null Beeld

'Op zoek naar Frankrijk': de schoonheid versus de schaduwzijde van onze zuiderburen

In ‘Op zoek naar Frankrijk’ – vanaf vandaag vijf weken lang te zien op Canvas – probeert Wilfred de Bruijn de ziel van onze zuiderburen bloot te leggen: de schoonheid, maar ook de vele schaduwkanten.

Kristoff Tilkin

HUMO En: gevonden waarnaar je op zoek was?

WILFRED DE BRUIJN «Ik meen dat we er af en toe héél dichtbij zijn geweest (lacht). Soms openbaarde die ziel zich in een gesprek op straat, soms in de manier waarop iemand keek of stond te zingen. Veel Nederlanders en Belgen gaan in Frankrijk op vakantie, maar om nu te zeggen dat ze het land écht kennen? Ik kende het zelf nauwelijks voor ik aan de reeks begon, en ik woon al sinds 2003 in Parijs.

»Frankrijk is een prachtig land met kastelen, wijngaarden en lekker eten, maar tegelijk is het hopeloos verdeeld: extreemrechts heeft een enorme aanhang veroverd, en in 2013 kwamen miljoenen mensen op straat om te protesteren tegen het homohuwelijk. Nu ja: ik denk vooral dat ze zo kwaad waren omdat ze zich niet meer thuisvoelden in hun land. Frankrijk kampt met dezelfde problemen en onderhuidse gevoelens als veel andere Europese landen, maar het lijkt alsof de reacties hier nog heftiger zijn.»

HUMO Veel plattelandsbewoners stemmen op het Front National omdat ze het gevoel hebben dat ze aan hun lot worden overgelaten, een beetje zoals de arbeiders in de Rust Belt in Trump de heiland zien.

DE BRUIJN «Dat houdt inderdaad steek. De boeren op het platteland zijn geen traditionele FN-kiezers, en ze komen er nog altijd niet openlijk voor uit. Ik heb me er in het hele land trouwens over verbaasd hoe stug de Fransen zijn: het lijkt alsof ze nauwelijks met elkaar praten. Enfin, feit is dat veel boeren tot aan hun nek in de schulden zitten, en dat overal op het platteland en in de kleine steden winkels de deuren sluiten: de leegloop is enorm. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat mensen het gevoel hebben dat ze de grip op hun leven aan het verliezen zijn, en dat het vroeger allemaal beter was.

»De Fransen zijn altijd heel trots geweest op hun natie: hun economie, hun leger, hun gigantische diplomatieke netwerk en hun rijke cultuur. Maar die grootsheid lijkt steeds sneller af te brokkelen. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in april en mei laten politici voortdurend het nationale motto ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ vallen in hun speeches, maar het heeft iets van een bezweringsformule waarmee ze het volk in slaap willen sussen. En dat lukt niet meer.

»Voor alle duidelijkheid: in ‘Op zoek naar Frankrijk’ belichten we niet alléén de schaduwzijde; de mooie kanten van dat intrigerende land krijgen minstens evenveel aandacht.»

HUMO Tant mieux!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234