null Beeld

Op zoek naar de ziel van de N-VA-kiezer

Nergens scoorde de N-VA zo goed als in het Antwerpse kieskanton Zandhoven, dat voor de Kamer afklokte op een kloeke 49 procent. Humo zette koers naar het hartland van Vlaanderens grootste partij om er te peilen naar de grondstroom.

Griet Decock «De perceptie over de N-VA is dat de partij niet milieubewust zou zijn, maar dat klopt niet. In Zoersel zijn veel N-VA’ers lid van Natuurpunt, net als wij. Onlogisch is dat niet: het weinige Vlaamse groen dat er nog is, moet worden beschermd.

»Ik volg Groen in hun milieustandpunten en natuurdoelstellingen, maar hun sociaal-economische beleid kan er bij mij niet in.»

Albert Wouters «De N-VA geeft ons een goed gevoel. Laatst zijn we voor het eerst naar de familiedag geweest in Planckendael. Enorm plezant! Als je die ‘separatisten’ echt leert kennen, blijken ze enorm mee te vallen.»

Rita Wouters «Wij hebben veel vertrouwen in Bart De Wever: rechtuit, draait niet rond de pot. Hij gaat het waarmaken. Vroeger stemde ik voor Jean-Marie Dedecker. En die met zijn gratis bussen, hoe heet hij ook alweer? Steve, ja!

»Ik heb niets tegen vreemdelingen, maar als we in Wijnegem de tram naar Antwerpen nemen, is het altijd wel iets. Migranten die hun plaats niet willen afstaan of de weg versperren bij het afstappen. Laatst spuwde er ééntje tegen het raam. Toen Albert daar iets van zei, kwam er zelfs geen reactie. Sorry, maar dat vind ik niet normaal. Wie hier is, moet zich aanpassen.»

Piet Loyens «Wat voor mij telt, is de zelfstandigheid van Vlaanderen. Al de rest is larie. Uiteraard vind ik dat het land gesplitst moet worden, het is zo onbestuurbaar als wat.»

Nathalie Vertruyen «Ik ben niet voor een splitsing van het land. België mag van mij blijven bestaan, maar de transfers naar Wallonië moeten stoppen. De Walen profiteren te veel van ons. Het is misschien straf dat ik dat zo zeg, maar zo veel werklozen, dat kan toch niet? Wie een beetje moeite doet, vindt altijd werk.

»Misschien dat ik me ooit kandidaat stel voor de gemeenteraad: de N14 voor onze deur zou in 2012 heraangelegd worden. Ondertussen zijn de werken uitgesteld naar 2016, misschien wordt het wel wachten tot 2020 op de budgetten. Dan vraag ik me af: waar is al dat geld naartoe? Er gaat echt te veel geld naar werklozen – zowel in Vlaanderen als in Wallonië.»

Pieter Helsen «Ik heb vroeger op Open VLD en Groen gestemd. Het milieu vind ik enorm belangrijk: ik vind mezelf groener dan Groen, maar sociaal-economisch ben ik rechts. Voor mij betekent dat: je verantwoordelijkheid opnemen, het gezin centraal stellen en republikeins zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234