Op de kaart gezet: Jong keukengeweld
Topgastronomie kost je vaak een rib uit je lijf, soms zelfs een arm én een been, en zeker jonge mensen kunnen dat niet altijd betalen. Voor de tweede editie van 'Jong keukengeweld' ging Humo bij wijze van amuse-gueule in de potten van drie chefs kijken én roeren.
undefined
Tim Boury (29) - Restaurant Boury, Roeselare
undefined
Sterren en pluimen
1 Michelin-ster
14/20 GaultMillau
Viskok van het Jaar 2009 (Vlam)
Menu
- Rode poon, fris gemarineerd, quinoa, calamansi, courgette en dashivinaigrette
- Inlands kalf, lende, polenta, pompoen en sjalot, gebraiseerde kaakjes, peterseliewortel
- Manjari-chocolade, toffee en Sint-Bernardus Abt
Onbeschofstste klant
Tim Boury «Een vrouw, ze had al goed gedronken, plaste in ons restaurant in haar broek én dus ook op onze stoel. Ze trok zo discreet mogelijk naar de toiletten, haar rode jurk helemaal onder de urine. Ze bleef nogal lang weg – uit gêne, namen we aan – dus ging mijn vrouw naar haar toe en stelde heel voorzichtig voor om een kledingstuk uit haar eigen garderobe te lenen. Vliegt dat mens toch wel uit, zeker! Het was allemaal onze schuld, zij had helemaal niet geplast: wij hadden de zitting van onze stoelen met te veel water schoongemaakt, dáárom was haar jurk nat. Een schande! Ook in het restaurant heeft ze nog een scène gemaakt. Uiteindelijk heb ik haar vijftien euro kosten voor de stoel aangerekend, waarop ze weigerde te betalen en ik er de politie moest bijhalen. Ik heb toen een kwartier buiten zitten huilen. 'Prutsjong!': ik hoor het haar nog zo roepen.»
RECHTZETTING:
In het stuk 'Jong Keukengeweld op de kaart gezet' in de Humo van deze week is tijdens de mise en place een foutje gebeurd. Bij Broes Tavernier van 't Vijfde Seizoen zijn de gegevens van Restaurant Boury verschenen. Boury heeft een Michelinster, 't Vijfde Seizoen niet. En het menu dat 't Vijfde Seizoen tijdens de actie 'Jong Keukengeweld' aanbiedt, is het menu hieronder, niet het menu dat in Humo staat:
Menu
- Gelakeerd buikspek
Witloof/ kappertjes/ kikkererwt
- Handgepelde Zeebrugse garnalen
Karnemelksmeus/ hoeve-ei/ parmezaan/ mousseline
- Chocoladebrownie
Noten/ peer
Smakelijk!
undefined
Leer hier alle koks kennen van Jong Keukengeweld!
Jong keukengeweld is een actie gesteund door de Vlaamse overheid.
39 aanstormende chefs koken van 1 oktober tot 15 november een driegangenmenu van 45 euro, water en wijn inbegrepen, voor al wie tussen 18 en 30 jaar oud is.
Praktische info vind je op vlaanderenlekkerland.be.
Broes Tavernier (30) - 't Vijfde seizoen, Aalter
undefined
Sterren en pluimen
Nog geen, wegens nog maar open sinds november 2011.
Menu
- Gelakt buikspek, witloof, kappertjes, kikkererwten
- Handgepelde Zeebrugse garnalen, karnemelksmeus, hoeve-ei, parmezaan, mousseline
- Chocoladebrownie, noten, peer
Guilty pleasure
Broes Tavernier «Om de twee weken een pita om één uur 's nachts. Altijd spijt van, want 's ochtends ben ik die nóg aan het eten. Van de laatste ben ik echt slecht geweest, en toen heb ik gezegd: 'Nu wacht ik een maand.' (lacht)»
Sterren
Tavernier «Een ster mag, maar moet zeker niet. Voor een beginnende zaak is het volgens mij zelfs beter om er geen te hebben. De verwachtingen zijn dan meteen heel hooggespannen én je schrikt een deel van het cliënteel af. Vroeger moest je jaren werken om een naam op te bouwen en als beloning kreeg je dan een ster: zo hoort het. Ik was nog maar een maand open of ik had al in Knack, De Morgen en De Standaard gestaan en de zaak zat stampvol. Leuk is dat zeker, maar is het ook logisch?»
undefined
Leer hier alle koks kennen van Jong Keukengeweld!
Jong keukengeweld is een actie gesteund door de Vlaamse overheid.
39 aanstormende chefs koken van 1 oktober tot 15 november een driegangenmenu van 45 euro, water en wijn inbegrepen, voor al wie tussen 18 en 30 jaar oud is.
Praktische info vind je op vlaanderenlekkerland.be.
Candy Senden (34) - Mardaga, As
undefined
Sterren en pluimen
3 Michelin-vorkjes
14/20 GaultMillau
Menu
- Cannelloni van kabeljauw en zalm met jonge bladspinazie en avocado
- Twee bereidingen van konijn met bier van Grimbergen
- Tarte tatin van vijgen met wit chocoladeroomijs
Held
Candy Senden «Margot Reuten van De Vinci in Maasbracht, een Nederlandse, zoals ik. Een vrouwelijke kok met twee sterren vind ik geweldig. We boksen in dit vak sowieso nog altijd tegen vooroordelen op: 'Kan je dat wel tillen?' 'Is het niet te lastig? Straks worden je haartjes nat.' Het blijft een machomilieu en je moet je gewoon dubbel zo hard bewijzen. Maar ik kan het wel hebben. Meer nog: ik vind het zelfs leuk.»
Buikje
Senden «Je moet niet dik zijn, maar een goeie kok is volgens mij nooit een dun flensje. Je eet graag, je geniet graag en dat vind je belangrijker dan een kilootje meer of minder.»`
Compliment
Senden «Het leukste vind ik als mensen foto's nemen van het gerecht dat ze aan het eten zijn. Dan weet je: dat vinden ze zó lekker dat ze het willen delen.»
undefined
Leer hier alle koks kennen van Jong Keukengeweld!
Jong keukengeweld is een actie gesteund door de Vlaamse overheid.
39 aanstormende chefs koken van 1 oktober tot 15 november een driegangenmenu van 45 euro, water en wijn inbegrepen, voor al wie tussen 18 en 30 jaar oud is.
Praktische info vind je op vlaanderenlekkerland.be.