het ogenblik niet gegeven worden, maar hij neemt deel aan de protestantse erediensten en hij heeft zich met veel enthousiasme gegooid op een toneelcursus in de gevangenis,’ zo melden de gevangenispsycholoog en een sociaal assistent van de gevangenis van Ittre in één van hun recentste psychosociale rapporten over Michel Lelièvre.

‘Wat voor ons nu het grootste probleem lijkt, is dat meneer Lelièvre zich niet schijnt te realiseren in welke mate zijn re-integratie in de maatschappij gecompromitteerd wordt door het mediatieke aspect van zijn zaak. Getuige daarvan de weigering van verschillende opvangmilieus om hem onderdak te verlenen.’

Toen Michelle Martin vorig jaar vervroegd vrijkwam en verhuisde naar een klooster van de arme klaren in Malonne, hoopte ook Michel Lelièvre al een tijd om de gevangenis binnen afzienbare tijd te kunnen verlaten. Voor het eerst lijkt hij daar nu ook kans op te maken, zo bleek vorige week maandag op de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank, waar Michel Lelièvre verscheen met een paardenstaart tot halverwege zijn rug en aan de zijde van zijn nieuwe advocaat, de Brusselse strafpleitster Nathalie Buisseret.

Het voormalige hulpje van Dutroux legde er een stappenplan naar de vrijheid voor, waarbij hij vroeg om in een eerste fase de gevangenis overdag te mogen verlaten om werk te zoeken. Bedoeling is wel dat hij 's avonds terugkeert. Lelièvre wil een opleiding tot schrijnwerker volgen bij de vzw Avanti in Charleroi, maar hij moet daarvoor eerst ter plaatse een aantal voorbereidende gesprekken voeren.

Naar een vaste verblijfplaats is Lelièvre al een hele tijd op zoek. Met de hulp van een protestantse aalmoezenier schrijft hij protestantse en katholieke gemeenschappen in heel Europa aan. Tot nu toe was niemand bereid om hem op te vangen, maar nu zijn er contacten met een protestantse liefdadigheidsvereniging die overweegt om hem onderdak te verschaffen in een huis in de buurt van Ransart. Als hij daarna ook werk vindt, zou de uitgangspermissie in een tweede fase uitgebreid kunnen worden en ligt de weg naar de vervroegde vrijlating open.

In theorie komt de 42-jarige Lelièvre daar al acht jaar voor in aanmerking. Hij was 33 jaar oud toen hij in 2004 tot 25 jaar cel werd veroordeeld door het assisenhof van Aarlen wegens zijn betrokkenheid, samen met Marc Dutroux en Michelle Martin, bij de ontvoering en het gevangenhouden van An, Eefje, Sabine en Laetitia.

Lelièvre kreeg de mildste straf van de drie. De heroïnejunk, ten tijde van de feiten een jonge twintiger, werd beschouwd als een makkelijk te manipuleren hulpje. In ruil voor het inlossen van zijn drugsschulden moest hij Dutroux helpen bij enkele ‘klussen’, het ontvoeren van jonge meisjes.

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234