null Beeld

Op de sofa met Evi Hanssen en Wim Helsen: 'Poëzie voor gescheiden mama'

Fijn dat wijlen Herman de Coninck, een halfjaar na de heisa over dat curieuze standbeeld in de Zoo, nog eens om een eigenlijke reden in de aandacht komt: Evi Hanssen is zo lief om woensdag De Conincks prachtige gedicht ‘Het liefste wat ik heb’ op de sofa van Wim Helsen voor te dragen.

Noud Jansen

Evi Hanssen «In het middelbaar had ik een bevlogen leraar Nederlands, de heer Zomers, die in zijn lessen behoorlijk wat aandacht besteedde aan poëzie. Mijn toenmalige lief heeft me toen het boek cadeau gedaan waaruit meneer Zomers weleens plukte: een bloemlezing uit het werk van zowat alle grote dichters die de Lage Landen hebben voortgebracht. Uit dat boek heb ik na lang twijfelen gekozen voor het gedicht waarin Herman de Coninck het heeft over zijn dochter Laura, die destijds trouwens bij mij in de klas zat. ’t Gaat in ‘Het liefste wat ik heb’ over hoe het voelt om gescheiden te zijn en jonge kinderen te hebben, en dat raakte in die tijd een gevoelige snaar, omdat mijn ouders ook gescheiden waren. En nu ben ik zelf gescheiden en heb ik twee kinderen, waardoor dat gedicht ineens een nieuwe dimensie heeft gekregen.»

HUMO Je hebt lang getwijfeld, zei je.

Hanssen «Welja, vorig jaar hadden ze me voor de Nederlandse Poëzieweek ook al eens naar mijn lievelingsgedicht gevraagd, en toen had ik iets gekozen van Gerrit van de Linde, alias De Schoolmeester. ‘Engelse hoeren’ is een nogal pikante passage uit een brief die hij ooit vanuit Engeland naar een vriend heeft geschreven. Wacht, ik heb het hier liggen, ik zal het even voorlezen: ‘Als somtijds de boze lusten van het vlees je mogen kwellen / Zou ik je maar raden om je-weet-wel-wat-ik-meen tot in Holland uit te stellen / Want de Engelse hoeren zal niemand je recommanderen / Ze liggen net als bevroren monumenten in de veren / En om te maken dat een Engelse hoervrouw onder het naaien een beetje leeft / Zou je er een ander onder moeten leggen, die de hik heeft’. Grappig, hè?»

HUMO Heb je zelf ooit een poging tot poëzie ondernomen, Evi?

Hanssen «O, ja! Vooral tussen mijn 10de en mijn 17de heb ik veel gedichten geschreven, zo van die typische puberpoëzie waar je je achteraf terecht voor schaamt.»

HUMO Zou je…

Hanssen «Néé! (lacht)

»In 1993 heb ik al mijn gedichten in een grote, bruine enveloppe gestoken, die ik heb dichtgeplakt en sindsdien ook altijd dichtgeplakt heb gelaten. Voorlopig péíns ik er nog niet over hem te openen.»

HUMO Je maakt me nieuwsgierig.

Hanssen «Ik ben net zo nieuwsgierig als jij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234