null Beeld

Op de sofa van de sekstherapeut (1): bekommernissen uit bedland

Een veerkrachtige sofa is niet alleen een grote hulp bij de kamasutra-standjes 19, 32 en 54, u kunt er ook gewoon een goed gesprek over seks in hebben. Dossier sekstherapie: 'Praten is altijd goed.'

Redactie

Volgens een Amerikaans onderzoek heeft één op de drie vrouwen geen seksueel verlangen. 21 procent van de mannen kampt met vroegtijdige ejaculatie, 15 procent is alle interesse in seks kwijt en 10 procent heeft problemen om een erectie te krijgen of te houden. Als die cijfers kloppen voor de Verenigde Staten, hoe is het dan met de Vlamingen gesteld? Humo ging op bezoek bij vier van 's lands meest gerenommeerde sekstherapeuten.

HUMO Hebben we meer seksuele problemen dan vroeger?

MIEKE MIEVIS (seksuologe) « Dat niet, maar áls mensen een probleem hebben, zoeken ze vaker hulp. Omdat er veel meer seksuologen zijn dan dertig jaar geleden én omdat seks veel meer dan vroeger deel uitmaakt van het alledaagse leven. Als je klachten hebt, tik je ze op Google in en een paar minuten later weet je wat er aan de hand zou kunnen zijn. Dan is de stap naar hulpverlening makkelijker gezet.»

MAUREEN LUYENS (pionier in de seksuologie, auteur van o.a. 'Liever vrijen') « De media hebben de voorbije decennia belangrijk werkt verricht. Goedele Liekens, bijvoorbeeld, is van nul begonnen. Ze heeft Vlamingen elementaire kennis bijgebracht en veel taboes doorbroken. Mensen hebben minder schroom dan vroeger, en praten makkelijker over hun seksuele problemen.»

MIEVIS « Dankzij de media weten mensen wat een gang bang is en wat fistfucken betekent, maar tegenover mekaar zijn partners niet altijd zo open over seks.»

PAUL ENZLIN (docent K.U.Leuven) « Seks wordt beter als je praat over wat je wel en niet leuk vindt, maar veel mensen durven of kunnen dat nog altijd niet. De kennis over het andere geslacht is ook beperkt. Ik hoor vrouwen nog regelmatig zeggen: 'Seks volgens mijn man? Da's erop en erover.' En dat komt niet uit de mond van zeventigers, hè.

» De meeste vrouwen kennen hun eigen vagina niet eens. Ik heb hier anatomische platen waar alles keurig op te zien is, en er zijn weinig eerste consultaties waar ik die níet bovenhaal. Voor mannen is het ook veel simpeler. Jongens houden elke keer als ze plassen hun penis vast. Ze worden van jongs af wakker met een ochtenderectie, en komen er makkelijker toe om met hun piemel te spelen. Met meisjes wordt meestal pas over hun vagina gesproken als ze hun regels krijgen. Dus associëren zij hun vagina met bloed en pijn. En dan worden ze óók nog eens gewaarschuwd: 'Vanaf nu kan je zwanger worden.' Het is voor hen veel moeilijker om een positieve verhouding te hebben met hun geslachtsorganen. Een enquête heeft uitgewezen dat 98 procent van de jongens op hun achttiende al eens gemasturbeerd heeft, bij meisjes is dat maar 66 procent. Veelzeggend.»

Griet Op de Beeck

(Illustraties Jeroom)


U vindt het volledige artikel in Humo 3492

undefined


Humo's Grote Seksenquête

Nu we toch uw aandacht hebben: u kunt nog altijd Humo's Grote Seksenquête invullen, die de basis zal vormen van het volgende boek van Goedele Liekens. De enquête is vanzelfsprekend volledig anoniem, maar als u na gedane zaken uw naam achterlaat, maakt u kans op een gratis gesigneerd exemplaar van het boek. We zouden zeggen: komt er nog wat van?

De enquête is afgesloten.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234