null Beeld Pim Ras Fotografie
Beeld Pim Ras Fotografie

CORONACRISISMarion Koopmans

Op zoek naar de bron van corona: ‘Dit vraagstuk gaan we niet in Wuhan oplossen’

Annemieke van Dongen

Sinds ze met een team experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar China is vertrokken om in Wuhan het ontstaan van de coronapandemie te onderzoeken, weet de Nederlandse virologe Marion Koopmans pas écht wat quarantaine is. Direct na aankomst in Wuhan werd ze naar een quarantainehotel gebracht. Twee volle weken zat ze opgesloten in een hotelkamer zonder zelfs maar een balkon. Het was een interessante ervaring, vertelt ze via een Zoomverbinding vanuit het Hilton-hotel in Wuhan waar ze nu verblijft.

MARION KOOPMANS «Mensen kwamen volledig ingepakt aan de deur om eten te brengen, testen af te nemen en onze temperatuur te meten. Ons afval werd afgevoerd in speciale zakken voor biochemisch afval.

»Ook tijdens onze werkbezoeken gelden strikte maatregelen. Plaatsen waar we zijn geweest worden na ons vertrek ontsmet. Officieel worden we als besmettelijk beschouwd. Overal moeten we mondkapjes op, terwijl hier al tijden geen besmettingen meer zijn geweest.

»Het is allemaal wat drastischer dan bij ons, maar als je het virus wilt stoppen, moet je het zo doen.»

– U bent nu drie weken in China. Hebt u al iets nieuws over de oorsprong van de pandemie ontdekt?

KOOPMANS «Geen grote ontdekkingen. Maar ik heb wel een veel beter zicht gekregen op de zaak.»

– In een ziekenhuis sprak u met een paar van de eerste coronapatiënten en artsen die over het mysterieuze longvirus aan de bel trokken. Heeft dat nieuwe inzichten opgeleverd?

KOOPMANS «Het levert vooral een beter begrip op van wat de volgorde der dingen is geweest. We hebben kunnen spreken met de patiënten die al in december 2019 in het ziekenhuis lagen. Dit is het begin. Van hieruit gaan we terug in de tijd met verschillende studies.»

– Uw bewegingsruimte in Wuhan is zeer beperkt.

KOOPMANS «Dat valt wel mee. We kunnen toch veel mensen spreken. Het vraagstuk over het ontstaan van de pandemie gaan we hier niet meteen oplossen, het zou naïef zijn om dat te denken. Maar we zijn hier niet voor niets.»

– De WHO-missie ligt onder een vergrootglas. China wil niet dat de oorsprong van de pandemie in China gevonden wordt, en beweert – zonder bewijs – dat het virus via bevroren voedsel het land is binnengekomen. Tegelijk blijven hardnekkige theorieën circuleren over hoe het coronavirus is ontsnapt uit een virologie-instituut in Wuhan. Wat merkt u van die druk?

KOOPMANS «Natuurlijk is het een beladen missie. Maar de verstandhouding met onze Chinese collega’s is prima. Er wordt hard gewerkt, we hebben goede discussies..»

– Jullie hebben dat veelbesproken virologie-instituut ook bezocht. Vragen jullie dan als detectives door over de theorie dat het virus daar uit het lab is ontsnapt?

KOOPMANS «Natuurlijk komt dat aan bod, maar we zijn hier niet voor forensisch onderzoek. Ik vind dat onderwerp langzaam maar zeker irritant worden. Zolang wij niet met bewijs komen tegen het lab, zal er door een groep mensen altijd gezegd worden: ‘Zie je wel, de Chinezen houden informatie achter.’ Er is zoveel cynisme over alles wat we hier doen, dat het bijna een selffulfilling prophecy wordt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234