Op de sofa bij Caroline Gennez
Dag tweehonderdenzoveel zonder regering en alles is rustig. N-VA-kamerlid Siegfried Bracke heeft de bevolking op televisie gerustgesteld dat er géén burgeroorlog komt, en de partijen ruziën onverstoord verder. Wie begrijpt die mensen nog? In ieder geval niet de steeds talrijkere Vlamingen, Walen en Brusselaars die betogingen en andere vormen van protest plannen tegen al dat politieke onvermogen. SP.A-voorzitter Caroline Gennez (35) verliest er haar goede humeur niet bij.
Enkele quotes van Caroline Gennez
Gennez «Het is toch niet verboden om op langere termijn te denken?
»We moeten vooral af van het opportunisme. Neem de ouderenzorg: de SP.A is voor de maximumfactuur voor de kosten van het rusthuis. Gaan we die bevoegdheid weigeren omdat Vlaanderen meer ouderen heeft dan Wallonië, en ons dat veel geld zou kunnen kosten? Gaan we die ouderen op de trein naar Wallonië zetten? Nee, je neemt die bevoegdheid en gaat ermee aan de slag.
»Helaas willen sommige Vlaamse partijen alles, en wel meteen, en zijn staatsstructuren hun fetisj. Dan krijg je wat we nu zien: stoere eisen die plots worden ingeslikt en door andere vervangen op basis van een achterhaalde visie.»
HUMO Eigenlijk zegt u: met de N-VA valt geen land te bezeilen.
Gennez (lacht) «Welk land bedoelt u?
»Trouwens, ook mijn kameraad Elio kent er wat van. De PS is tegen de splitsing van het land en toch komt net die partij met haar plan B (voor de splitsing van België, red.) op de proppen: dreigen met iets wat je zelf absoluut niet wilt, dat vind ik een nogal absurde tactiek. Vorige week kwam Elio met het ideetje om er dan toch maar de MR bij te betrekken. Zijn grootste tegenstrevers in Wallonië!
»En wat was er vorige week met de CD&V aan de hand toen de partijtop onderhandelingen met de bemiddelaar weigerde? Ze wilden dat de teksten eerst herschreven werden. Maar je onderhandelt toch niet per brief? Je moet verdomme rond de tafel zitten en elkaar in de ogen kijken! Ik was echt aangedaan - en Johan nog tien keer meer - door de communicatie van Wouter Beke. Enfin, ik zal het maar als accident de parcours beschouwen. Spons erover.»
Gennez «Mijn generatie kan er niets aan doen dat de samenleving razendsnel verandert, of dat de media met een vergrootglas op ons vel zitten. Ook het ontzag voor grote staatsmannen - mannen, hè - is helemaal weg.
»Jean-Luc heeft wél gelijk dat er te veel op korte termijn wordt gedacht, omdat er zowat elk jaar verkiezingen zijn. Dat is toch waanzin? Dehaene is als rationeel man gewonnen voor samenvallende verkiezingen - net als ik - maar zijn partij niet. Misschien ben ik wel een politica van de vorige generatie? (lacht)
»Wat ook klopt is dat politici van mijn generatie elkaar minder goed kennen. Vroeger draaide je als politicus al vijftien of twintig jaar mee voor je, rond je vijftigste, een topverantwoordelijkheid kreeg. Je kende je generatiegenoten die een vergelijkbaar parcours hadden doorlopen. Bij ons, dertigers en veertigers, is dat veel minder het geval.»
HUMO Professor Carl Devos zei dat u als partijvoorzitter niet sterk genoeg bent.
Gennez «Alsof één persoon een hele partij belichaamt! Op dat vlak heeft Carl Devos een achterhaalde visie op politiek.
»Kijk, geen enkele partij heeft vandaag een voorzitter met de populariteit van De Wever, Leterme of Stevaert. Maar hoelang duurt die immense populariteit? Eén of twee verkiezingen? Ik kies liever voor een collectief leiderschap, waarbij verschillende mensen kunnen schitteren. En als er morgen een nieuwe Karel Van Miert opstaat, zal ik de eerste zijn om hem alle kansen te geven.»
HUMO Als er een regering met de SP.A komt, blijft u dan voorzitter of wordt u minister?
Gennez «Weer zo'n als/dan-vraag. Ik ben het voorzitterschap niet beu, ik vind zelfs dat het alsmaar beter loopt. Mijn mandaat loopt tot oktober 2011, en met ministerposten ben ik niet bezig.»
U leest het volledige interview op dinsdag 18 januari in Humo 3672/03.