null Beeld

Op kernuitstap met Kristof Calvo (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD)

Energiespecialisten Kristof Calvo (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) zijn de afgelopen jaren al zo vaak met elkaar in de clinch gegaan dat ze elkaars zinnen met plezier afmaken, of elkaar graag afmaken tout court.

Een dubbelinterview over kernenergie met hen is alvast energiebesparend voor de vragensteller: die hoeft alleen maar hout op het vuur te gooien en af en toe te poken.

Het debat over kernenergie zweeft al dertig jaar tussen waakvlam en steekvlam, en nu knettert het weer behoorlijk. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) heeft namelijk zijn uitrustingsplan gepresenteerd, over de toekomst van ons energiebeleid. De hamvraag was: sluiten we onze kerncentrales of niet, en zo ja: wanneer dan wel?

Kernenergie wordt opgewekt in één van de zeven kernreactoren in ons land - vier in het Vlaamse Doel en drie in het Waalse Tihange. In 2003 besliste de paars-groene regering dat Doel 1 en 2 en Tihange 1, alle drie gebouwd in 1975, na een levensduur van veertig jaar in 2015 zouden dichtgaan. De andere vier zouden sluiten vóór 2025.

HUMO Meneer Schiltz, de regering - met Open VLD erin - heeft nu beslist om Doel 1 en 2 in 2016 te sluiten, en Tihange pas in 2025.

Willem-Frederik Schiltz «In het regeerakkoord staat duidelijk dat de wet van 2003 herbevestigd zou worden, maar dat de data zouden worden vastgelegd in een uitrustingsplan. Het plan voor de gefaseerde uitstap tussen vandaag en 2025 is er nu. De meest in het oog springende afwijking is natuurlijk dat Tihange 1 langer openblijft dan gepland, tot 2025 in plaats van tot 2015. We kunnen niet anders, want we zouden twee jaar lang met een ondercapaciteit zitten omdat er nog niet genoeg gascentrales zijn.

»Hier en daar lees je dat het een communautaire deal is. Het antwoord is simpel: het ontwerp van Doel 1 en 2 is ouder dan dat van Tihange 1, en de noodzakelijke investeringen voor de veiligheid zijn veel duurder voor die twee centrales. Dat is dus niet zo gek. En ten slotte is Electrabel voor 50 procent aandeelhouder van Tihange, maar voor 75 procent van Doel 1 en 2. Als we die laatste twee sluiten, creëren we dus meer concurrentie.»

Kristof Calvo «Het is geen communautaire deal, wel een politieke. Sommige partijen wilden de drie reactoren langer openhouden, andere partijen wilden ze allemaal dicht. Men is ergens in het midden geland. Het langer openhouden van Tihange heeft niets met bevoorradingszekerheid te maken.

»In de studies van de administratie staat zwart op wit dat er tegen 2016, 2017 voor maar liefst vierduizend megawatt aan nieuwe investeringen zullen zijn. Maar dat lijstje met investeringen heeft de regering uit de definitieve studie weggecensureerd.

»Geen enkel rapport - noch van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, red.), noch van Elia, noch van het adviescomité van de administratie - pleit voor een verlenging van de levensduur van Tihange met tien jaar. Dat idee komt uit de hoofden van partijen die van nucleaire technologie houden.»

Schiltz «Dat is echt van de pot gerukt. Mochten we echt van nucleaire technologie houden, dan zouden we niet een oude centrale tien jaar langer openhouden, maar een nieuwe bouwen - mét subsidies.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234