null Beeld

Op de kaart gezet: Jong keukengeweld

Topgastronomie kost je vaak een rib uit je lijf, soms zelfs een arm én een been, en zeker jonge mensen kunnen dat niet altijd betalen. Voor de tweede editie van 'Jong keukengeweld' ging Humo bij wijze van amuse-gueule in de potten van drie chefs kijken én roeren.

Sander Van den Broecke

undefined

null Beeld


Tim Boury (29) - Restaurant Boury, Roeselare

undefined

null Beeld


Sterren en pluimen

1 Michelin-ster

14/20 GaultMillau

Viskok van het Jaar 2009 (Vlam)


Menu

- Rode poon, fris gemarineerd, quinoa, calamansi, courgette en dashivinaigrette

- Inlands kalf, lende, polenta, pompoen en sjalot, gebraiseerde kaakjes, peterseliewortel

- Manjari-chocolade, toffee en Sint-Bernardus Abt


Onbeschofstste klant

Tim Boury «Een vrouw, ze had al goed gedronken, plaste in ons restaurant in haar broek én dus ook op onze stoel. Ze trok zo discreet mogelijk naar de toiletten, haar rode jurk helemaal onder de urine. Ze bleef nogal lang weg – uit gêne, namen we aan – dus ging mijn vrouw naar haar toe en stelde heel voorzichtig voor om een kledingstuk uit haar eigen garderobe te lenen. Vliegt dat mens toch wel uit, zeker! Het was allemaal onze schuld, zij had helemaal niet geplast: wij hadden de zitting van onze stoelen met te veel water schoongemaakt, dáárom was haar jurk nat. Een schande! Ook in het restaurant heeft ze nog een scène gemaakt. Uiteindelijk heb ik haar vijftien euro kosten voor de stoel aangerekend, waarop ze weigerde te betalen en ik er de politie moest bijhalen. Ik heb toen een kwartier buiten zitten huilen. 'Prutsjong!': ik hoor het haar nog zo roepen.»


RECHTZETTING:

In het stuk 'Jong Keukengeweld op de kaart gezet' in de Humo van deze week is tijdens de mise en place een foutje gebeurd. Bij Broes Tavernier van 't Vijfde Seizoen zijn de gegevens van Restaurant Boury verschenen. Boury heeft een Michelinster, 't Vijfde Seizoen niet. En het menu dat 't Vijfde Seizoen tijdens de actie 'Jong Keukengeweld' aanbiedt, is het menu hieronder, niet het menu dat in Humo staat:

Menu

- Gelakeerd buikspek

Witloof/ kappertjes/ kikkererwt

- Handgepelde Zeebrugse garnalen

Karnemelksmeus/ hoeve-ei/ parmezaan/ mousseline

- Chocoladebrownie

Noten/ peer

Smakelijk!

undefined


Leer hier alle koks kennen van Jong Keukengeweld!

Jong keukengeweld is een actie gesteund door de Vlaamse overheid.

39 aanstormende chefs koken van 1 oktober tot 15 november een driegangenmenu van 45 euro, water en wijn inbegrepen, voor al wie tussen 18 en 30 jaar oud is.

Praktische info vind je op vlaanderenlekkerland.be.


Broes Tavernier (30) - 't Vijfde seizoen, Aalter

undefined

null Beeld


Sterren en pluimen

Nog geen, wegens nog maar open sinds november 2011.


Menu

- Gelakt buikspek, witloof, kappertjes, kikkererwten

- Handgepelde Zeebrugse garnalen, karnemelksmeus, hoeve-ei, parmezaan, mousseline

- Chocoladebrownie, noten, peer


Guilty pleasure

Broes Tavernier «Om de twee weken een pita om één uur 's nachts. Altijd spijt van, want 's ochtends ben ik die nóg aan het eten. Van de laatste ben ik echt slecht geweest, en toen heb ik gezegd: 'Nu wacht ik een maand.' (lacht)»


Sterren

Tavernier «Een ster mag, maar moet zeker niet. Voor een beginnende zaak is het volgens mij zelfs beter om er geen te hebben. De verwachtingen zijn dan meteen heel hooggespannen én je schrikt een deel van het cliënteel af. Vroeger moest je jaren werken om een naam op te bouwen en als beloning kreeg je dan een ster: zo hoort het. Ik was nog maar een maand open of ik had al in Knack, De Morgen en De Standaard gestaan en de zaak zat stampvol. Leuk is dat zeker, maar is het ook logisch?»

undefined


Leer hier alle koks kennen van Jong Keukengeweld!

Jong keukengeweld is een actie gesteund door de Vlaamse overheid.

39 aanstormende chefs koken van 1 oktober tot 15 november een driegangenmenu van 45 euro, water en wijn inbegrepen, voor al wie tussen 18 en 30 jaar oud is.

Praktische info vind je op vlaanderenlekkerland.be.


Candy Senden (34) - Mardaga, As

undefined

null Beeld


Sterren en pluimen

3 Michelin-vorkjes

14/20 GaultMillau


Menu

- Cannelloni van kabeljauw en zalm met jonge bladspinazie en avocado

- Twee bereidingen van konijn met bier van Grimbergen

- Tarte tatin van vijgen met wit chocoladeroomijs


Held

Candy Senden «Margot Reuten van De Vinci in Maasbracht, een Nederlandse, zoals ik. Een vrouwelijke kok met twee sterren vind ik geweldig. We boksen in dit vak sowieso nog altijd tegen vooroordelen op: 'Kan je dat wel tillen?' 'Is het niet te lastig? Straks worden je haartjes nat.' Het blijft een machomilieu en je moet je gewoon dubbel zo hard bewijzen. Maar ik kan het wel hebben. Meer nog: ik vind het zelfs leuk.»


Buikje

Senden «Je moet niet dik zijn, maar een goeie kok is volgens mij nooit een dun flensje. Je eet graag, je geniet graag en dat vind je belangrijker dan een kilootje meer of minder.»`


Compliment

Senden «Het leukste vind ik als mensen foto's nemen van het gerecht dat ze aan het eten zijn. Dan weet je: dat vinden ze zó lekker dat ze het willen delen.»

undefined

Leer hier alle koks kennen van Jong Keukengeweld!

Jong keukengeweld is een actie gesteund door de Vlaamse overheid.

39 aanstormende chefs koken van 1 oktober tot 15 november een driegangenmenu van 45 euro, water en wijn inbegrepen, voor al wie tussen 18 en 30 jaar oud is.

Praktische info vind je op vlaanderenlekkerland.be.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234