null Beeld

Op zoek naar de 1 procent rijkste Belgen

De wereld valt dankzij de Occupy Wall Street-beweging niet meer uit elkaar in twee helften, maar in de ninety-nine percent aan de ene kant en de one percent aan de andere.

Raf Weverbergh

Die ene procent zijn rijken: de bedrijfsleiders met toplonen, renteniers en bankiers. In interviews en schotschriften zijn ze een makkelijk doelwit. Een doelwit met diepe portefeuilles ook, waarmee de crisis te dempen valt. Maar wie zijn ze? Hoort u er, zonder het te beseffen, misschien zélf bij de Belgische één procent?

In september 2011 verzamelden zich op Wall Street zo'n duizend man: Occupy Wall Street noemden ze zichzelf, en in de maanden daarna zouden overal ter wereld tentenkampen opduiken onder de Occupy-vlag. Hun actie was opgevat als een protest tegen het bankwezen, het grootkapitaal en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Occupy had geen concreet eisenpakket en dus zou er niks veranderen, werd er geschokschouderd. Dat was fout geredeneerd. Occupy maakte één idee tot gemeengoed: het idee dat wij, de gewone mensen, de negenennegentig procent zijn. Jan met de pet die zich keer op keer de kaas van het brood geroofd ziet door de rijkste één procent. Nochtans is het die ene procent die de crisis heeft veroorzaakt, en die nu wéér langs de kassa passeert. Bankiers die gefaald hebben, krijgen een extra pensioen van een half miljoen euro per jaar, terwijl de pensioenen en uitkeringen van de gewone man worden teruggeschroefd.

'We are the ninety-nine percent' is de strijdkreet van de middenklasse geworden, die in heel Europa haar sociale bescherming ziet afbrokkelen. Het is de oude slogan van de PVDA: laat de rijken de crisis betalen - wij hebben al gegeven, meneer. En het idee is aanstekelijk als een griepvirus. In een interview in 'Reyers laat' baste Louis Tobback twee weken geleden nog verongelijkt: 'Gezonde financiën zijn belangrijk, maar ten koste van wie? Moet negenennegentig procent van de bevolking besparen om één procent vet te mesten?'

Dan dringt zich stilaan de vraag op: wie zijn de één procent rijksten in België? Hoe rijk moet je eigenlijk zijn om bij die selecte club te horen? En klopt het dat wij, de armlastige negenennegentig procent, die één procent 'vetmesten'?

undefined

Hoe lang moet je sparen om tot de 1%'ers te behoren?

Geef hier je maandelijks spaarbudget (in euro) in en bereken hoe lang je moet sparen om tot de 1%'ers te behoren:

Waaronder:

Roch Doliveux, de ceo van UCB
Didier Bellens, de ceo van Belgacom
Carlos Brito, de ceo van AB-Inbev
Bert De Graeve, de ceo van Bekaert

undefined

Bij de berekening wordt rekening gehouden met een gemiddeld vermogen van 250.000 euro (= woning t.w.v. € 200 000 en € 50 000 spaargeld).

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234