null Beeld

Op campagne met Gwendolyn Rutten, kandidaat-voorzitster Open VLD

Tenzij ze onverwacht een blauwtje loopt, wordt Kamerlid Gwendolyn Rutten (37) zaterdag door de leden van Open VLD tot partijvoorzitter gekozen.

Bart Vanegeren

De uitdaging is enorm, de tijd kort: bij de samenvallende Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2014 dreigt Open VLD door de N-VA leeggezogen te worden. Rutten moet verzoenen en vernieuwen, maar allereerst de leden overtuigen dat het een goed idee was dat ze drie jaar geleden een bloeiende carrière achter de blauwe schermen ruilde voor een rol als liberaal gezicht voor morgen. Hoe zou ze de confrontatie aangaan met dat blauwe leger, immer uitblinkend in het gevecht met zichzelf en gezagsgetrouwheid? Humo volgde Rutten op campagne: tijdens een Eetfestijn in haar streek, een Mosselfestijn in de achtertuin van uitdager Egbert Lachaert, en een debat voor een kritisch publiek in de hoofdstad van het nationalisme.


1. De thuismatch

Zaterdag 24 november, 13 uur. De parochiezaal in de schaduw van de kerk van Baal loopt aardig vol voor het Eetfestijn van Open VLD van Tremelo-Baal. Maar liefst zeshonderd liefhebbers van vol-au-vent en steak heeft burgemeester Paul Dams weten te lokken. Dams droeg de laatste drie jaar de sjerp met zwier en heeft de gemeenteraadsverkiezingen overtuigend gewonnen: Open VLD klom naar 27,3 procent, werd de grootste partij en kon de coalitie met CD&V voortzetten. De parochiezaal laaft zich aan een tevreden man en zijn beeltenis ten voeten uit op twee levensgrote pancartes. Rutten doorkruist handen schuddend, zoenend en programma's uitdelend de zaal; haar Aarschot ligt twee kiesdistricten verder en de kandidaat-voorzitter kent hier zo goed als iedereen. De man die na Sven Nys en Niels Albert het podium met de helden van Tremelo volmaakt, heeft er in elk geval een goed oog in.

Paul Dams «Ik ken Gwendolyn al langer: we organiseren elk jaar een Eetfestijn om de kas te spijzen, en ze komt telkens langs. 't Zou voor ons in de streek niet slecht zijn mocht ze voorzitter worden. Toen Rik Daems minister was, maakte dat echt een verschil: als je op iemand uit je streek kunt toestappen, vind je sneller gehoor en krijg je makkelijker iets gedaan.»

Een militant komt zijn burgemeester groeten en de kandidatuur van Rutten bespreken: 'Zij gaat dat goed doen, zeker? Vorige keer is die kandidaat uit Limburg (Marino Keulen, red.) hier langs geweest, maar die heeft niet van De Croo kunnen winnen. Die zag ik anders wel zitten, want hij had het voor de cross.' Dams, onbewogen: 'Wees maar gerust: Gwendolyn heeft het ook voor de cross.'

HUMO Drie jaar geleden waren Keulen en De Croo sterker dan Rutten. Gaat iedereen die vandaag komt eten, deze keer wel op haar stemmen?

Dams «Dat kan niet, want hier zitten ook nogal wat CD&V-leden (glimlacht). Drie jaar geleden hebben we Gwendolyn ook gesteund, maar dit keer steken we een tandje bij. Het gevoel dat we ervoor moeten gaan, leeft nu meer bij onze mensen. Dus gaan we al onze leden een bezoekje brengen, om stemmen te ronselen. En degenen die niet met een computer overweg kunnen, nodig ik bij mij thuis uit om te komen kiezen.»

De burgemeester en zijn vrouw, overigens 'de kokkin voor dit festijn', lopen even heen en weer naar het gemeentehuis, voor een jubilee. Met Rutten trekken we ons terug in een rustiger zaaltje, waar koude schotels in het gelid op consumptie wachten.

HUMO 't Lijkt me een stresserende bedoening. U mag niemand overslaan, toch?

Gwendolyn Rutten «Iemand overslaan is inderdaad problematisch. Je moet proberen te onthouden waar je al gepasseerd bent, ik word er gelukkig steeds beter in.

»Ik doe dit soort dingen ontzettend graag. Ik ben elk weekend de baan op, ook in campagneloze tijden. Het hoort erbij in een volkspartij als de onze, en zeker in een bourgondische partij als de onze. 't Gaat nooit vervelen, dankzij de verschillende culturele gewoontes per regio. Ik ben het eens met Herman De Croo, by farde kampioen van dit soort activiteiten: het is belangrijk dat onze parlementsleden niet alleen met het hoofd in Brussel zitten, maar ook met de voeten op het terrein staan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234