'Op weg met Jan': de brokkenpiloot in Jan Van Looveren

Fun fact: het nieuwe Eén-programma ‘Op weg met Jan’ zou eerst ‘Weg met Jan’ heten, maar dat vond de Jan in kwestie bij nader inzien toch nét iets te gewaagd, qua kritische tv-recensenten de pap in de mond geven. Hoe het ook zij: het resultaat mag u met onze zegen als een kruising tussen een praatprogramma en ‘World’s Most Dangerous Roads’ bestempelen, met Jan Van Looveren in de dubbelrol van gastheer en chauffeur.

Jan Van Looveren «De bedoeling is dat ik met een door mezelf gekozen bijrijder vijf dagen lang in een jeep door een prachtig landschap in een ver land rijd, en dat ik hem of haar op die manier beter leer kennen. Die bijrijders, mijn praatgasten, heb ik gekozen op basis van persoonlijke interesses. Met Carry Goossens, bijvoorbeeld, speel ik al drie jaar in ‘De zonen van Van As’, en toch ken ik die mens van haar noch pluim. En Sarah Bettens is niet alleen van Kapellen, net als ik; ze woont ook nog eens in Palm Springs, Californië, waar ik geweest ben toen de film ‘Meisjes’ (uit 2009, red.) daar op een filmfestival genomineerd was. Met haar ben ik door Alaska gereden op de Dalton Highway, van Anchorage tot Deadhorse. Onwaarschijnlijk mooi, natuurlijk.»

HUMO En ook onwaarschijnlijk gevaarlijk?

Van Looveren «Dat nu ook weer niet, maar naar het einde toe werd het wel tricky: de wind woei daar zo hard dat je geen hand voor je ogen zag door het opwaaiende stof.

»Eén keer, met MR-politica Assita Kanko in Bolivië, ben ik wat overmoedig geworden. We waren al veertien uur onderweg door het hooggebergte, en ’t was nog ongeveer een uur rijden naar onze bestemming. De nacht viel en het werd echt stikdonker, maar ik dacht: ‘Kom, laat ik eens duchtig op mijn gaspedaal duwen, dan zijn we wat vlugger thuis.’ Toen heeft Assita wijselijk aan de alarmbel getrokken: ‘Jan, alsjeblieft, rijd rustiger!’ Op dat moment besefte ik plots dat ik voor een onnozel tv-programma met levens aan het spelen was. Eén kleine stuurfout, en we lagen 30 meter lager in een ravijn.

»Met Carry Goossens in Mongolië heb ik ook zo’n moment meegemaakt. Op een gegeven moment reden we over een dichtgevroren meer – ‘Doe maar,’ hadden de locals ons al lachend gerustgesteld, ‘het ijs is dik genoeg!’ – toen we plots voorbij een plas water kwamen: het ijs was daar gewoon ingezakt. Man, je wil niet weten hoe snel we van dat meer af waren.»

HUMO Klinkt allemaal behoorlijk eng, Jan.

Van Looveren «Eigenlijk gaat ‘Op weg met Jan’ daar niet over; ’t is in de eerste plaats een programma waarin – hopelijk – boeiende gesprekken worden gevoerd. Maar toen ik onlangs een aflevering aan mijn moeder liet zien, zei ze me na afloop dat het wat haar betrof bij die ene aflevering zou blijven: ‘Ik vind het onnozel dat je zulke risico’s neemt.’ Om maar te zeggen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234