null Beeld

Op zoek naar het beste Nederlandse lied

Wat is het beste Nederlandstalige nummer uit de naoorlogse popmuziek? De afgelopen weken gingen Radio 1 en de Nederlandse zender NPO 5 samen met hun luisteraars op zoek naar het antwoord op die vraag.

Vincent Cardinaal

Op zaterdag 15 oktober wordt tijdens een speciale marathonuitzending – simultaan te horen bij ons en onze Noorderburen – afgeteld van 100 naar 1. Aftellers met dienst: Jan Hautekiet en zijn Nederlandse collega Hans Schiffers.

Jan Hautekiet «‘De Lage Landenlijst’ is eigenlijk een idee van de Taalunie. Vorig jaar organiseerden we met hen al een zoektocht naar het beste Nederlandstalige boek, en toen kwam het idee om dat ook eens te doen voor songteksten. Toevallig had Frits Spits (legendarische Nederlandse radio-dj, red.) het afgelopen jaar een boek, ‘De Standaards van Spits’, over hetzelfde onderwerp gepubliceerd, zodat we meteen een basis hadden voor de longlist van honderd songs. Al zitten er in die lijst wel wat meer Vlamingen; ik geloof dat er in Frits’ persoonlijke selectie van 90 songs maar drie Vlaamse nummers zaten (lachje).»

HUMO Frits Spits is geen fan van de Belgen?

Hautekiet «O nee, begrijp me niet verkeerd. Frits’ boek was een zeer persoonlijke herinnering aan het radio maken in Nederland. Maar met deze lijst wilden we vooral de grote diversiteit aan songteksten in het hele taalgebied tonen.»

HUMO Dat is alvast gelukt. De longlist gaat van Willem Vermandere via Boudewijn de Groot naar Gorki, Eefje de Visser, Tourist LeMC, Typhoon... Hoe moet je die in hemelsnaam rangschikken?

Hautekiet «Dat hoeft ook niet! De lijst is zeer divers, er zitten veel genres in en iedereen zal wel zijn eigen favoriet hebben. De mensen hebben gewoon kunnen stemmen en dan komt daar vast een toffe top tien uit tevoorschijn. Ik hoop op verrassingen, maar daar heb ik het volste vertrouwen in, net omdat de focus iets meer op de tekst ligt.»

HUMO Waar moet een goed Nederlandstalig lied eigenlijk aan voldoen?

Hautekiet «Omdat de Taalunie medeorganisator is, en de tekst vanaf het begin leidend was, hebben we vooral naar de taligheid van de nummers gekeken. Dat was ook de opdracht voor de prominenten die de longlist hebben samengesteld. Maar wat nou een goeie tekst maakt? Je kunt puur naar literaire kwaliteiten kijken, en dan eindig je waarschijnlijk bij chansons, maar...

HUMO Jonge mensen zullen ‘Sterrenstof’ van De Jeugd Van Tegenwoordig allicht beter vinden?

Hautekiet «Precies, en dat maakt het zo leuk. Een spitsvondigheid, een sterk metrum, iets onverwachts, humor: ook heel belangrijk. En, wat ik als radiomaker erg fijn vind: het zijn ook muzikaal heel diverse nummers. En een gezonde mix tussen bekend en onbekend.»

HUMO Jullie maken de uitzending vanuit Baarle-Nassau. Het perfecte midden tussen beide landen. Als je dat doortrekt naar de lijst zou ‘België’ van Het Goede Doel een poëtisch juiste winnaar zijn.

Hautekiet «Ik heb in principe geen voorkeur of voorspelling paraat, maar over dat nummer ga ik me diplomatisch op de vlakte houden (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234