Het strand van Calva op het Spaanse eiland Mallorca, afgelopen weekend. Beeld AFP
Het strand van Calva op het Spaanse eiland Mallorca, afgelopen weekend.Beeld AFP

ToerismeHier bent u (niet) welkom

Op reis in Europa: per land wat wel en niet kan deze zomer

We mogen vanaf 15 juni weer naar veel landen op vakantie in Europa. Althans, van onze eigen regering. Want Belgen zijn nog niet in alle Schengenlanden welkom, ook broeden regeringen soms nog op een officieel besluit. Een overzicht.

Jamaica Vink

Denemarken

De grens blijft voorlopig tot 1 september dicht voor de Belgische toerist. Het land versoepelt vanaf 15 juni wel de grensmaatregelen, maar alleen voor Duitsland, Noorwegen en IJsland.

Duitsland

Duitsland is vanaf 15 juni weer toegankelijk voor Belgen en andere toeristen uit EU-landen, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk. Dit zolang de coronasituatie er vergelijkbaar is met die in Duitsland. Overal gelden hygiënevoorschriften, een afstandsregel van minstens 1,5 meter, contactbeperkingen en een mondkapjesplicht in winkels en het stads- en streekvervoer. Een algemene regeling voor horeca, vakantiewoningen, campings en buitenzwembaden ontbreekt. Deelstaten beslissen zelf wat toegestaan is.

Het Berliner Ensemble theater heeft stoelen weggehaald, in verband met de maatregelen rond het coronavirus.  Beeld EPA
Het Berliner Ensemble theater heeft stoelen weggehaald, in verband met de maatregelen rond het coronavirus.Beeld EPA

Estland, Letland en Litouwen

Omdat het aantal besmettingen in België nog te hoog ligt, zijn we voorlopig nog niet welkom in de Baltische staten. De situatie kan evenwel snel evolueren.

Finland

Het is niet toegestaan om vanuit een Schengenland op vakantie te gaan in Finland. Onbekend is tot wanneer de grenzen gesloten blijven, in elk geval tot 15 juni.

Frankrijk

Frankrijk wil vanaf 15 juni de grenscontroles opheffen. Vanaf die dag zijn buitenlanders weer welkom. EU-burgers hoeven niet in quarantaine, behalve als ze uit landen komen die Fransen in quarantaine plaatsen. In Frankrijk gelden wel hygiënische regels. Voor campings zijn speciale protocollen opgesteld, bijvoorbeeld rond de zwembaden. In cafés en restaurants moet er 1 meter afstand tussen tafels zijn. Wie even naar het toilet wil, moet een mondkapje op. In Parijs en omstreken zijn alleen nog de terrassen open, vanwege het verhoogde besmettingsgevaar in de hoofdstad. Voorlopig gelden alle regels tot en met 21 juni.

Bezoekers in het Louvre-Lens museum, dat net de deuren weer heeft geopend.  Beeld AFP
Bezoekers in het Louvre-Lens museum, dat net de deuren weer heeft geopend.Beeld AFP

Griekenland

Wie momenteel naar Griekenland reist, moet veertien dagen verplicht in quarantaine. Vanaf 15 juni verandert dat. Griekenland hanteert een lijst van luchthavens vanwaaruit toeristen welkom zijn. Voorlopig staan nog alle Belgische luchthavens op de lijst. Vanaf 1 juli zijn alle toeristen welkom op alle luchthavens, maar Griekenland kan nog vakantiegangers uit nader te bepalen landen weigeren of in quarantaine plaatsen. De lijst, die doorlopend aangepast wordt, is terug te vinden via: https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads

Hongarije

Belgen kunnen nu niet naar Hongarije, mogelijke versoepeling per half juni.

Italië

Sinds woensdag zijn de grenzen van Italië open voor toeristen, net als de grenzen tussen de twintig Italiaanse regio’s. In principe mogen Belgische toeristen dus in heel Italië op vakantie. Bij aankomst op vliegvelden wordt de temperatuur gemeten en bij koorts kunnen reizigers onderworpen worden aan een virustest. Per regio zijn er wel verschillende regels, zo is het bijvoorbeeld bij aankomst op Sicilië en in Apulië verplicht je te registreren op een speciale website. Met de auto naar Italië is op dit moment nog wel een probleem, de enige mogelijke route is nu via Frankrijk.

Kroatië (geen Schengenland)

Kroatië is al enkele weken open voor toerisme. Vooralsnog moeten vakantiegangers aan de grens wel een bevestigde boeking voor accommodatie laten zien.

Liechtenstein

Onbekend.

Luxemburg

Ook Luxemburg is al enkele weken open voor toerisme. Zo kunnen bezoekers terecht bij campings, hotels, restaurants en cafés. Vooralsnog moeten vakantiegangers aan de grens bij België wel een bevestigde boeking voor accommodatie laten zien.

