null Beeld

Op bezoek in Moneyland, waar alleen superrijken en criminelen welkom zijn

Ooit gehoord van Moneyland? Doe geen moeite, alleen superrijken en criminelen zijn er welkom. Zij kunnen er hun miljarden verbergen zonder ooit rekenschap te hoeven afleggen. Onderzoeksjournalist Oliver Bullough schreef er een boek over, waarin hij een weerzinwekkend beeld schetst van hoe het eliteclubje van miljardairs met slinkse constructies geld wegsluist en verborgen houdt voor de belastingdiensten.

hvz

OLIVER BULLOUGH «Superrijken gaan met hun geld, hun bezittingen en zichzelf en hun familie waar ze maar willen. Ze betalen grof geld voor gouden visa. Voor hen bestaan er geen grenzen, op geen enkel vlak. Ze hebben ook geen gewetensbezwaren. Omdat die klasse buiten de natiestaten leeft, heb ik hun zelf een land gegeven: Moneyland, een land dat niet echt bestaat, maar dat alleen voor hen en hun rijkdom toegankelijk is, en waar ze veilig zijn.»

– U reisde naar Kiev, Miami, Londen en New York om Moneyland in kaart te brengen. Uw conclusie: het grootkapitaal kent geen grenzen, maar de wetgeving wel, en dus ook de opsporingsdiensten.

BULLOUGH «Moneylanders zijn immuun voor de wet. Ze betalen nul belastingen en dragen nul verantwoordelijkheid. Je komt in Moneyland overal mee weg. De superrijken en multinationals geven de opsporingsdiensten het nakijken. Als je in Miami wilt weten van wie een huis verderop in de straat is, dan moet je op onderzoek uit op de Maagdeneilanden. Het is heel duur en tijdrovend om tegen die constructies te vechten. Het lukt maar in 0,1 procent van alle gevallen om beslag te leggen op geld.

»Moneyland ondermijnt democratieën. Het maakt de levens van miljoenen mensen kapot. Oekraïne, bijvoorbeeld, had na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de kans een democratie op te bouwen met gelijke rechten voor iedereen. Maar de bevolking werd verraden door een eliteclub die het land heeft geplunderd. Dat geld had moeten dienen voor de heropbouw van de samenleving.»

– U staaft uw beweringen met kille cijfers.

BULLOUGH «De Moneylanders bezitten ongeveer een achtste van al het geld in de wereld. Daar komen elk jaar miljarden dollars bij. Daardoor wordt Moneyland een steeds machtiger land. We mogen dan ook geen tijd verliezen en moeten de strijd aangaan. Na de klimaatverandering is het de tweede grootste bedreiging voor onze planeet. De kloof tussen rijk en arm wordt enorm groot. Volgens de recentste cijfers hebben de dertig rijkste mensen ter wereld evenveel als de armste 3,8 miljard mensen samen. Je kunt geen democratie onderhouden als de superrijken alle anderen laten opdraaien voor de belastingen om de samenleving te doen draaien. Dat is een levensgevaarlijk onevenwicht.»

– Hoe meer je weet over Moneyland, hoe groter het besef dat er niet tegen te vechten valt?

BULLOUGH «Ik ben een realistische optimist. Ik koester hoop nu blijkt dat Moneylanders tegengas krijgen. Maar mensen moeten eerst weten dat Moneyland bestaat, en dat heb ik met mijn boek geprobeerd voor elkaar te krijgen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234