Nederland

Vanaf 15 juni zijn Belgische toeristen weer welkom in Nederland.

Noorwegen

Vanaf 15 juni zijn alleen de Deense toeristen welkom in Noorwegen. De premier praat volgens plaatselijke media nu met IJsland, Zweden en Finland. Daarna kijkt Noorwegen verder naar andere nabijgelegen Europese landen.

Tekst gaat verder onder de foto

Lange wachtrij op de kade in Oslo voor de boten naar de eilanden in de Oslofjord. Beeld EPA
Lange wachtrij op de kade in Oslo voor de boten naar de eilanden in de Oslofjord.Beeld EPA

Oostenrijk

Oostenrijk opent op 15 juni de grenzen naar alle buurlanden met uitzondering van Italië. Die grens gaat ook zo snel mogelijk open, maar dat hangt af van de besmettingscijfers bij de Italianen. In heel Oostenrijk gelden hygiënevoorschriften, maar de mondkapjesplicht geldt vanaf medio juni alleen nog in het stads- en streekvervoer, apotheken, gezondheidsinstellingen en op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet kan. Horeca, campings en buitenzwembaden zijn geopend, maar met beperkingen.

Polen

Polen laat tot minstens 12 juni geen buitenlandse toeristen toe. De West-Poolse badplaatsen aan de Oostzee en het populaire Duits-Poolse eiland Usedom zijn vanaf die datum mogelijk weer toegankelijk. De andere grensovergangen met Duitsland gaan mogelijk op 15 juni open. Horeca en campings in Polen zijn sinds vorige maand open voor binnenlandse toeristen, maar er gelden strenge regels, zoals een beperking van het toegelaten aantal gasten.

Portugal

Met open armen staan de Portugezen klaar om toeristen te ontvangen. De restaurants zijn open, musea en andere attracties ook. Via een stoplichtsysteem kunnen zonaanbidders zien op welk strand er plek is, tussen parasols moet drie meter afstand zijn. Overal geldt het advies om afstand te houden, in winkels, het openbaar vervoer en andere afgesloten ruimtes is een mondkapje verplicht.

Met open armen staan de Portugezen klaar om toeristen te ontvangen. De restaurants zijn open, net als musea en andere attracties.  Beeld Reuters
Met open armen staan de Portugezen klaar om toeristen te ontvangen. De restaurants zijn open, net als musea en andere attracties.Beeld Reuters

Slovenië

Geen restricties of quarantaine ter plekke, toeristen moeten wel een bewijs kunnen laten zien dat ze een overnachting in Slovenië hebben geboekt.

Slowakije

Vooralsnog alleen noodzakelijke reizen, situatie na 15 juni onduidelijk.

Spanje

Spanje verlengt de noodtoestand met nog eens twee weken, waardoor die op 21 juni definitief ten einde zal zijn. Niet alle regio’s zullen die 21ste al volledig uit de lockdown zijn gekomen. Dat gaat in fases, de steden Madrid en Barcelona lopen bijvoorbeeld iets achter op de rest. Maar in verreweg de meeste streken zullen dan geen beperkingen meer zijn. De Canarische Eilanden, de Balearen en de meeste costa’s zijn al ver gevorderd. De hotels, appartementen en campings mogen in het hele land alweer open.

Tsjechië

Mogelijke versoepeling per 15 juni van het algehele inreisverbod.

Zweden heeft restaurants de afgelopen maanden niet verplicht gesloten. Het land koos voor een beperkte lockdown. Beeld Reuters
Zweden heeft restaurants de afgelopen maanden niet verplicht gesloten. Het land koos voor een beperkte lockdown.Beeld Reuters

Turkije (geen Schengenland)

De regering van Turkije heeft aangegeven dat toeristen vanaf 20 juni weer welkom zijn. Maar omdat het land geen lid is van de EU of de Schengenzone, is het nog niet mogelijk erheen te reizen vanuit België.

IJsland

Tot 15 juni alleen noodzakelijke reizen. Daarna situatie nog onduidelijk: mogelijk verlenging van de verplichte quarantaine bij aankomst of een Covid-19-test.

Zweden

De grenzen van Zweden zijn wel open voor buitenlanders uit andere EU-landen, al worden toeristische reizen ook door de Zweedse regering ontmoedigd. Het land heeft geen quarantaineplicht voor reizigers. De stranden, restaurants en ook sommige musea zijn open.

Zwitserland

In Zwitserland gaan de grenzen op 15 juni open. Het dragen van mond- en neusbescherming wordt aangeraden in trein, bus en kabelbaan. Tickets moeten zo veel mogelijk online worden gekocht. Voor de horeca gelden beperkingen, iedereen moet bijvoorbeeld (aan een tafeltje) zitten. Hotels mogen wellnessruimten openen mits er maximaal één persoon per vierkante meter in zwembad, sauna of stoombad wordt toegelaten.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234